2374

Горите на Пловдив умират, на Гребния канал започва спешно обследване СНИМКИ

Дърветата масово съхнат и падат в парк "Отдих и култура", на "Лаута", по тепетата 

Лонгозната гора край река Марица и дърветата в някои паркове на Пловдив загиват и това застрашава сериозно екосистемата на града. За това алармират ландшафтни инженери и природозащитници. 

С бързо темпо си отива голяма част от растителността в парковете "Отдих и култура" и "Лаута", както и по високите части на Бунарджика и Младежкия хълм. Сред причините са засушаването на почвата и промените в климата, както и фактът, че за дърветата от години не се полагат грижи. 

Според  ландшафтен архитект Станимир Шаламанов има две основни причини за състоянието на гората. „С изграждането на Гребния канал през 80-те години падна нивото на подпочвените води. Освен това над 30-40 години за парка не са полагани адекватни грижи и колкото повече се отлагат тези мерки, толкова по-зле става - дърветата в парк „Отдих и култура“ и на „Лаута“ започват да страдат“, коментира арх. Шаламанов.

Територията около Гребния канал е със статут на лесопарк. Арх. Шаламанов подчерта, че за  опазването на зелените площи е необходимо да има план, разработен от Община Пловдив, по горски методи, като преди това да се извърши инвентаризация на дърветата.

 

Масово строителство захапа парк "Отдих и култура", Общината - с вързани ръце, защото имотите са реституирани отдавна като земеделски, а по-късно собствениците са сменили статута 

Гората до Гребния канал е на изчезване. Стотици повалени и изсъхнали дървета са превърнали парка в непроходима джунгла. През зелената площ до хотел „Ландмарк“ все едно е минал тайфун - почти половината дървета са повалени. Теренът от сградата до основния път е общински и според Общия устройствен план на Пловдив е предвиден за ветрозащитен пояс.

„Тополите са стари и са паднали при буря, тъй като са изгнили отдолу. Подготвяме разчистването, но едновременно с това започваме подробно проучване на състоянието на растителността в парк „Отдих и култура“ и на „Лаута“, за да разберем на какви болести се дължи изсъхването на дърветата. В обследването ще участват експерти“, обясни за „Марица“ директорът на общинско предприятие „Градини и паркове“ Веселин Козарев.

Кметът на район „Западен“ Димитър Колев разказа, че „Градини и паркове“ са прочистили част от парка, предстои поредната акция да изнесат падналите дървета от общинския терен до "Ландмарк". И той е категоричен, че старите тополи започнаха да гният. „Те падат от само себе си. Наскоро два пъти заедно с Веселин Козарев оглеждахме територията покрай канала. На много от дърветата стволовите са счупени, вижда се, че загниват и не издържат на по-силен вятър“, твърди  Димитър Колев.

Според  ландшафтен архитект Станимир Шаламанов има две основни причини за състоянието на гората.

„С изграждането на Гребния канал през 80-те години падна нивото на подпочвените води. Освен това над 30-40 години за парка не са полагани адекватни грижи и колкото повече се отлагат тези мерки, толкова по-зле става - дърветата в парк „Отдих и култура“ и на „Лаута“ започват да страдат“, коментира арх. Шаламанов.

Територията около Гребния канал е със статут на лесопарк. Арх. Шаламанов подчерта, че за  опазването на зелените площи е необходимо да има план, разработен от Община Пловдив, по горски методи, като преди това да се извърши инвентаризация на дърветата.

Изграждат нов водопровод през парка

Нов магистрален водопровод изгражда покрай Гребния канал  ВиК - Пловдив, видя екипът на „Марица“. Трасето започва от Помпена станция „Юг“ и тенис кортовете на Цветана Пиронкова, заобикаля канала, включва се в бул. „Шести септември“ и върви по продължението на ул. „Рая“ и бул. „Свобода“ към пресечката с Пещерско шосе.

Бригада от фирмата изпълнител - „Драгиев и Ко“, беше стигнала вчера почти до хотел „Ландмарк“. Тази вътрешна улица е кръстена „Св. Валентин“. Тръбите са от чугун Ф 500 и с обща дължина 3600 м, обясни техническият ръководител на обекта инж. Валентин Алексиев. 

Друга бригада, но на „Градини и паркове“ от сутринта сечеше дървета на завоя от бул. „Шести септември“ към Хирургиите. Правим просека, за да подготвим трасето за водопровод, обясниха работниците.

Проектът е на обща стойност 134 720 653 лв. и се изпълнява от ВиК ЕООД по европейска програма. Строителното разрешение за трасето е издадено от Община Пловдив. Преди да правят просека, маркират с колчета трасето. Просеката при отбивката от бул. "Шести септември" за Хирургиите е на общински терен. Оттук ще мине бъдещото платно на бул. "Свобода", когато се изгради продължението. Част от имотите са отчуждени. 

В същия проект, но с други изпълнители е включено и изграждането на Южен обходен колектор, който ще мине от Пещерско шосе по ул. „Царевец“, през пробива под жп линията, ул. „Модър“ и бул. „Александър Стамболийски“, обясни инж. Антон Гълъбов от ВиК.

