49
Следвайте ни

Внимание, шофьори! Мощна акция на КАТ в Пловдив за "боси" коли СНИМКИ

viber icon

На 1 ноември пловдивската пътна полиция стартира ежегодната акция "Зима". Тя се провежда в цялата страна и продължава месец. През периода ще се извършват засилени проверки за състоянието на гумите на автомобилите. Ще се следи имат ли колите течност за чистачки и какво е качеството на чистачките, а също и за поведението на шофьори, пешеходци и други участници в движението. Акцията на КАТ се осъществява съвместно с Българския червен кръст и Съюза на българските автомобилисти (СБА), които през първата седмица от акцията предлагат безплатен преглед за състоянието на колите за зимата.

„Акцията ще бъде разделена на три етапа. През първия етап, от 1 до 10 ноември, акцент ще са проверките на велосипеди и каруци. Ще се обръща внимание на оборудването и на задължителните светлоотразителни елементи. При конкретно нарушение незабавно превозното средство ще бъде спирано и отстранявано от пътя до предприемане на мерки от собственика", каза инсп. Ботьо Гиргинов от КАТ-Пловдив. 

Той посочи, че вторият етап на акцията, от 11 до 20 ноември, ще е насочен към безопасността на пешеходците, както и дали те пресичат правилно. При рисково поведение и създаване на условия за инциденти пешеходците ще бъдат санкционирани. 

"По време на третия етап - от 21 до 30 ноември, ще се следи за поведението на шофьорите и изправността на автомобилите. При контрола, осъществяван от полицията, ще се извършва проверка както за техническата изправност на колите, на осветителните уредби, също за това дали шофьорите притежават необходимите документи и правоспособност. През този едномесечен период ще обръщаме внимание и незабавно ще се намесваме при констатиране на реална опасност от пътнотранспортно произшествие", каза инсп. Гиргинов. Той напомни, че до 1 март колите трябва да бъдат оборудвани с гуми, подходящи за зимни условия, или протекторът им да бъде 4 или над 4 милиметра. "При всеки случай на разкъсване или повреда, която създава реален риск от пътни инциденти, този автомобил ще бъде спиран от движение, а водачът – глобен", категоричен е Гиргинов.

Той посъветва шофьорите, които нямат необходимите знания и умения, да се съветват със специалисти за подходящите за колата им гуми за зимни условия. 

Надежда Георгиева, която е председател на СБА-Пловдив, каза че по традиция Съюзът на българските автомобилисти ще се включи в периода от 1 до 7 ноември с безплатна диагностика на светлините на колите, с проферка на грайфера на гумите, както и с оказване на всякаква помощ за техническото състояние на возилата. 

Стефан Тропчев от БЧК пък даде няколко ценни съвета за пътуване в зимни условия. 

"Преди да поеме на път, шофьорът трябва да се информира за метеорологичната обстановка. Ако условията не са добри, е препоръчително да отложи пътуването. Ако все пак се налага, нека да бъде с обществен транспорт. Ако пък обезателно трябва да е с личната кола, тя трябва да бъде технически изправна, заредена с гориво, с подходящи гуми, с вериги. Шофьорът и спътниците му да са с добре заредени телефони, а в колата да има въже и лопатка в случай на нужда. Нека пътуването да става по първокласните пътища. Те може да удължават пътуването, но се почистват с предимство. Ако някъде видим заседнала кола, бедстващи хора, да подадем сигнал на тел. 112", каза той. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Ха-ха-ха

Ха-ха-ха

29.10.2021 | 21:26

А няма ли да проверяват за наличието на тоалетна хартия за изтриване на насрани задн...

Отговори
10 0
Кънчо Путкодеров

Кънчо Путкодеров

29.10.2021 | 20:03

В градовете много шофьори карат като бясни кучета, по светофарите много шофьори минават на червено, а тея циркаджии ще ми гледат казанчето на чистачките. Хрантутници на падишаха.

Отговори
19 0
Филибелия

Филибелия

29.10.2021 | 18:17

Абе Ботьо,абе инспекторе.нали,като оповестиш за дадена акция,тя се обезмисля? Провеждайте акции без предварително оповестяване,за да има ефект. Колкото до каруците...в кой век живеете? И до кога ще толерирате ци,ганите? Конете на салам, а мангалите на работа!

Отговори
16 4
Биткойнър

Биткойнър

29.10.2021 | 17:53

Здравейте хора! Специално за тези които искат да печелят криптовалута биткойн, дигиталното злато на 21 век, съм посветил моят блог: http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
0 8
илиев

илиев

29.10.2021 | 16:00

легендата гласи, че някое ченге, някъде се е дупило да гледа колко течност за чистачки имаш в казанчето...

Отговори
12 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?