49

Общината търси терени за нови паркове

Парковете и зелените площи имат изключително важна роля за здравето на пловдивчани и добра жизнена среда в модерния град. Те подобряват качеството на въздуха, който дишаме, и оформят зоните за почивка, спорт и релакс. Ето защо зелената система е една от ключовите политики на всеки развиващ се град.

Каква е ситуацията в Пловдив

Според Закона за устройство на територията (ЗУТ) на всеки жител на град с мащабите на Пловдив трябва да се падат по 20 квадратни метра зелени площи. През годините обаче управленската програма на местната власт така и не заложи реални мерки за постигането на този показател. Така всеки пловдивчанин разполага само с 2,2 квадратни метра, или 11% от полагащите му се по европейските стандарти и ЗУТ зелени площи. 

490 хектара е зелената система на Пловдив

С проекта за нов Общ устройствен план на града тенденцията е след 20 години тя да се увеличи с 350 хектара, т.е. този дял да се увеличи до 19%, което е 3,8 квадратни метра зеленина на глава. 

Откъде обаче ще дойдат новите територии, върху които да бъдат изградени паркове и градини? Възможностите не са много. Първо - Общината трябва да издири всички частни и държавни терени с потенциал за развитие на зелената система и да ги придобие, за да гарантира, че в тях няма да се строи. Второ - администрацията трябва да разшири строителните граници на града, които в момента са едва половината от територията на общината. А в новите урбанизирани зони да заложи нисък интензитет на застрояване и много парково строителство. Трето - границите на общината трябва да се разширят на юг, чак до парк „Родопи”. Това е възможно при добра комуникация на местната власт с централната и тази в съседните общини.

В противен случай ще останем далеч от изискванията на ЗУТ.   

Новите световни стандарти

Ландшафтен архитект Невена Цветкова твърди, че „за да бъде един град достатъчно озеленен, Световната здравна организация (СЗО) препоръчва 50 кв.м/жител като оптимално количество зелени площи за широко обществено ползване".

9 кв.м/жител е абсолютният минимум,

според препоръките им, обясни за „Марица“ Невена Цветкова. По закон правилата са регламентирани в действащата Наредба7. Оказва се, че обществените озеленени площи за широко и специфично ползване в градовете зависят от големината на населеното място. Например за големите градове тя е 20 кв.м/жител; за средни градове - 18 кв.м/жител; за малки градове - 12 кв.м/жител; за много малки градове - 8 кв.м/жител; за всички села - 4 кв.м/жител.

За градове с над 200 хил. жители, какъвто е и Пловдив, необходимата зелена площ се определя с общия устройствен план (ОУП). Тук обаче има една уловка - оказва се, че големите градове (тези над 200 хил. души) всъщност нямат добра защита срещу презастрояването и

тази пролука в закона е лесно заобиколима.

„Тук ще обърна внимание на още един факт - тенденцията за намаляване на зелените площи продължава и в промяната на Общия устройствен план (ОУП) от 2020 г., което е проблем. Населението в Пловдив се увеличава, а с него и потребностите от зелени площи за рекреация и почивка. Увеличава се и нуждата от детски градини, училища, зони за спорт и инфраструктура. Те също са пренебрегнати“, коментира ландш. арх. Невена Цветкова.  

Новото строителство „захапа” първо тепетата, после много от междублоковите пространства и зелените площи - строи се на границите на парк „Лаута”, както и в ценни територии от „Отдих и култура".  На този фон плановете за нови паркове под тепетата все още изглеждат като добри пожелания.

Един от амбициозните проекти на Общината

е да разшири "белите дробове" на Пловдив с нов огромен парк до река Марица. Той  включва териториите на „Отдих и култура”, Гребния канал, дигата на река Марица и пространството около Околовръстното шосе и стига до езерото в Оризари. Новата зелена зона вече е заложена в актуализирания Общ устройствен план на Пловдив. Архитектите на плана твърдят, че предлагат още един нов парк в район „Южен“ - за него вече има готов проект. Става дума за нов парк от 68 декара в близост до футболната база на Ботев Пловдив в кв. Коматево, разказа преди време за „Марица” Борислав Инчев. Докато е бил кмет на район „Южен“, Инчев поставя основите на зелената кауза. „Отне ни близо 2 години време. Първите стъпки бяха да обособим терена. Вече имаме одобрението на ЕСУТ“, изброява свършеното до момента  Инчев. Ако се стигне до реализация,

това ще бъде най-големият парк в „Южен”.

Кметът на район “Западен” Димитър Колев също е оптимист, що се отнася до зелената система, нищо, че строежите най-активно настъпват именно в територията на най-зеления квартал на Пловдив. Последният му приоритет е да финализира успешно проекта за парк от 5 дка на мястото на бившата Гарнизонна фурна.

В новия ОУП парк е предвиден още между Прослав и Коматево, както и на изток - северно от река Марица. Освен това проектантите на плана предлагат да се изпълнят зелени клинове между общините "Родопи" и Пловдив - това ще стане чрез прекъсвания в урбанизираните територии около Околовръстното шосе.

Ландшафтните специалисти обаче са скептични.

