Следвайте ни

Инструктори искат кормуване с маски

viber icon

Възстановяване на часовете по кормуване по време на извънредното положение искат 2000 автоинструктори от цялата страна. Те предлагат обучението на млади шофьори да става с един курсист в колата и при строго спазване на мерките за безопасност.

 

„Такситата работят на същия принцип, защо ние да не можем“, питат от Българския автоинструкторски съюз. Те настояват министърът на транспорта да разреши провеждане на практическото обучение. Така ще се създаде възможност учебните центрове да осъществяват дейността си, което ще облекчи бранша и ще му позволи да генерира приходи.

„Ситуацията е трагична. Банки ни звънят, имаме кредити. Всички колеги са притиснати“, коментира пред "Марица" Пламен Мирчев, председател на Националното сдружение на преподавателите автоинструктори и учебните центрове. По думите му браншът е застрашен от масови фалити. В момента част от инструкторите си докарват доходи с опреснителни часове, тъй като никъде не пише, че това е забранено.

Инструкторите предлагат дистанционно обучение за младите шофьори. „В първите дни след отмяна на забраната няма да има подготвени хора за явяване на изпит пред Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. При положение че и сега има недостиг на дати за изпит поради ограничения брой изпитващи служители, това определено ще създаде напрежение в системата“, твърдят от съюза.

За да се избегне тази ситуация, те настояват да се предостави възможност на учебните центрове да ползват електронни платформи за дистанционно теоретично обучение на водачи, което да бъде признато. На тази база веднага след отмяна на забраната ще може да започне практическото обучение, а изпитващи служители в ИА „Автомобилна администрация“ ще бъдат натоварени с провеждането на теоретичните изпити.

Илияна Караланова

Илияна Караланова

Отговорен редактор Marica.bg

Илияна Караланова е завършила „Славянска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Работила е в Топ ТВ, в. „Труд” и plovdivweek.com. Била е зам.-главен редактор на в. „Строителство Имоти”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?