46

Общественият транспорт е най-големият замърсител на въздуха в Пловдив

Рейсовет с дизелови двигатели генерират 75% от парниковите газове в града. Бъдещето е в електробусите.

Този въпрос вероятно си задават много пловдивчани днес. Поставя го и Кирил Драганов, експерт и одитор по транспорт и логистика, който изпрати до редакцията на в. „Марица“ своя коментар по темата.

"Много често - когато говорим за зелен град, зелен транспорт, декарбонизация и други - споменаваме прекрасния опит в някой голям европейски град. Само че правилният подход е погледът към цялостната държавна политика в тази посока, като част от макросистемите на карбон неутралните европейски и световни политики. Бавно, но сигурно светът преминава към въглероден и енергиен неутралитет, разбира се, първоначално през индустрията и частния сектор (предвид немалките инвестиции) и след това в обществения транспорт в градска среда. Точно в тази част Пловдив има нужда от подкрепа както на управата, така и на всеки един от нас, жителите на града. Градският транспорт на Пловдив е на правилния и нелесен път за модернизация в посока на електрифициране и оптимизиране, възползвайки се от всички възможности на представените от европейските ни партньори програми. 

От общите емисии на парникови газове делът на обществения градски транспорт е 75 на сто - на този фон статистиката, че все още над 90% от всички автомобилни превози зависят от петрола в градска среда. По този показател всеки български град има много да работи в подобряването му. Още повече че резултатът е видим - мръсен въздух, с всички последици за околната среда и здравето на хората.

Проблемът с качеството на въздуха в градовете в България, а и в други държави, е хроничен, но все повече се сблъскваме и с хроничното нежелание на властите да вземат устойчиви мерки за неговото решаване. Но в битката срещу замърсяването с фини прахови частици и азотни оксиди в жилищните райони се появи неочакван съюзник, и то от страна, която трайно бе нарочена за „най-големия замърсител“ - и това е общественият градски транспорт. Автомобилната индустрия „впрегна“ зелените технологии в обществения, таксиметровия и товарния транспорт, като започна видима промяна на транспортната структура и ефективното използване на ресурсите.

Точно тук е мястото да поговорим за най-нашумелия проект на град Пловдив - “Крайградска железница” и ОП “Еко бус”, като негов евентуален оператор.

Някои ще кажат, че не може да се случи, други - че няма да има такъв ефект, но опитът и практиката в цяла Европа говорят съвсем друго. Промяната на транспортните ни навици е бавен процес, който изисква ново поведение, инвестиции и инфраструктура. Над 48% намаляване на вредните емисии се постига още през първата година от работата на общини, далеч по-малки от пловдивската, при далеч не по-малки инвестиции.

На тези, които ще попитат: Как ще произведем нужното електричество? Дали няма да платим прескъпата цена, платена от изкопаемите горива? Ще кажа, че бизнесът ни показа с ясен пример как става, а именно - с въвеждане на все повече мощности от ВЕИ централи, използвайки покривни, всевъзможни и необработваеми площи, с които достигнахме нееднократно 0.00 цена на електроенергията. При град като Пловдив с централно местоположение можем да се възползваме максимално от тези показатели. Със стартирането на крайградските влакове, преминавайки през електрифицираните транспортни хъбове и обвързвайки ги с електрическите автобуси, на практика ще затворим цикъла на „зеления град” с неговия „зелен транспорт”.

Всичко това (а и фактът за твърде големия отпор, въпреки показателите) говори за това, че сме на прав път, че разполагаме с правилните инструменти, технологии и ноу-хау, за да продължим да работим в посока на по-зелен, по-безопасен и въглероднонеутрален красив Пловдив", заключава експертът.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
Общината и сега дотира

Общината и сега дотира

14.08.2023 | 20:01

градския транспорт, но тролейбусите бяха унищожени заради комисионните -раздавани от сегашните градски превозвачи/на правилните хора -кметове и общинари/Народът е казал-*ЧУПИ -КУПИ* Може да бъде доказано -по кое време и с чий подпис е ликвидирана тролейбусната мрежа,къде са парите от продажба на активите,преднамерено ли е фалирана фирмата и има ли злоупотреба с власт

