71

Невероятно: Пловдив се буди с кристално чист въздух, става за спорт

Пловдив се буди с кристално чист въздух тази сутрин, сочат данните на частната система  AirBG.info към 8,30 часа. Ако спортувате на открито, можете да излезете на джогинг или разходка.  Съдържанието на фини прахови частици ФПЧ10 е над нормата единствено в кв. "Капитан Бураго" - А7 в ЖР "Тракия". Там системата отчита 168  µg/m³ фини прахови частици при норма 50 µg/m³. 

Трафикът, географските особености на града ни, както и ползването на печки на твърдо гориво, са причините са замърсяване на въздуха в града. Най-много са дните с наднормено съдържание на ФПЧ10 в Пловдив през есенно-зимния сезон, когато температурите падат и градът се оказва похлупен от мъгла, както и с пускането на отоплението на твърдо гориво. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ГЮРО

ГЮРО

04.12.2021 | 18:39

ФПЧ, кайш? Ами големите камиони с пръст, пясък, чакъл и боклуци не са спрели да джапат през града. Щото околовръстно шосе няма. Същото е и с ТИРовете. Те вдигат облаци прахоляк и всичко влиза в къщите, в гърлата, в дробовете на хората. Ама на някой да му пука? Само за Ковид дърдорят, а че от ФПЧ умират повече хора, ами за това никой не им дава хилядарки.

Отговори
1 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?