71

Куриоз: Глобиха пловдивчанин, алармирал на тел. 112 за задушлив дим

Пловдивчанин отнесе глоба, след като прояви будна гражданска съвест и подаде сигнал за замърсяване на въздуха. За куриозната случка сподели пред "Марица" потърпевшият Антон, който живее в квартал "Кючук Париж".

Вчера той не бил на работа през деня и решил да свърши няколко задачи из двора. Докато се трудил, забелязал, че се носи гъст и задушлив дим. В носа го ударил мирис на изгоряла пластмаса и гума. Огледал се и секунда по-късно видял, че димът излиза от комина на отсрещната къща. Тогава, повлиян от призивите всеки гражданин да се бори за по-чист въздух, звъннал на спешния телефон 112.

Съобщил, че се носи гъст дим от горенето на забранени неща. От централата се ангажирали с проблема. 

"След 2 часа дойде патрулка. Но вече дим нямаше. Изкараха мен виновен, че ги занимавам с глупости и използвам спешния телефон 112", разказа Антон. Заради постъпката си той е глобен с 200 лв. Ще обжалва наказателното си постановление, защото според него е неправомерно.

"Има регламент, отделно политици и общественици всеки ден говорят за мръсен въздух, а като звъннеш и подадеш сигнал - никакви реакции. Освен тази към гражданската позиция", възмущава се той. В чл. 12, ал. 1 от Закона за националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112 е записано, че "Когато от получената информация се установи, че повикването не изисква намеса на службите за спешно реагиране, но е свързано с функциите на местната администрация или на териториалните звена на министерства или на други административни структури, информацията са предава на съответната структура за предприемане на необходимите действия". Това според Антон е трябвало да се случи и тук, а не да бъде санкциониран за гражданската си позиция. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
До Леле

До Леле

08.12.2021 | 10:40

Ами 200 лв като не са нищо пари,отиди ти да ги платиш бе буклук.

Отговори
6 1
леле

леле

08.12.2021 | 09:49

Че то 200 лв. сегашни времена пари ли са , поне 2000 лв. трябвало да го глобяд .

Отговори
2 14
jjj

jjj

08.12.2021 | 09:15

Тел. 112 българите го обърнаха на клюкарник!! Комшии се "топят" един друг, на някое им мирише, на други котката им избягала и се качила на дърво, на трети - имат платено паркинг място, но не вдигнали скобата и не я заключили/както е редно/ и "плачат" и звънят посред нощите, че някой им спрял на мястото и безброй други глупости!! РАЗБЕРЕТЕ - тел.112 се използва предимно за бедствия, пожари, наводнения и ситуации свързани с опасности за живота на хората!!

Отговори
12 10
ред няма ред

ред няма ред

02.01.2022 | 10:39

много хубаво че 112 е за спешни случаи но тези случаи на кого да се предават? нека посочат точен телефон.... един краде пейка на кого да звъня друг си мие колата пред входа с маркуч от терасата трети паркирал в тревната площ четвърти се налива като чалтик от сутрин до вечер и си решава проблемите в междублоковото пространство на друг му румнало че днес е рожденик и от хотел Санкт Петербург ще му изцепят една заря ама точно в полунощ и ще е барем 15 минути....друг ще отиде д си налее бензин на бензиностанцията и ще си отвори вратите на колата ще пусне една дива чалга и ще си приказва викайки с бензинджиите .... другия ще си пробва мотора с даване на газ...прибира се комшията пиян в 4 сутринта пуска си на теслата дръжката и целия блок кънти .... или пък те държи вечерта от 20 часа до 4 сутринта на чалготека на кого? на кого човек да звъни органите не реагират веднага и обикновено идват след дъжд качулка и ти се мрънкаш и оправдаваш.... а това че "клюкариш " комшиите е само наше българско понятие.... защото на запад е така подаваш сигнал и оня комшията ти има респект че утре пак ще подадеш сигнал а не че го клюкариш ....затова има ред... подаваш сигнал идват КОМПЕТЕНТНИТЕ органи и всичко си идва на място! А да видим утре ще правиш ли същото....

Отговори
2 0
Баджо

Баджо

08.12.2021 | 09:07

От 112 е трябвало да предадат сигнала на инспекторите от РИОСВ-Пловдив, която институция всъщност е компетентна по сигнала и налага санкции за замърсяване на въздуха, а не да пратят органите на МВР, които изобщо не са компетентни и не могат да налагат глоби на замърсителя. А това, че 2 часа по-късно се отзовава патрулка, когато няма смог и всичко е приключило е под всяка критика. и несериозно от страна на полицаите...

Отговори
18 0
Запознат

Запознат

08.12.2021 | 10:22

Отговорната институция в случая е общината, щом става дума за пушек от комин на къща. РИОСВ отговарят за промишлените замърсители

Отговори
7 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?