46

Отказаха на Пловдив да мери въздуха на Чифте баня

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отказа на Общината да възстанови измервателната станция за качеството на въздуха при Чифте баня, както поиска Гражданският комитет за чистотата на въздуха в Пловдив. Това съобщи за в. „Марица“ зам.-кметът по екология и здравеопазване Анести Тимчев. В мотивите за отказа е записано, че местоположението на станцията на Чифте баня не отговаря на европейските изисквания. Според инж. Любозар Фратев от Гражданския комитет обаче преместването на пункта за мониторинг е задължително, тъй като в "Тракия", където той се намира в момента, въздухът е пет пъти по-чист, отколкото по невралгичните кръстовища в центъра на града. Друга причина е решението на Върховния касационен съд (ВКС) от юли 2021 г., според което Общината и РИОСВ-Пловдив трябва в 12-месечен срок „да предприемат ефективни действия за опазване на околната среда, като осигурят допустимите нива на фини прахови частици (ФПЧ10) в атмосферния въздух на града“. Точка 3 от решението задължава кмета на Пловдив да посочи подходящо място за поставяне на измервателна станция.

След отказа на МОСВ Общината би трябвало да определи друга локация за станцията, смятат от Гражданския комитет. Подходящи за тази цел според тях са Хуманитарната гимназия, районът на Голямата базилика или което и да е натоварено кръстовище в центъра. Съоръжението обаче трябва да е свързано с европейската система за мониторинг и да отговаря на строго определени изисквания, според които на 200 000 души население се пада една система за мониторинг. В Пловдив в момента станциите са 2 - в районите „Тракия“ и „Каменица“. За своя сметка Общината би могла да направи и трета, но тя би струвала от порядъка на 1 милион лева.

Станцията, разположена в момента в „Тракия“, до 2015 година се намираше на кръстовището до Баня „Старинна“. Местоположението на пункта беше променено след извършен регулярен преглед на местоположението на всички пунктове в страната за установяване дали отговарят на европейските изисквания и тяхната актуализация, стартирала през 2011 година. Процедурата беше проведена от МОСВ и Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) със сътрудничеството на РИОСВ-Пловдив и Община Пловдив. Основна причина за подмяна на мониторинговия пункт при Баня „Старинна“ бе аргументът, че разположеният в съседство жилищен блок екранира замърсяването и по този начин изкривява резултатите в посока замерване на по-високи стойности. В тази връзка Общината предложи два имота в близост до натоварени пътни участъци с подходяща инфраструктура за преместване на станцията. Бяха проведени пробни измервания, в резултат на което се избра теренът, показващ по-високи концентрации на замърсители - този в район „Тракия“.

През последните години добиха популярност и приложенията за мобилни телефони, които следят замърсяването на въздуха с фини прахови частици в реално време. Те дават обща ориентация за моментната степен на замърсяване. Измерваните в тези мобилни приложения стойности обаче не могат да служат за реална оценка на качеството на въздуха, както пунктовете от официалната мониторингова мрежа в страната, чиито измервания в строго лабораторни условия позволяват да се правят точни измервания съгласно европейските стандарти и да се извършват последващи анализи, твърдят от РИОСВ-Пловдив. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Въздух

Въздух

09.06.2022 | 12:04

За Северен никога почти нищо не се говори, като че този район не е в Пловдив. Преди години на срещуположния ъгъл на баня Филипово имаше станция за замерване, тя къщичката и сега стои като нещо изоставено и забравено, защо там не се мери да видим резултатите, на това место просто не може да се диша ако не стане течение покрай гиганта.

Отговори
0 0
Мдааа

Мдааа

08.06.2022 | 08:49

Поръчваш си по мрежата уред за измерване чистотата. Монтираш го на терасата си, връзваш го онлайн и си готов. Такива нещица отдавна работят съвместно в мрежи и въпреки писъците на нищоправците от общини и риосовци работят безотказно. И това, което отчитат и записват си е мн точно и вярно. Е, не е властоизгодно но е реално и не е манипулирано.

Отговори
10 1
Ще се наложи да се съдим с

Ще се наложи да се съдим с

09.06.2022 | 00:57

общината. Ако не изпълнят заръките на съда, ще сме принудени да я осъдим.

Отговори
1 0
Егейски

Егейски

08.06.2022 | 08:41

Еврейските изисквания...продажници колониални

Отговори
4 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?