49

На страната на чистия въздух

По покана на EVN Tоплофикация илюстраторките Борислава и Михаела Караджови пресъздават българската природа по стените на детска градина „Таня Савичева“ в район „Тракия“. Те улавят въображението на малчуганите, давайки повод за разговор за това колко е важно да пазим заобикалящия ни свят.

 

С идването на зимата темата за чистотата на въздуха е отново актуална. Страната ни продължава да държи челни позиции в класациите на европейските страни с най-високи нива на замърсяване на въздуха и това със сигурност не е повод за гордост. Всички сме наясно, че опазването на природата и осигуряването на здравословна среда гарантира по-светло бъдеще за нашите деца. И чистият въздух е едно от основните изисквания за това. Проблемът, обаче, е почти невъзможен за справяне, ако като граждани не променим нашето ежедневие и навици. На лице са старанието и напредъкът на част от енергийните компании като EVN Топлофикация, която осигурява отопление на нашия град с едни от най-модерните и щадящи когенерационни централи на Балканите. Това гарантира нула вредни емисии и 250 пъти по-нисък въглероден отпечатък.

Но какво още може да се направи? Какво е нужно, за да възпитаме сред подрастващите любов към природата? Въображение и нейното присъствие във всяко кътче и всеки момент от порастването им. Затова EVN Топлофикация покани две добре познати илюстраторки – Борислава и Михаела Караджови, които да изрисуват едно от вътрешните помещения на детска градина „Таня Савичева“ в район „Тракия“. Тяхната задача беше да пресъздадат моменти и сюжети, вдъхновени от българската природа. Мечка и нейните мечета, еленчета и костенурки, жабоци, пъстри птици и цветя, които да събуждат и заинтригуват въображението на малчуганите, но и да дават тема за разговор за това колко е важно да запазим природното богатство непокътнато.

Двете сестри са израснали в семейство на детски учители и музиканти и това е направило детството им шарено и изпълнено с илюстрации. Шарено, защото вкъщи винаги е имало детски книжки с илюстрации. Вдъхновението за този проект е именно от тяхното детство, от спомените с майка им, която след работа винаги им е носила по някоя нова книжка за разглеждане. Често в тези книжки главен герой е била животинка. И до ден днешен тези герои са в съзнанието им. Така че темата им е паснала съвсем естествено – заради силната им любов към природата и животните.

„Каузите са ни интересни, защото не искаме просто да рисуваме картинки за себе си, а такива, които да заинтересуват хората и да ги накарат да се замислят, да ги трогват и остават в съзнанието им. Посветихме се на илюстрацията, защото обичаме да предаваме информацията по позитивен начин. Досега не сме рисували за толкова малки деца и за нас беше изключително интересно да разберем как те възприемат нещо, като го видят и колко е чисто възприятието им. Те изключително се радват като видят мече, за тях това е просто мече, нещо което при по-големите го няма. Като си играят, децата започват да развиват сценарии за играта на база на нещата около тях. Искахме да направят и тук същото.“, споделят Борислава и Михаела. Как се случи това може да видите тук. 

За тях това е процес, който няма да приключи с тази стена, той трябва да бъде много ясно представен и на родителите и продължен с тях. „Смятаме, че всичко може да се постигне, ако се говори и се предприемат действия. За съжаление, най-честата фраза, която чуваме е: „аз не мога сам да променя света, затова няма да правя нищо“. Ако си казвахме „сам съм, но с мен започва промяната“ колко много неща вече щяха да са се променили към по-добро. Не искаме проектът да се приема като поредната изрисувана стена в детската градина. Ще е прекрасно, ако родителите разкажат на децата защо животните живеят по този начин: как са в хармония с всичко, влиянието на замърсяването върху начина им на живот, колко е важен чистият въздух за тях. Ако всеки един родител обясни на детето си колко е важно да пазим и да се грижим за природата, то би следвало този начин на живот в бъдеще“.

Мотивацията на сестрите Караджови идва от действието и надеждата за промяна. „За да дишаме чист въздух и да сме здрави, трябва да съхраним и опазим природата, ако искаме тя да продължи да ни дарява със своята красота и магия. Знаем, че с малкото можем да постигнем много и това е изключително мотивиращо. Затова и в нашето ежедневие спазваме няколко прости, но изключително важни правила. Винаги събираме и хвърляме разделно боклука и се стараем максимално да избягваме да купуваме пакетирани продукти. За жилището ни сме избрали централно отопление, заради всички предимства, които предлага, и най-вече защото е чисто и щадящо природата. Зимата рядко държим на максимум радиаторите, защото така изсушаваме въздуха, вредно е и за хората да са постоянно на максимум отопление, но и по-важното – това е разхищение на енергия.“

За следващата година Борислава и Михаела планират голяма самостоятелна изложба, с която ще засегнат тема, която изключително много вълнува обществото, но не се говори толкова за нея. Засега я пазят в тайна, но скоро ще споделят повече подробности. А EVN Топлофикация ще продължи да доказва социално отговорната си позиция и сериозния си ангажимент към клиентите, чрез реализирането на обществено значими проекти за опазването на околната среда и инвестиции в това.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?