Пандемията нe успя да изчисти въздуха на Пловдив

Печките с дърва и въглища тровят много повече от автомобилния трафик

Големите български градове, сред които и Пловдив, са в дъното на нова класация за чистотата на въздуха в европейските населени места, изготвена от Европейската агенция за околната среда. 

От 323 града, включени в подредбата, българските намират място между 259-о и 313-о място, като във всички нивата от запрашаване с най-малките фини прахови частици (ФПЧ 2.5) са опасни за здравето.

Най-чист от седемте града, избрани в България, е въздухът във Варна със средно количество ФПЧ 2.5 от 16.1 микрограма (мкг) на куб.м въздух при препоръчителна норма от 10 мкг. Това го нарежда на 259-о място от 323 наблюдавани града в Европа.

Пловдив е на 292-ро място със средно 19 мкг/куб.м ФПЧ 2.5, Русе е 299-и (19.8 мкг/куб.м). Сред най-замърсените градове в Европа попадат Стара Загора, която е на 308-о място с 20.9 мкг/куб.м, и Велико Търново - на 313-о място със запрашаване с фини прахови частици от 22.9 мкг/куб.м.

Европейската екоагенция е включила сред градовете, които наблюдава, София и Перник, но данните от станциите за мониторинг на чистотата на въздуха не подават информация в подходящ вид и затова запрашаването в тях не е отчетено.

Агенцията съобщава, че замерванията в тях не покриват 75% от дните, което е минимумът за обработката на данните. По информация от българското екоминистерство през 2019 г. средните нива на ФПЧ 2.5 в България са били 19.3 мкг/куб.м, далеч от нормите на СЗО, като по този показател на замърсеност на въздуха си поделяме първото място с Полша.

Европейската агенция за околна среда определя качеството на въздуха във всички наблюдавани български градове през изминалите две години като опасно за здравето на своите жители. 

Намаляването на емисиите от транспорта и други замърсители заради ограниченията, въведени заради пандемията от коронавирус, не е подобрило качеството на въздуха. Причината е - автомобилният трафик изобщо не е основната причина за замърсяването.

Най-големите генератори на запрашаване са изгарянето на гориво за битово отопление и в промишлеността, както и от селското стопанство, като емисии на амоняк от тор и животински тор се комбинират с други замърсители в атмосферата, за да образуват фини прахови частици. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
5647786

5647786

24.06.2021 | 16:20

Сега не е отоплителен сезон ,а нощем въздуха мирише на изгоряло.Как да е чист въздуха,като не сме спирали да горим боклука от Европа.

Отговори
2 0
Батко

Батко

24.06.2021 | 10:54

Като си отворя прозореца ми мирише на равни количества кюмюр и изгорял дизел :) Май май и двете ни тровят.

Отговори
2 0
Хахааач

Хахааач

24.06.2021 | 09:35

Какви дърва, какви въглища. Автомобилния трафик толкова много се е увеличил, че не се трае вече. Регистрационни номера от близо и далеч се навъдиха, накупиха си жилища в цветните имена на Оазсиси и т.н. , а пък си плащат данък МПС не и в Пловдив. МолА Ви се.

Отговори
7 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?