49

Започва строителството на пробива под жп гарата ВИДЕО

С всяка изминала година Пловдив се превръща в притегателен център за преселници от други градове, което значително увеличава автомобилите, движещи се по пътните артерии на града. Това обаче създава сериозен проблем с пътуването в Пловдив през пиковите часове и къса нервите на шофьорите. 


Ситуацията трябва да се промени със старта на модернизацията на ЖП Гара Пловдив и пробива под нея. Официалният старт на мегапроекта за близо 90 млн. лв. се дава днес и трябва да приключи до 2023 г. По план изпълнението му трябваше да започне  на 19 ноември, но беше отложено. 


Пробивът под гарата ще свърже южните квартали на града с центъра, а трасето му е съобразено с предвиденото в Общия устройствен план на Пловдив подземно преминаване от бул. „Васил Априлов“ към бул. „Македония“ под района на гарата. Предвижда се изграждане и на удобни пешеходни връзки.

Освен че трябва да облекчи автомобилния трафик, проектът цели и повишаване на скоростта на жп превоза по основното направление на Коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“ от Европа през Сърбия към Турция и Черноморието чрез рехабилитацията по коловозите.


Изпълнител на проекта е дружеството Обединение „Проект Пловдив“, в което влизат фирмите „Трейс Груп Холд“ АД и „Балкантел“ ООД.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Отиде втория мандат.

Отиде втория мандат.

09.12.2021 | 14:30

Гледай да оттървеш затвора.

Отговори
1 2
Пловдивски строител

Пловдивски строител

09.12.2021 | 14:29

Модър_ Царевец...100 години не могат да пробият...искам да видя този ” пробив” как ще стане...

Отговори
1 2
Батко

Батко

09.12.2021 | 14:24

Вместо да развиват градски транспорт, вместо да засаждат повече дървета, повече автомобили. Градът заприличва на клоака от 50те.

Отговори
1 2
селяндурски истории

селяндурски истории

09.12.2021 | 13:50

Отиде Бетонният мост!

Отговори
4 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?