Над 1000 пловдивчани вече поискаха да сменят печките с безплатен екоуред

Над 1000 души в Пловдив вече са поискали да сменят печките на твърдо гориво с нов екологичен вид отопление. Това стана ясно на пресконференция на общината, на която бе представен проект "Мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Пловдив чрез намаляване на емисиите на фини прахови частици (ФПЧ10) от битовото отопление". Той се финансира от Европейския съюз и е на стойност 13,8 млн. лева. 

„Качеството на въздуха е проблем, който винаги  е във фокуса на вниманието на управлението на силно урбанизираните градове, какъвто е и Пловдив. Всяка година тихо-тихо заради лошия атмосферен въздух в градовете си отиват над 1 млн. души. За около 5 г. от лицето на земята се изтрива цяла една България и затова този проект е толкова важен за нашия град“. Това заяви при откриването зам.-кметът по  "Екология и здравеопазване"  Анести Тимчев. И допълни, че екологичните ползи на проекта са много и неговото реализиране

ще спомогне Пловдив да се превърне в по-чист и добър град за живеене. 

Зам.-кметът Анести Тимчев и експерти представиха проекта за подмяна на печките на твърдо гориво с екологично

"Нашата задача, нашата мисия по този въпрос е да работим постоянно за намаляване броя на използващите твърдо гориво за отопление, защото 57 на сто от фините прахови частици в града се генерират именно от него“, допълни Тимчев. По думите му много хора не знаят, че енергийни помощи се дават не само за твърдо гориво, но и за ток, газ и топлоенергия, обясни Тимчев. И добави, че помощите не се губят при смяна на вида отопление.

Той и директорът на Дирекция "Екология и управление на отпадъците" в Общината Вяра Колева призоваха пловдивчани да се възползват от възможностите на европейската програма и да заменят отоплението на твърдо гориво с по-екологично, отговарящо на европейските изисквания - на електричество, пелети, газ или централно парно отопление. 

В момента тече подготвителният етап на проекта, в който се проучват нагласите на населението. От Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ оказват  постоянно съдействие на гражданите, които желаят да кандидатстват по програмата, а

специалисти ще подпомагат техния избор на ново отоплително съоръжение.

 

Присъстващите в залата бяха запознати с условията за кандидатстване

В Община Пловдив в рамките на предварителната кампания по проекта вече има подадени над 1000 декларации на граждани, които искат да подменят старите си печки. Приемането на заявления ще продължи до 23 май т.г. в районните администрации или чрез електронната форма на сайта на Общината. За въпроси и повече информация е открита и безплатна телефонна линия: 070050032. 

Одобрените ще могат да получат от общината ново отоплително устройство с доставка и монтаж, демонтаж на старото устройство, както и инструктаж за ползване на новото. Ползвателят получава и 2 г. гаранция за новия отоплителен уред, обясни Вяра Колева.

Разработва се електронна система, която ще съпътства целия процес, и така кандидатстващите ще могат във всеки един момент да следят и получат информация как върви процесът по подмяната на отоплителния уред.

Допустимите кандидати ще бъдат интервюирани от технически лица с въпроси, които касаят жилището и домакинството. А след това ще бъдат поканени да подпишат формуляр за кандидатстване и за определените уреди, обясни Лияна Аджарова, ръководител на Обединение "Чист въздух за Пловдив", което е изпълнител на проекта.       

--------------------------------------------------www.eufunds.bg------------------------------------------

Проект BG16M1OP002-5.003-0006: „Мерки за подобряване на качеството на атмосферен въздух в община Пловдив чрез намаляване на емисиите от ФПЧ10 от битовото отопление“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, съфинансирана от Кохезионния фонд на Европейския съюз

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?