Пловдивчани се втурнаха да сменят старите печки без пари

Все повече пловдивчани са готови да сменят старата печка на дърва и въглища с нов екологичен отоплителен уред безплатно. Това показаха проведените информационни срещи с граждани по проект "Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в община Пловдив чрез намаляване на емисиите на ФПЧ10 от битовото отопление" в районите "Южен", "Източен" и "Западен".

 

Целта е прилагане на мерки за поетапна подмяна на старите и неефективни горивни инсталации и устройства на твърдо гориво за битово отопление с по-екологични. По проекта Община Пловдив ще предостави на одобрените безвъзмездно ново екологично отопление на газ, пелети, електричество. 

"Всеки се оплаква от лошото качество на въздуха, но това, което дишаме, ние сами сме виновни за него. Осигурявайки температурния комфорт вкъщи, не се грижим какво излиза от комина ни и какво дишаме след това ние и децата ни", каза на срещата Милена Агопян, координатор по проекта. Тя припомни, че Община Пловдив работи по много направления и неин приоритет е чистотата на въздуха.

Една от бъдещите мерки, които възнамерява да въведе, е създаването на зони с ниски емисии

Тези зони, в зависимост от техния тип, могат да бъдат транспортно ориентирани, като се въведе изискване за преминаване само на автомобили с определен висок евроклас, както и такива, които са със забрана за употреба на високоемисионни горива, обясни Милена Агопян. Тя припомни, че последният срок за подаване на декларация за кандидатстване наближава. Той е 23 май т.г. и е добре всеки да се възползва от този шанс за безплатна подмяна на отоплителния уред с нов, по-екологичен.  

На срещите граждани засипваха Милена Агопян с въпроси. В район  "Южен" дошлите се интересуваха как могат да кандидатстват и кога ще стане фактическата подмяна на уредите.

Кой ще демонтира старото устройство и ще монтира новото, питаха още присъстващите

Координаторката на проекта обясни, че доставката, монтажът и въвеждането в експлоатация на новите уреди за отопление в жилището или свързване към централното топлоснабдяване ще е безплатно. Одобрените ще получат инструктаж на място. Безплатен ще е демонтажът и изнасянето на стария отоплителен уред на дърва и въглища.  Двегодишна гаранция и гаранционно обслужване ще има новото  отоплително устройство при условие на спазване на изискванията за правилна експлоатация и поддръжка от страна на крайния получател.

Допустим кандидат по проекта е собственикът на имот, който се отоплява на твърдо гориво. Задължително условие е старата печка да бъде предадена, след като кандидатът бъде одобрен. Община Пловдив няма да продава събраните стари устройства за отопление, а ще ги предаде за скрап. Средствата от това ще се ползват за екологични цели, като озеленяване например, стана ясно на срещата.  

 

Подаването на декларации продължава и всеки желаещ може да направи това до 23 май в районните администрации или чрез електронната форма - Подмяна на вида и начина на отопление използван от домакинствата в гр. Пловдив|Община Пловдив (plovdiv.bg). За повече информация и въпроси на гражданите е открита безплатна телефонна линия: 070050032.

--------------------------------------------------www.eufunds.bg------------------------------------------

 Проект BG16M1OP002-5.003-0006: „Мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Пловдив чрез намаляване на емисиите от ФПЧ10 от битовото отопление“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, съфинансирана от Кохезионния фонд на Европейския съюз

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Община

Община

14.05.2021 | 11:37

оТ КЪДЕ на къде трябва да си дам старат печка на Общината. Ако искам да не я ползвам , аз ще си я дам за скраб и ще си подпомогна собственото си семейство. Какви са тия побългарени програми ? искате пак да сте на кяр от хората не въ Е СРАМ

Отговори
1 3

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?