2374

Любозар Фратев: Общината да определи срокове за мерките, а РИОСВ да санкционира

Има воля у Община Пловдив да задвижи някои от мерките за подобряване на въздуха в града, които сме заложили в нашата програма. Ние обаче настояваме да се поставят конкретни срокове, в които те да бъдат изпълнени. Това заяви Любозар Фратев от Гражданския комитет за чистотата на въздуха в Пловдив.

Припомняме, че през юли т.г. Върховният касационен съд взе безпрецедентно решение, с което задължи властите в рамките на една година да предприемат всички мерки, за да изчистят мръсния въздух в Пловдив. Междувременно, през септември, бе учреден Граждански комитет, който ще съдейства и ще следи за това как Община Пловдив изпълнява съдебното решение. Самият Любоза Фратев от края на миналата седмица е член и на Обществения съвет за подобряване качеството на въздуха, който бе създаден към Община Пловдив.  

Сред мерките, за които Гражданският комитет отдавна настоява, са въвеждане на зони с ниски емисии; възстановяване на измервателната станция за качеството на атмосферния въздух до баня „Старинна“; откриване на линии на обществения транспорт, обслужващи индустриалните зони и логистичните паркове на Околовръстното, и създаване на линии за училищни автобуси; отмяна на решенията на Общинския съвет, с които са предоставени безплатни паркинги за лични автомобили на общински и държавни служители в центъра на града.

„Моята теза е, че нещата в държавата ще се оправят при три условия - контрол, контрол върху контрола и контрол върху контрола на контрола, каза Фратев. По думите му, РИОСВ трябва да следи под лупа дали Общината изпълнява мерките и ако се налага, да санкционира.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Любител на Камаз

Любител на Камаз

06.12.2021 | 13:24

Сит на гладен не верва. А на този татарски зет - още по-малко. Всичко у това "нещо" е фалш. Останалото е без думи.

Отговори
7 0
Коко

Коко

06.12.2021 | 12:37

Г-н Фратев, с тези заплати дето ги давате вие пловдивските бизнесмени как да си купим електрически автомобили? Струва ми се ,че бедните пак ще го духат.....

Отговори
10 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?