1553

Притеснена пловдивчанка: В района на Гранда не се диша!

За трети път този месец районът около търговски център „Гранд“ в Пловдив беше обгазен. За това сигнализира тревожно в редакцията на „Марица“ пловдивчанката Гергана Николова.

„Тази сутрин около 5 часа се събудихме от остра миризма на дим. Направо не можеше да се диша. Сега е лято, спим на отворени прозорци и задушливият пушек влиза направо в стаите. Имаме малки деца, безпокоим се и за тях“, разказа жената.

Според нея това се случва за трети път от началото на лятото, и то в центъра на града. Първо хората били обгазени през юни, след това – миналата седмица, а днес е третият път, в който кварталът се задимява.

„Случва се все много рано сутрин – около 4-5 часа преди разсъмване. Не знаем откъде идва този задушлив дим, защото не сме чули някъде наблизо да има пожар. Вероятно някой гори някакви боклуци, за да не плаща за изхвърлянето им, но така целият квартал сме потърпевши от задимяването, обгазяването и острия мирис на изгоряло. Докога ще продължава този екологичен терор? Звъняхме до РЗИ – никой не вдига телефона. От РИОСВ - Пловдив, които отговарят за качеството на въздуха в града, пък ни казаха, че трябва да входираме писмен сигнал, за да дойдат и да проверят. Ами те какво ще проверят след няколко дни, като това се случва рано сутрин и после миризмата и пушекът се разсейват“, възмущава се пловдивчанката.

Проверка на „Марица“ установи, че миризмата на пушек рано сутрин не е само в центъра на града. Оказа се обаче, че това не е дело на недобросъвестни граждани, а е следствие от пръскането срещу комари и други насекоми в града.

Обработките се извършват от ОП „Дезинфекционна станция“ при благоприятни метеорологични условия, в часовия диапазон 22:00 – 5:30 часа. От там уточниха, че се използват биоцидни препарати, разрешени за употреба от МЗ, в съответната препоръчителна доза и концентрация.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 4 оценки
5/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Кършака

Кършака

22.08.2023 | 20:53

Голям праЗ! Ние цяло лято така я караме шекера ни издушиха..непрекъснато нещо гори...това нещо са сметището пред КАТ . Гледам днес кмета Алексиев на северен боядисва детска площадка с четчица... а с тези тъ. пи ма.нга.ли кой ще се разправя !? Когато кмета всичко му е бир таман като на кмета Алексиев к'во му е да се разсейва с боядисване на пейчици!!!? Програмата му е паркинг с трошен асфалт,курбан и детски площадки !! Всичко придружено със снимки! Ние обаче го каним за снимка в двора на имот с адрес ул.Панагюрище 5! Боклука е станал точно като сметището в Шекера!!! Кмета Алексиев заповядайте на посочения адрес за снимка!!!

Отговори
2 0
koko

koko

31.07.2023 | 15:56

Пълна глупост, че димът и обгазяването е от пръскате срещу комари. Миришеше на изгоряло в стаите, едвам се дишаше. Ама какво друго да измислят, като институциите стоят и бездействат срещу незаконните сметища. Ще ни изтровят и пак ще намерят оправдания от къде идва дима.

Отговори
4 0
бабата с кюнеца

бабата с кюнеца

31.07.2023 | 15:39

аз съм виновна бабе, в 40 градусовата жега си пуснах печката, аз съм основния виновник за мръсния въздух в Пловдив!

Отговори
3 0
Доктор

Доктор

31.07.2023 | 15:19

Положението става безнадежно

Отговори
4 0
Вярно е

Вярно е

31.07.2023 | 13:39

И дойде чак до Руски.

Отговори
5 1
Шиши

Шиши

31.07.2023 | 12:13

Може би е от икарисажа.

Отговори
1 4
Прос киро

Прос киро

31.07.2023 | 12:09

Пръскат ни с химикали да сме болни мамицата им жмулна

Отговори
6 4

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?

Към анкетата