2374
Следвайте ни

Здравко Димитров: В Бургас плащат космическите 60 млн. лева на градския транспорт

viber icon

Община Бургас плаща близо 60 млн. лева годишно от бюджета, за да издържа градския транспорт. 

Космическата сума беше оповестена от кмета на Пловдив Здравко Димитров, който цитира неговия колега от морския град Димитър Николов.

В Пловдив на частните превозвачи общината дава 7 млн. лева, а през септември след искане от транспортните фирми беше гласувана субсидия от още един милион. 

„Димитър Николов предупреди, че когато създаваме своя транспортна фирма, трябва да имаме предвид, че ще има големи разходи“, разказа Здравко Димитров. В Бургас градският транспорт е общински.

В момента тече регистрацията на „Екобус Пловдив“, която първоначално ще обслужва две линии с електробуси. Обявен е конкурс за управител на дружеството.

„Процедурата е задвижена. За създаването на дружеството са заделени 100 000 лева и евентуално ще бъдат заложени още 2 млн. лева . Тези средства са нужни за съфинансирането, след като общината спечели проект по оперативна програма“, обясни зам.-кметът Величко Родопски. Според предварителните сметки за разкриване на собствена база със зарядни станции и закупуване на първите 20 електробуса са необходими 20 млн. лева. 

До този момент не е ясно по коя програма общината ще участва за финансиране от ЕС, нито какъв ще бъде грандът и колко процента трябва да се осигурят от местния бюджет. 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (15)

Алито от София

Алито от София

14.01.2022 | 10:03

Много просто, защото фирмите превозвачи са свързани със наглия гнуснавец Валери Симеонов, има за него а и кмета е там благодарение на него, дай да дадем, това е всичко приятели

Отговори
0 0
Фънк

Фънк

14.01.2022 | 10:01

Автобусите в Бургас са безупречни, всичките са нови и чисти. Билета с карта на възрастен излиза 1.20 лв. Винаги има контрола и се събират средства за да се поддържа. София и Пловдив имат да се учат, а не оправдават

Отговори
3 0
Подготовка, за голямата кражба!

Подготовка, за голямата кражба!

13.01.2022 | 16:07

Дадени 60мил.при събрани приходи 100мил от билети!При 100%качество на обслужването и при превоз с екологични автобуси и тролейбуси! При опазена екология на града, при липса на респераторни и онкологични заболявания на хората и печалба за общинския бюджет 40мил.лв!

Отговори
13 2
Фили Пополис

Фили Пополис

13.01.2022 | 20:06

Тези, нискочели и алчни кметове си мислят, че хората трева пасат! Всичко я ясно, пущат фитили да пробват настроенията на хората и медиите и хоп още десетина милиона тихомълков в чекмеджето! И тук почва борбата за кокала и кой ще прибере парсата! Но кораба на Мутрата вече потъва и иска като за последно да си събере вересиите от неговите метастази в Пловдив!Не разбрахте ли, че тази мантра с еко-меко, бус, домуз е една партенка и цели да отвлече вниманието на пловдивчани от големите кражби от техните пари!

Отговори
4 0
Реалист

Реалист

13.01.2022 | 15:24

Какво искат те като няма качествени возила повечето смотани щъркели Бургас са сто години по напрет от пловдив имат тролейбусен транспорта нощи глупаци го съсипаха и то умишлено благодарение на мамин Тотю имат електробуси и модерни автобуси о тука в пловд среден пръсхумави автобуси на метан ги спират както тролейни и оставят турските боклуци спомага на които маминия взе комисиони от завода пройзводител

Отговори
9 2
Реалист

Реалист

13.01.2022 | 15:14

А що се отнася за Бургас там е общински и има логика да се наливат пари а тука е частен обграден с мафиоти които извиват ръцете на Зико и той им увисва на акъла а да не говорим че парите се делят с управници те за това отрязаха крилата на Батаклиев защото не им даваше пари под масата и почнаха да го съдят и какво спечелиха нищо

Отговори
15 2
Сюрреалист

Сюрреалист

13.01.2022 | 15:18

Не може да имаш такова "трансексуално" мнение. Или работиш в Марица или си симпатизант на ДБ.

Отговори
3 6
Реалист

Реалист

13.01.2022 | 15:27

Твоето трансексуална като неразбиращ от транспортмлъкни

Отговори
3 2
Транспорт

Транспорт

13.01.2022 | 15:11

Плащат ама вижте Бургаския и Пловдивския транспорт, Тук картината просто не е за коментар, трагедия от всякъде, вижте и Стара Загора ами Казанлък просто няма място за сравнение, не знам кмета сляп ли е че говори така това е несериозно за такива хора да мислят и говорят така.

Отговори
15 1
Реалист

Реалист

13.01.2022 | 15:09

Вместо да продавахте акциите вие можехте да вземете поне единия терен от градски транспорт и там да направите всичко това където мислите а не да търсите нов теренно и можеше да извлечете гр тр от Батаклиев място за екологичния транспорт спрете с тези гербаджийски мурафети

Отговори
8 2
Сюрреалист

Сюрреалист

13.01.2022 | 15:15

Дайте да дадеме на Батаклиев, да ни даде ..... Червеният олигар си правеше сметката да вземе тролейбусният транспорт на Пловдив и след това като един истински червен кърлеж да смучи милиони от общината за да поддръжка разнебитената и нерентабилна техника. Слава богу не му мина номера.

Отговори
5 5
Подготовка, за голямата кражба!

Подготовка, за голямата кражба!

13.01.2022 | 16:13

Изпълзяхте ли негодници от хралупите! Готвите се за големия грабеж, но май ще ви излезат криви сметките! Май скоро ще се превърнете в обвиняеми за умишленото унищожаване на тролеите и съсипването на градски транспорт, след като му спряхте дейността и подарихте линиите на тези крадци на субсидии и компенсации!

Отговори
7 2
...

...

13.01.2022 | 15:07

За Бургас си заслужава. Транспортът им е по-добър, автобусите са по-широки и дълги. Има бързи линии. В Пловдив само претенции колко е хубаво да се пътува в маршруткоподобни автобуси, ама поне са евро 6. Е, не е добре!

Отговори
12 2
Тараба

Тараба

13.01.2022 | 14:48

Крадат та пушек се вдига то бива крадене ама пък толкова

Отговори
12 3
Табара

Табара

13.01.2022 | 15:10

Верно е, крадат новите. Киро да каже как откраднаха 9 милиарда за 10 дена.

Отговори
9 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?