Следвайте ни

Внимание! „Черен лед“ мъти водата на шофьорите през зимата

viber icon

Увеличеният трафик в дните през последния месец от годината - декември, изисква спокойствие, разумно поведение и изключителен опит зад волана. Характерни за времето са мокри, заснежени и заледени настилки, които крият опасност при превишена скорост, рискови изпреварвания и са неподходящи за усъвършенстване уменията на млади и неопитни водачи.  

През зимата вниманието на шофьорите трябва да е силно изострено. Дори и на добре почистен път, е възможно да се попадне на участък, който е сенчест. При това положение е възможно да се попадне на лед, на който с висока скорост автомобилът е трудно управляем.

Ако обстановката е усложнена и има силен вятър и навявания, шофирането трябва да става бавно и внимателно, особено когато се преминава край сгради, електропроводи и дървета.

Изключително опасно е и явлението, наречено „черен лед“. На пръв поглед настилката на пътя изглежда просто влажна, но всъщност е покрита с тънка кора прозрачен лед. „Черен лед“ се образува поради разликата между температурата на въздуха и тази на асфалта. Ако температурата на асфалта е под нулата, то влажният въздух при контакт с него образува тънък и хлъзгав слой, за който няма видими индикации.

Полицията призовава ако по време на пътуването се натъкнете на затрупани автомобили, да маркирате мястото и да съобщите чрез телефон 112.

„Ако колата ви бъде затрупана, завържете дреха с ярък цвят на най-високата част от автомобила. Избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност газовете да влязат в купето и да ви отровят“, съветват още от МВР. 


Важен съвет към шофьорите през зимния сезон е при образуване на колони от задръствания, да спират на дистанция, която позволява изтеглянето им. Не трябва да се използва аварийната лента, тъй като така ще се пречи на спасителните екипи. 

По време на път е препоръчително седналите зад волана да следят за обстановката по радиото или интернет. Ако тя се усложни, пътуването трябва да се преустанови, като се спре в най-близкото населено място. 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?