Анести Тимчев: Сменете печките с екоуреди, за да дишаме чист въздух в Пловдив

Подмяната не лишава хората от енергийни помощи, а уредите са безплатни

- Г-н Тимчев, в ход е проектът „Мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Пловдив чрез намаляване на емисиите на ФПЧ10 от битовото отопление“. Как битовото отопление на твърди горива (въглища и дърва) се отразява на замърсяването на въздуха в града?

- Пловдив, подобно на всички големи градове​, има проблеми със замърсяването на въздуха и полага сериозни усилия, за да подобри неговото качество. Именно затова кандидатства и реализира този проект. Според последните ни данни 57% от замърсяването на въздуха в града е вследствие на горенето на твърдо гориво в битови условия, а само 10% се пада на транспортните потоци. По официални данни над 1 млн. души в градовете всяка година си отиват заради лошия атмосферен въздух.

Знаем, че 

качеството на атмосферния въздух влияе върху качеството на живота ни, върху здравето ни

- колкото и това да е невидимо. 

Община Пловдив е естествен център на най-бързоразвиващата се индустриална зона в България и градът ще продължи да се развива и разраства. Все повече хора идват да живеят и работят тук, защото градът предлага добри условия за работата, бизнес, образование и здравеопазване. Силната урбанизация обаче изисква да се полагат сериозни усилия за подобряване на качеството на въздуха и в посока подобряване на транспортната инфраструктура с цел облекчаване на задръстванията, които също генерират замърсяване на въздуха. 

Затова нашият екип още с встъпването си обяви като свой основен приоритет довършването на вътрешния ринг, с цел подобряване на пътните връзки между районите и завършването на външния ринг - Околовръстното шосе, за да бъде изнесен тежкият трафик от града.

- По-екологично отопление обаче означава и по-скъпо отопление. А България все пак е страна, в която проблемът с енергийната бедност е сериозен. Отчитате ли този факт?

- Това е така, но както всяка европейска държава, България подкрепя домакинствата, които изпитват затруднения, и изплаща за всеки отоплителен сезон енергийни помощи както за твърдо гориво, така и за ток, газ, пелети  и топлоенергия. Затова хората, които подменят своите уреди и които получават енергийни помощи, ще ги получават за съответните по-екологични уреди, които са избрали. Това, че ще се откажат от дървата и въглищата, не отменя правото им да получават енергийни помощи.

- Имате ли информация за това реално колко домакинства се отопляват на твърдо гориво в момента? 

- Данните от Националната програма за контрол на замърсяването на въздуха показват, че през 2019 г. сме имали 6248 домакинства, които са се отоплявали на дърва, и над 10 000  - на въглища.

В момента около 15 000 домакинства се отопляват на твърдо гориво

В предизборната си кампания сегашният кмет Здравко Димитров обеща да работи за каузата да превърне Пловдив в по-добър град за живеене. Част от тази задача е свързана с подобряване на качеството на атмосферния въздух, разширяване на парковите зони, изграждане на нови.  Освен това инвестираме средства в модернизацията на техниката и базата на двете ни зелени общински предприятия - ОП „Чистота“ и ОП „Паркове и градини“, за да мога те да отговорят на новите ни европейски изисквания.  

- Проектът се осъществява на два етапа. Каква е най-важната задача в първия етап?

- Най-важното е да обясним на хората, които се отопляват на дърва и въглища, какви са предимствата за тях от включването им в проекта.  А те са: срещу старата си печка получаваш безплатно нови екологични уреди, които създават по-малко замърсяване у дома и водят до подобряване на качеството на въздуха за всички останали жители на Пловдив.

Вече проведохме серия от информационни срещи в отделните райони на града.

На 12 и 13 май каним пловдивчани отново във всеки район да дойдат и на място да се запознаят 

с предимствата на новите уреди, които отговарят на всички европейски изисквания за отопление на електричество, пелети, газ или централно парно.  До момента имаме близо 1000 подадени молби и  приемането на декларации продължава до 23 май 2021 г. 

Използваме различни форми и канали на информация, за да стигнем до всички граждани, включително и до тези, които не използват активно интернет.

Със съдействието на Дирекция „Социално подпомагане“ правим всичко възможно, за да стигнем до хората, които получават енергийни помощи за отопление на дърва и въглища, за да ги убедим да подменят уредите си. Те ще бъдат посетени от наши консултанти, които да им помогнат да подадат декларации за участие в програмата.

Освен това със съдействието на директора на пощите в Пловдив стигнахме до съгласие в дните за получаване на пенсиите възрастните хора да получат и наша брошура с информация за проекта и как могат да кандидатстват за подмяна на печките си на твърдо гориво.

По подобен начин ще достигнем и до всички 1200 участващи в програмата „Топъл обяд“, които всеки ден посещават кухните по райони. Там също има наши консултанти, които им дават информация за проекта и са готови да ги консултират.

Амбицията ни е да убедим 5000 домакинства в Пловдив в ползите от това да променят начина си на отопление,

за да направим стъпка напред в подобряване на качеството на въздуха във втория етап на проекта,  когато реално ще бъдат подменени уредите. Той ще стартира в края на тази година и ще завърши през 2023 г.

- Условията предвиждат обаче да кандидатстват само собственици на жилища. Могат ли да кандидатстват  семейства, които са на твърдо гориво, но са под наем?

- Да, разбира се. Може да кандидатства наемодателят, а не самите хора. Няма проблем, стига собственикът на жилището да няма задължения и да отговаря на условията по програмата. Всеки, който използва печка, камина, котел на дърва и въглища и е собственик на жилище на територията на общината, може да кандидатства за безплатна подмяна на уредите. По програма се предоставят климатици, газови конвектори, пелетни котли или камини, радиатори за централно парно отопление.

Важно е също да се знае, че програмата предоставя безвъзмездно уредите и  поема монтажа, но не изгражда отоплителни връзки и инсталации до и вътре в сградите. Например желаещи да преминат към отопление на природен газ или пелетен уред на водна риза или пелетен котел е необходимо да изградят за своя сметка отоплителни инсталации и други връзки, ако нямат изградени такива. Тези, които искат да се включат към газоразпределителната мрежа, ще им бъдат предоставени безплатно уреди, но е необходимо да имат потвърждение от газоразпределителното дружество, че това е възможно, и да изготвят за своя сметка технически проект.

Гражданите на Пловдив могат да задават всички въпроси, които ги вълнуват, на горещия ни телефон -

открита е безплатна телефонна линия: 070050032.

Подробна информация има и на сайта на Община Пловдив -  https://www.plovdiv.bg/, и на официалните страници на всеки един от районите - www.plovdiv.bg/district-administration

Също на място в дирекция „Екология“ на Община Пловдив. Ако пловдивчани обичат града си, нека се информират и се включат в този наш проект. Той е само началото по една всеобща кауза - мръсният въздух е новата световна пандемия. Нашата задача е да се справим с този проблем.

--------------------------------------------------www.eufunds.bg------------------------------------------

 Проект BG16M1OP002-5.003-0006: „Мерки за подобряване на качеството на атмосферен въздух в община Пловдив чрез намаляване на емисиите от ФПЧ10 от битовото отопление“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, съфинансирана от Кохезионния фонд на Европейския съюз. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Ясенка

Ясенка

11.05.2021 | 11:48

Слезте от автомобилите и ходете пеш и тогава ще дишаме по-чист въздух......

Отговори
1 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?