Следвайте ни

Здравко Димитров: Разтоварваме трафика на още 10 кръстовища

viber icon

Задръстванията са намалени на девет възлови кръстовища, а на други 10 скоро също ще бъде променен режимът на светофарните уредби с цел  да се облекчи трафикът. 

Една от мерките за подобряване на организация на движението беше посочена  днес от кмета Здравко Димитров, който заедно с екипа си отчете свършената работа през първите сто дни и набеляза  предстоящите задачи. Какво каза кметът?

За трафика и транспорта:

Продължава въвеждането на еднопосочното движение в централната градска част.  Едновременно се подготвя разкриването на зелена зона, за да има ред в паркирането.  За зелената зона задължително ще се проведе обществено обсъждане, подчерта Здравко Димитров.

Обсъжда се идеята учениците да се превозват със специализиран градски транспорт. Един от вариантите новата услуга да бъде заложена в условията на предстоящия конкурс за осемте автобусни линии.

След преговорите с испанската фирма "Индра" заработи електронното таксуване в по линиите № 25 и 7, а поетапно ще се въведе и в останалите автобуси. . Предстои пускането на електронните табла на всички спирки.

Образование:

За първи път  в бюджета са предвидени 500 000 лева за проектиране на две нови училищни сгради - на Математическа гимназия и ХГ "Св. св. Кирил и Методий". Според Здравко Димитров сградата на Математическата е добре да се изгради до ЕГ "Пловдив" и ЕГ "Иван Вазов" с кампус. Когато има басейн, спортна зала и стол, всички деца да ги ползват, мотивира се кметът.

Пак за първи път са осигурени 1,4 млн. лева за спортни площадки в училищата и благоустрояване на дворовете в детските градини.

Проекти:

Прави чест на зам.-кмета Пламен Райчев, че успя да спаси проекти за 38 млн. лева, които общината щеше да изгуби, похвали Димитров. Финансовата помощ е осигурена по ОП "Региони в растеж". Конкретно: 9,9 млн. лева са за зоната за градско развитие, 9,2 млн. лева - за инфраструктурата в кв. "Гладно поле", 7, 1 млн. лева - за строеж на 74 социални жилища, 3,6 млн. лева - за саниране на пет жилищни сгради, 8,7 млн. лева - за образователна инфраструктура. това са две детски градини -  нова сграда на ДГ "Каменица" и нов корпус на  "Зорница".

Технически проект ще се изготвя за кино "Космос".

В последен момент успяхме да подадем документи, за да кандидатстваме за европейски средства в размер на 9 млн. лева за Небет тепе и Източна порта, каза кметът.

Строителство и ремонти:

Здравко Димитров увери, че ще се стараят да започнат тази година реконструкцията на ул. "Даме Груев" и строеж на подлез "Модър - Царевец".

За инфраструктурата в Тютюнев град ще се води разговор с министъра на културата Боил Банов. Той е обещал да дойде на срещата с кмета в края на февруари, за да обсъдят  възстановяването на къща "Ламартин".

Стартира изграждането на втората училищна сграда на СУ "Любен Каравелов". Проблемът е, че физкултурният салон попада в регулацията на трафопост. Не мога да си представя как това е допуснато, зачуди се Димитров.

За довършването на зоопарка ще се търсят нови изпълнители.

Ул. "Младежка", която общината си прибра от концесионера, става зелена зона с малък пазар.

Бюджетът е завишен с 10 процента в сравнение с миналата година. Д-р Иван Чомаков беше оставил на следващия кмет Славчо Атанасов 40 млн. лева. Ако имахме 40 милиона, колко неща бихме могли да свършим, но нямаме такава възможност, сподели Здравко Димитров. Той напомни, че се водят преговори с Европейска инвестиционна банка за  финансиране на големи инфраструктурни проекти. 

 

Снимки Наташа Манева

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Динев

25.02.2020 | 10:20

Питам се този човек в час ли е или се прави на интересен...Тази персона е далеч от крайно много неща и си говори ей така...Незнам вече дали някой му вярва като непосредствено след стъпване в общината ИЗЛЪГА ХОРАТА....Абе Здравко - изчисти тази партийна сюрия около теб - намери си читави специалисти разбиращо от тази материя и спри да бълваш глупости.

Отговори
0 0

Георги

20.02.2020 | 01:09

Що за глупости е това, кмета разтоварва 10 кръстовища от трафика, това е абсурдно елате и карайте след мен...напротив объркват движението, кмета е гола вода.

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?