Отговори
3 1
Истината е самата истина

Истината е самата истина

08.08.2023 | 13:50

Но преди за какво унищожиха тролейбуснете на спорт ние си го имахме а те го съсипаха тарикатове а сега ти първа баба за дърва електробуси железници готова инфраструктура от 260 км развалиха покрадаха а сега ще говорим че сме най-мръсния град истина е с тези турски печки боклуци кога ще си търсят говорност на тези които оградаха тролейбусната мрежа които ликвидираха тролейбусни транспорт екологично чист транспортна град Пловдив

Отговори
2 1
А НЕ

А НЕ

19.07.2023 | 19:41

Уважаеми, ако в Пловдив това е обществен транспорт ,значи някой му тропа дъската. Обществения ни транспорт на Пловдив е най провалената приватизация в България. Който не е ползвал тази услуга не е наясно ,какво е да си поставен в предверието на АДА. Няма управници с кураж да развалят тази приватизация и транспорта да е в ръцете на общината.

Отговори
10 0
Хм…

Хм…

19.07.2023 | 16:17

Най-големият замърсител са любимите на българина германски дизелови коли, по правило сдухани и с големи двигатели. Автобусите са Евро 5 и 6 и въобще не димят.

Отговори
6 1
До Хм...

До Хм...

19.07.2023 | 16:38

Експерта и авторите на канала под гарата са виждали Пловдив само по телевизията.

Отговори
4 0
Кьорфишеци

Кьорфишеци

19.07.2023 | 16:16

Градска или околоградска железница е пълна глупост! Има ли някакви наблюдения къде е пътникопотока и колко ще помогне градската железница. Тази дъвка вече гълта парите на данъкоплатците, без ясна визия дали ще има ефект. Най-вероятно ефектът ще е отрицателен, парите похарчени, комисионните - прибрани. А колкото до замърсителите на въздуха - през лятото - транспорта, а през зимата - кюмбетата. А истината е, че народът ни е беден! Накарай богат човек да се топли с дърва и въглища и тогава приказвай. Преборим ли се с беднотията, въздуха ще се изчисти. Защо в зап. Европа и щатите никой не използава твърдо гориво за отопление - няма дърва, няма кюмур - чист въздух.

Отговори
8 2
Димо

Димо

19.07.2023 | 16:14

Експерт по манипулация на общественото мнение. Ако нямаше едни европейски пари над 10милярда евро за усвояване от транспорта дали щеше да мисли така. До кога финансово заинтересовани лица ще лъжат, че градската железница е спасението. Никой не иска след работа да губи по няколко часа и да сменя няколко превозни средства за да се добере до дома си.

Отговори
5 2
"Експерти"

"Експерти"

19.07.2023 | 16:13

Тоци "експерт" се нуждае от основен психиатричен преглед! 200 автобуси замърсявали повече от 250 хиляди коли... Не са добре с главите тия хора, честно...

Отговори
5 1
Откачалник

Откачалник

19.07.2023 | 16:11

Иди се прегледай, "експерте"! 200 автобуса замърсявали повече от 250 хиляди коли... Не са добре с главите тия хора, честно...

Отговори
4 0
Казах!

Казах!

19.07.2023 | 15:47

Ама моля ви? Как транспорта и трафика са най-големия замърсител на въздуха? Ми нали до вчера бяха печките с твърдо гориво и ги сменихте с кмиматици? Нали се възпозвахте от тази мантра за да унищожите уникалната мрежа на тролеите, които са най-екологични и евтини! Нали уж автобусите са евро 6 и не замърсяват? Сега пак отново електробуси, екобуси... и така до изборите и после пак в душегубките и щъркелите наречени автобуси! Унищожихте танспорта на Пловдив заради пустите пари и комисионни и за това Тотев, Здравко и компания трябва да отговарят пред законите!

Отговори
6 3
бабата с кюнеца

бабата с кюнеца

19.07.2023 | 15:39

стига бе, довчера аз бях най-големия замърсител, а то какво било!

Отговори
2 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?