71

Ден след публикация на "Марица": Общината избра изпълнител по проекта за по-чист въздух

Община Пловдив с голямо забавяне избра изпълнител на обществената поръчка за подмяна на печки с твърдо гориво с екологични отоплителни уреди.

Това стана само ден след като "Марица" алармира, че местната управа е на път да изпусне безвъзмездна финансова помощ от ЕС  най-малко за 18 млн. лева. Причината е, че документите за проучването и прогноза трябва да бъдат представени до средата на октомври. 

Обществената поръчка с прогнозна стойност 170 000 лева без ДДС  беше обявена на 13 юли чрез публично състезание с предмет „Извършване на подготвителни дейности, необходими за разработване на проектно предложение с цел подаването му за финансиране по процедура „За по-чист въздух!“. Средствата са предвидени по оперативна програма  „Околна среда 2021-2027 г.”  с цел да се намали замърсяването на въздуха от битово отопление с дърва и въглища.

Това е вторият етап на екологичната мярка, след като в предходния програмен период „Околна среда 2014 -2020” в Пловдив бяха подадени и обработени над 2000 заявления от домакинства за смяна на кюмбета предимно с климатици и отопление с пелети. Четири фирми подадоха оферти за участие в надпреварата.

В крайна сметка тръжната комисия е поставила на първо място съгласно предварително обявения критерий за възлагане „оптимално съотношение качество/цена“  фирмата "БИОМАС - БИМ Пловдив" ДЗЗД с КО = 100 точки. На втторо място е класирано Обединение "Чист въздух за Пловдив" ДЗЗД с 94.91 точки. Третото място е за “ТА КОНСУЛТИНГ” ЕООД с 94.40 точки, а на четвърто място е класирана офертата на "ЕГГС" ЕООД с 89.40 точки. 

Така за изпълнител е избрана фирмата "БИОМАС - БИМ Пловдив" ДЗЗД със седалище и адрес на управление в София, район Триадица, бул. „Уилям Гладстон ” № 23, ет. 1, ап. 1. Решението може да се обжалва в 10-дневен срок пред Комисията за защита на конкуренцията. 

Следва подписване на договор с обявеният за победител в конкурса, което изисква необходимото време за административни действия. Т.е на фирмата която ще се заеме с изпълнението и остава по-малко от седмица за извършване на цялата дейност по така обявената обществена поръчка.

Остава неясно как за по-малко от седмица ще се направят всички анализи  и подготвителни дейности, които са необходими за разработване на проектно предложение и кандидатстване за финансиране. Сред тях са  извършване на пазарно проучване за единица продукт за алтернативните екологосъобразни топлоуреди,  разработване на механизми за отчитане на приходите от предаването на заменяните отоплителни устройства и за подмяна на уредите, изготвяне на комуникационен план и анализ на остойностяването на дейностите по проектното предложение. В условията изрично се посочва, че данните от проучването трябва да бъдат представени  не по-късно от 13 октомври 2023 г.

Ако победителят не е направил голяма част тези неща предварително очевидно няма как да се случат в действителност. И както писахме  поставят в изключително сериозен риск продължаването на програмата и най-важното шанса да дишаме в Пловдив въздух, а не прахоляк.

Развитието на случая с тази обществена поръчка засилва подозренията за предварителни договорки в така наречените конкурси чрез обявяване на Обществени поръчки от администрацията.

С оглед на високия обществен интерес и значимост на проблема с въздуха в Пловдив ще следим изкъсо развитието на случая.

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Метин

Метин

30.09.2023 | 00:26

Аз горя гуми за тел.За кво ми е климатик

Отговори
0 0
А преди 3 години

А преди 3 години

29.09.2023 | 16:08

Марица не си ли топнаха човчицата в първата поръчка за отоплителните уреди .А сега щяли да гледат , брей че почтенни хора

Отговори
3 1
бабата с кюнеца

бабата с кюнеца

29.09.2023 | 15:53

пак ще карате скапани стари таратайки, катастрофирали от Европата, дето цапат целогодишно за пет кюнеца, защото лятото, късна пролет и ранна есен кюнци няма!

Отговори
2 1
експерт

експерт

29.09.2023 | 15:42

тия съвсем през просото я карат. Всички ни взеха за слепи калинки. Ама то по-важното е къде са институциите които би трябвало да ги контролират?! Да не говорим че тук става въпрос и за европейски пари....

Отговори
5 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?