71

Пловдив се събуди с прах над нормата, най-мръсен е въздухът в "Тракия"

Лошо е общото състояние на въздуха в Пловдив. Това отчитат двете автоматични станции под тепетата, които следят чистотата на атмосферния въздух. Високо е съдържанието на ФПЧ 10 в ЖР "Тракия", допустимо е в квартал "Каменица", където са разположени двете измервателни станции.  От Община Пловдив съветват в такива случаи гражданите да не правят разходки в близост до главни пътни артерии и области, отоплявани с въглища. Не използвайте лични МПС, а обществен транспорт. Включете се в споделено пътуване и др.

Частните станции на AirBG.info също отчитат наднормено съдържание на фини прахови частици във въъздуха над Пловдив. При норма от 50 µg/m³ в "Шекер махала" съдржанието на ФПЧ10 е 84 µg/m³ към 8,10 часа, в Разкопаница - 74 µg/m³. Над нормата е прахът и в квартал "Мараша", където частните датчици отчитат 69 µg/m³, а в "Захарна фабрика" то е над три пъти над нормата - 161µg/m . 

В селата около Пловдив замърсяване също има. В Рогош и Скутаре  наднорменото съдържание на ФПЧ10 вече е повече от три пъти. Там датчици отчитат 171 µg/m³, в Строево- 97µg/m . 

С чист въздух се будят тази сутрин Куклен и Асеновград.

 

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?