Строителството захапа "Отдих и култура" 

На границите на парк "Отдих и култура" масово се строи. Местната власт няма политика за ограничаване на застрояването, защото повечето терени около Гребния канал отдавна са частни. Възстановени са по Закона за реституцията като земеделски, а собствениците са сменили статута на имотите си. Преди повече от 10 години бяха приети подробни устройствени планове (ПУП), които разрешават застрояване с обществени и жилищни сгради, а сега собствениците масово продават имотите на строителни предприемачи. Малка  част от имотите на границата между квартал "Смирненски" и парка са общински.

При строителството гората се изсича. Кварталът от източната страна на продължението на бул. „Шести септември“ към Хирургиите и Пещерско шосе се застроява, цял квартал израсна на запад от Гребния канал. Новите комплекси, кооперации и еднофамилни къщи никнат като гъби на мястото на зелената площ. Всички проекти предвиждат озеленяване, подчертава кметът на "Западен".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
16 коментара
Таня Христова

Таня Христова

24.04.2022 | 16:05

БЕЗОБРАЗИЕ, АЛЧНОСТ Е ТОВА СТРОИТЕЛСТВО, УНИЩОЖИХА БЕЛИЯ ДРОБ НА ПЛОВДИВ. ЗАТОВА ЗАСАЖДАЙТЕ ДЪРВЕТА, А НЕ ДА ОТЧИТАТЕ КОЛКО И ЗАЩО.

Отговори
2 0
Щом ЦАРСКИ ОСТРОВ го нарекат съселяните "Парк Отдиф и Халтура" -край!

Щом ЦАРСКИ ОСТРОВ го нарекат съселяните "Парк Отдиф и Халтура" -край!

15.03.2022 | 17:19

Имахме си години, десетилетия и столетия 'арен ЦАРСКИ ОСТРОВ, ама като дойдоха с каскетите едни Здрави Другари та го подобриха за да може каторжниците да си "ОТДЪХВАМЕ" поне малко да дишнем - тогава отидЕ' коньо у ряката... К'ва "Култура", к'ва ХАЛТУРА бе сульо, т'ва е гора! (Тц. Ъ-ъ. НЕ. Гора БЕШЕ...кис-кис-келепир!)

Отговори
4 1
"FOLLOW  THE  MONEY" = Големи ПАРИ играят, майни!

"FOLLOW THE MONEY" = Големи ПАРИ играят, майни!

15.03.2022 | 16:45

Както вече намекнаха други, могъщите финансови мафиотски интереси много лесничко се отървават от ЛОНГОЗНА ГОРА която им се пречка и е съвсем беззащитна. Силни отровни химикали отвреме навреме в малки дози като със спринцовка като се инжектират от разхождащи се кучевъди решават проблематиката ф правилната посока. Не за ВТОРИ КАНАЛ ами и за трети канал ша са отвори мегдан, че и за бетонобъркачките, глей си кефа! Що ша има паркове ф Пловдив, щом на мене инересо ми е ...ДА НеМА! (ландшафтен арх.ивар инж. БайГАНев)

Отговори
5 0
до ландшафтен арх.имандрит Шаламанский

до ландшафтен арх.имандрит Шаламанский

15.03.2022 | 17:04

Г-не,, съставката -ТЕКТ в думата архиТЕКТ означава СТРОИТЕЛ. Сиреч "главен строител". По закон доколкото ф БГстан има законност, правоспособност на строител =инж., =арх. имат само тези, които са успешно положили изпитите си по съпромат, по конструкции бетон, стомана, дърво, черупки; по дескриптивна и разни таквизи досади... Който ф Лесотехническио се е дипломирал като за лесничей, като за горски, за Зелено "Строителство" не притежава архиТЕКТурна правоспособност, капиш? Самозванци не могат да се подписват лъжливо като арх. Шаламанов - те може да са арх'ивари, арх'имандрити, арх'ийереи, но за -ТЕКТ нямат правоспособност. Цялото словесно заиграване на което базирате цял "Съюз" е порочно.

Отговори
5 0
Филибелия

Филибелия

15.03.2022 | 11:59

Кое говедо е разрешило смяна на статута на земеделските земи? Дайте името или имената на тези животни! Те са виновни за разрушаването на този прекрасен парк " Царския остров".

Отговори
24 1
Мафия

Мафия

15.03.2022 | 10:23

А градини и паркове Пловдив изсича, основно младите и здрави дръвчета за да ги продават по 55 лв на кубик.

Отговори
27 2
Презастроена кочина, на простите селяци не им дреме

Презастроена кочина, на простите селяци не им дреме

15.03.2022 | 10:18

Този град си отива, гадовете му сложиха хикса.

Отговори
31 2
Пантуди

Пантуди

15.03.2022 | 20:54

Върнете социализма и жителството! Тогава ще останат само ашладисаните селяци второ и трето поколение! Сиреч само майни! А честито!

Отговори
0 1
ГЕРБ

ГЕРБ

15.03.2022 | 09:19

Ще лапаме имотчета

Отговори
23 2
А което

А което

15.03.2022 | 08:40

дърво не умира само бива отсечено, за да бъде заменено с голямо количество бетон. Озеленяването на сградите по закон не се спазва.

Отговори
32 2
ицо

ицо

15.03.2022 | 08:38

този специалист кмета колев няма ли да каже нещо за пътя по край този парк на гребната или само с имитация на асфалтиране ще я карат!

Отговори
30 3
Пипи

Пипи

15.03.2022 | 08:38

А колко хубави кооперацийки биха станали там ....Дали е случайно......

Отговори
25 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?