49

Завършват „Модър-Царевец“, на старта е Кукленско шосе

Пътните ремонти продължават и тази година, както предупреди кметът Костадин  Димитров, макар че всички големи проекти, включени в капиталовата програма за 2024-та, фигурираха и в няколко поредни бюджета на предишната местна власт.

Сред обектите, които са на финала, са подлез „Модър-Царевец“ (5,3 млн. лева), чието завършване се очаква в края на март - началото на април, стадион „Христо Ботев“ (6,6 млн. лева), където строителните работи са на приключване,  „Локомотив“ (12 млн. лв.) Строежът на олимпийския плувен комплекс, започнат с дългосрочен банков заем, е един от крупните обекти, за който в бюджета за тази година са предвидени почти 18 млн. лева. Цената на 50-метровия басейн е 22 милиона.

Предстои ремонт на Кукленско шосе по договора за инженеринг с фирма „Европейски пътища“, подписан още през 2018 г. На булеварда има само два обновени участъка, останалата пътната настилка е в окаяно състояние. Освен това трябва да се подмени и част от стария водопровод. За Кукленско шосе са предвидени 5,9 млн. лева. 

През 2024 г. се планира да започне разширение на ул. „Царевец“, за която в предходния мандат също е взет кредит от 5 млн. лева и е възложен инженеринг на фирма „София асфалт“. Проектът за изграждане на второ платно от бул. „Хаджи Димитър“ до Пещерско шосе е одобрен, но преди това трябва да се прекара обходен колектор. Преди това фирмите, наети от ВиК ЕООД - Пловдив,

ще работят на кръстовището с ул. "Солунска" и "Хаджи Димитър",

създавайки огромни неудобства в трафика.   

Един от най-крупните пътни обекти е разширението на Голямоконарско шосе  и за него в капиталовата програма са осигурени почти 18 млн. лева. Сумата е част от 100-те милиона лева субсидия, дадена за Пловдив от правителството за инфраструктурни проекти. В момента фирма „ИСА 2000“ изпълнява обществената поръчка за първия етап също на стойност 18 млн. лева с ДДС, а за следващия участък отново ще се обявява търг за избор на строител.

От новия бюджет ще се плаща за основен ремонт на бул. „Хаджи Димитър“, за ул. „Владая“, която не е завършена, и дори за „Даме Груев“ (остатък от 607 831 лева). В разчетите не е включено Рогошко шосе, чийто ремонт трябва да започне при входа в Пловдив.

В програмата са записани още Дондуковата градина с 1,3 млн. лева, която е пред завършване и също се реконструира със заем, и

ремонтът на сградата на Хуманитарната гимназия,

за който са осигурени само 2,6 млн. лева при договор за 12 милиона.  В Общината се надяват да издействат пари от държавата. За корпус на СУ „Константин Величков“ са заложени 761 524 лева. Пари са предвидени за физкултурен салон на ОУ „Екзарх Антим I“, спортния комплекс на ЕГ „Иван Вазов“, СТЕМ кабинети в ОУ „Димитър Талев“.

Десетки са обектите в районите, което предполага, че шестимата райкметове сами ще обявяват поръчки и ще контролират изпълнението им. Предвидени са средства за детски и спортни площадки, паркове, светофарни уредби, няколко квартални улици , сред които са „Георги Странски“ в „Източен“, „Княз Черказки“ и „Мадара“ в „Централен“.  

Финансиране се осигурява за три светофарни уредби в „Южен“ -  

на ул. „Даме Груев“ с „Пере Тошев“ и „Братя Бъкстон“ - съответно 93 916 лв. и 70 000 лв., и на Коматевско шосе с ул. „Остромила“, където финансирането е в размер 211 120 лева, тъй като е предвидено разширение на кръстовището.

Новата власт на Пловдив възнамерява да наблегне на проектирането - например за продължението на бул. „Северен“ до Карловско шосе, ул. „Кукуш“, която е важна връзка с пробива под гарата, мост на бул. „Копривщица“, на нови детски ясли в „Южен“ и „Тракия“, както и на музей на спорта. Средства са планирани за видеонаблюдение на няколко улици и в пешеходните подлези на Цариградско шосе към ул. „Ландос“ и на бул. „Македония“.

За различни бюджетни звена и предприятия ще купуват компютри, хардуер, климатици, оборудване с кухненски уреди, перални, печки, хладилници, за ОП „Градини и паркове“ - техника и храсторези.

Оцени новината

Оцени новината
4.5/5 от 14 оценки
4.5/5 от 14 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Майна

Майна

23.01.2024 | 04:43

Кръстовището на Коматевско с Остромила,Тотев ли ще го плаща?Защото по негово време беше създаден този Квазимодо.Питам само.

Отговори
3 2
Ами паветата

Ами паветата

22.01.2024 | 13:55

Колко пъти се разкопа чисто ново асфалтирания Васил Априлов. Преди 2 години няколко години го ремонтираха. Няколко години. Сега пак е разкопан. Паважа на улицата герой Любен Каравелов, по която минава целия трафик и всички междуградски и градски автобуси кога ще се асфалтира. Това не го пише в статията

Отговори
11 5
Гочо 2

Гочо 2

22.01.2024 | 13:27

Интересно ми е тоя,който е посочил минус на моето първо коментиране защо е против??!!! Кое не му харесва,щото Кукленско шосе да замяза на това което заслужава,а покрай шосето и ние да сме доволни! Кое не му харесва?

Отговори
4 3
Гочо

Гочо

22.01.2024 | 10:05

Браво за Кукленско шосе-крайно време беше.

Отговори
13 4
кенкен

кенкен

22.01.2024 | 10:02

Хора, знаете ли, че с повишаване на имунитета вие ще се отървете от хроничните заболявания и ще се предпазите от всякакви вируси, освен това ще се почувствате по-млади. Подсилвам имунитета си с едно от най-добрите лекарства и го купувам тук---- https://use.my/zf32

Отговори
0 12

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?