49

Пловдив изпуска безвъзмездна помощ от ЕС за 18 млн. лева

Общината напът да провали новата програма за чист въздух

Конфликт на интереси ли бави избора на изпълнител, питат пловдивчани

 

Община Пловдив е напът да изпусне безвъзмездна финансова помощ от ЕС  най-малко за 18 млн. лева за подмяна на печки с твърдо гориво с екологични отоплителни уреди. Причината е, че документите за проучването и прогноза трябва да бъдат представени до средата на октомври, но за куриоз - и до днес няма избран изпълнител.

Обществената поръчка е обявена на 13 юли чрез публично състезание с предмет „Извършване на подготвителни дейности, необходими за разработване на проектно предложение с цел подаването му за финансиране по процедура „За по-чист въздух!“. Средствата са предвидени по оперативна програма  „Околна среда 2021-2027 г.”  с цел да се намали замърсяването на въздуха от битово отопление с дърва и въглища. Това е вторият етап на екологичната мярка, след като в предходния програмен период „Околна среда 2014 -2020” в Пловдив бяха подадени и обработени над 2000 заявления от домакинства за смяна на кюмбета предимно с климатици и отопление с пелети. 

Поръчката  обхваща изпълнение на подготвителни дейности, които са необходими за разработване на проектно предложение и кандидатстване за финансиране. Сред тях са  извършване на пазарно проучване за единица продукт за алтернативните екологосъобразни топлоуреди,  разработване на механизми за отчитане на приходите от предаването на заменяните отоплителни устройства и за подмяна на уредите, изготвяне на комуникационен план и анализ на остойностяването на дейностите по проектното предложение.

В условията изрично се посочва, че данните от проучването трябва да бъдат представени  не по-късно от 13 октомври, тоест след по-малко от две седмици, тъй като крайният срок за кандидатстване е 21 октомври.  

Това няма как да се случи, защото за подготовката на  документацията с конкретни, подробни и точни данни, с  оценки, анализи и прогнози са необходими най-малко два-три месеца, а тръжната комисия не се е произнесла  с решение кой екип ще изпълнява поръчката. Съответно не е подписан договор. 

Четирима кандидати са заявили участие в състезанието и са подали оферти до крайния срок 2 август за поръчката с прогнозна стойност 170 000 лева без ДДС.  На сайта е видно кои са участниците и съответните офертни цени. А именно това са  „ТA Консултинг” ЕООД с офертна цена 134  000 лева; „ЕГТС” ЕООД, предложила 151 000 лева; „Биомас ​- Бим Пловдив” ДЗЗД ​- 119 000 лева,  „Чист въздух за Пловдив” ДЗЗД - 132 500 лева.

От Община Пловдив потвърдиха, че няма как да кандидатстват с готово проучване и прогнози за „По-чист въздух” до 21 октомври. Отрекоха, че  резултатите  за обществената поръчка са предопределени в полза на „наш” човек, в отговор на съмненията на пловдивчани, че конфликт на интереси бави избора на изпълнител. От Общината  увериха, че в близките дни ще бъде избран изпълнител. Според тях има още една възможност, след като се подпише договор през март 2024 г. да се внесат документите.

Според правилата на  ОП „Околна среда”  до края на тази година трябва да бъде отчетено  пред управляващия орган изпълнението на първия етап за смяна на твърдо гориво с екологични уреди. За втория етап са определени 12 млн. лева, но при добра оценка  на свършената работа Община Пловдив може да получи повече пари  и дори повече от 18 - 20 млн. лева, посочиха от администрацията.

Процедурата по набирането на кандидати за смяна на печките беше спряна в края на май с обяснение от Община Пловдив, че е във връзка с подготовката за новия програмен период с нов проект и че граждани ще могат да подават заявления от октомври.  

Както е видно от дадените пред медията обяснения, това няма как да се случи.

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 3 оценки
3.7/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Хм…

Хм…

29.09.2023 | 17:37

Тия милиони щяха много добре да му дойдат на Зико като за последно.

Отговори
0 0
Добрева

Добрева

29.09.2023 | 13:12

Пак ли? Толкова ли сме богати, че да не се възползваме от такива средства. Причината е мързел и некомпетентност от страна на общинска администрация!

Отговори
10 0
Кметът Здравко

Кметът Здравко

29.09.2023 | 14:19

пак, не е знаел разписанието на влака от ЕС с 18-те мильона безвъздмездна помощ и затова, го е изтървал! Нищо де, в Пловдив така си я караме от години.

Отговори
8 0
Истината е самата истина

Истината е самата истина

29.09.2023 | 12:24

И те колко пъти ще кандидатстват хората се усещат вече че от община Пловдив се краде и то яко и че конкурса упорочен нечий интерес приближени хора до кметовете сега затова ги е яд че няма да мога да приберат пари и се чудят какво да правят а нещо тези пари вдигат тези 18 милиона на тези глупости защото не е на две а три пъти вече по една и съща програма се кандидатства и хората дават пари но сега вече се усетиха те вместо да кандидатстват за транспорта да го правят те се занимават с тези глупости все пак транспорта трябва да е хубав модерен за да има че с въздух електрически

Отговори
6 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?