„Резервите на града са напът да бъдат изчерпани, за жалост. Така Пловдив бавно губи възможностите си за многофункционален парк. Парк „Лаута“ се работи на парче, без цялостен план за развитие, Гладно поле не е отреден за зелени площи. В новия ОУП Адата е частен имот, ботаническа и зоологическа градина са оставени на пауза. Парк "Южен", срещу затвора, също е отреден за други цели - обясни Невена Цветкова и допълва. - Пловдив днес има нужда от експертно управление на този така важен фактор за по-добър живот в града - зелената система. А тя, от своя страна, е неразривно свързана с цялостното планиране на градската система от пешеходни пространства и връзки, добро осветление, свързани велоалеи, пространства за спорт и активен отдих. Като специалист аз призовавам за поемане на отговорност от Общината и отговорните структури по въпросите със зелената система. Всички те трябва да са проактивни, а не да чакат сигнали от гражданите!“

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
15 коментара
потребител

потребител

13.02.2022 | 11:12

има ли тук един ако му се отдаде възможност да не се възползва да получи милион под масата :) писането е лесно,

Отговори
0 0
квартална градинка

квартална градинка

18.01.2022 | 11:54

Малката квартална градинка до заведението "Хитър Петър" беше наполовина бетонирана защото голямата нова детска площадка трябвало било да бъде с изкуствена настилка положена върху бетон. Какво и беше на старата настилка с плочки и тревни фуги, освен че набедените "ландшафтни специалисти" нямаха заслуги за нея?! Сега детската площадка е по-близо до „чистия въздух” на бул. „Васил Априлов”, край който аз избягвам да се движа, но майките „с кеф” ще разхождат децата си."

Отговори
0 0
КОЧО

КОЧО

18.12.2021 | 06:01

ЧЕТЕТЕ В "МЕДИАПУЛ" ЗА ЗАГРАБВАНЕТО НА ПАНАИРА-ПЪЛНА СВИНЩИНА!!!! ЧЕТЕТЕ,ЗА ДА ЗНАЕТЕ!!!!!

Отговори
4 0
търсете-търсете

търсете-търсете

16.12.2021 | 17:55

Ам', чИ те ги застроиха!

Отговори
5 0
Хаджи Енчо

Хаджи Енчо

16.12.2021 | 17:01

Даниела пак пише небивалици. Сама пише, че зелената система е 490 хектара. Разделено на 350 хил. жители прави по 14 кв.м. на жител, а не 2,2. Не казвам, че е О.К., но все пак не е 2,2, което си е направо невъзможно малко. Не виждам какъв е смисълът да се правят нови паркове в края на града и по поречието на реката. По-скоро трябва, ако имахме свестен кмет, да се говори с държавата и да се ползват територии с отпаднала необходимост. Сещам се от раз за две казарми и едно огромно ЖП депо. Сигурно има и други.

Отговори
6 1
Φилибар Γрадинков

Φилибар Γрадинков

16.12.2021 | 16:27

В старите карти от социализЪма, огромния терен в "Тракия" на бул."Освобождение" който сега бързо и варварски се застроява беше отбелязан ΠΑΡΚ С ИЗКУСТВЕНО Ε3ΕΡΟ

Отговори
14 0
Георги

Георги

16.12.2021 | 16:21

Има свободен терен между ул. Славянска ул Богомил и улицата излизаща на ул. Санг Петербург

Отговори
1 1
Георги

Георги

16.12.2021 | 16:18

Има свободен терен зад общежитието на техническия ул. Славянска и ул Богомил където ще се отвори път към ул. СанктПетербург

Отговори
1 1
Бай Асен

Бай Асен

16.12.2021 | 15:52

Най-добрият парк щеше да стане в Смирненски, между бул. "Шести септември" и бул."Пешерско шосе", но Вие го застроихте поголовно със сгради, то не бяха "Орхидеи", "Зелени паркове", "Резиденции", "Гардъни" и т.н. Това беше най-подходящата територия за парк, от който целият град щеше да диша, но уви... алчността на хората няма граници.

Отговори
19 0
ПРЪДЛЕВ

ПРЪДЛЕВ

16.12.2021 | 15:43

КУПЕТЕ ТЕРЕНА ПОД ДЗАМБАЗ ТЕПЕ/ДОКОЛКОТО ЗНАЯ Е ЧАСТЕН/ И НАПРАВЕТЕ ГРАДИНА ОТГОРЕ,А ОТДОЛУ РАЗКОПКИТЕ ДА СИ СТОЯТ И АРХЕОЛОЗИТЕ ДА СИ ЧОЛЯТ ТАМ ДО ЗАБРАВА... В ЗАХЛАС... ИЛИ НАПРАВЕТЕ ТАМ ПАРКИНГ,А СЪС ЗНАЦИ НАТИРВАЙТЕ КОЛИТЕ В ПАРКИНГА И ПЕЧЕЛЕТЕ ПАРИ" НА ПОЛЗУ РОДУ",КАКТО КАЗВАШЕ ЕДИН ПЛОВДИВЧАНИН-Ж.Г., ЛЕКА МУ ПРЪСТ...

Отговори
4 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?