Следвайте ни

134 000 коли блокират входовете на Пловдив всеки ден

Над половин милиард лева са нужни за нови трасета, които да отпушат трафика в града

viber icon

Натискът върху трафика в Пловдив се увеличава ежегодно и задръстванията ще стават все по-големи, ако Общината не инвестира в разширяване на пътната мрежа. По улици и булеварди всеки ден се движат над 200 000 автомобила, а други 134 000 влизат, излизат или преминават транзитно през града. От 2005 година насам трафикът на входно-изходните артерии на Пловдив е скочил двойно. Най-натоварени са Голямоконарско, Карловско и Асеновградско.

Данните са от проучването, направено от авторите на  новия Общ устройствен план (ОУП) и комуникационно-транспортната схема. Планът е  изготвен  от колектива на „Булплан” ООД и ще се разглежда днес от експерти.

Моторизацията в Пловдив бележи огромен ръст, твърди инж. Димитър Попов, един от авторите на ОУП. През 2003 г. на 1000  обитатели се  падаха 300 ​- 320 лични коли, а  през 2016 г.​ вече са 475.  Заедно с останалите транспортни средства съотношението  става  593 автомобила на 1000, като през последните години броят на МПС продължи да се качва нагоре.

Отеснелите пътища са другата причина за задръстванията. Експертите са предвидили проблема още при съставянето на предишния ОУП през 2007 г. Заложеното в него обаче не е изпълнено В последните години почти не са разширявани улици и булеварди, а новите трасета се броят на пръстите на едната ръка. Проблемът с бързите тангенти и новите пътни връзки обаче не може повече да се отлага, защото след време градът ще бъде блокиран изцяло. За новата градска инфраструктура са нужни над 500 млн. лева според прогнозната стойност, без да се взимат предвид необходимите средства за отчуждаване. 

Интервю за комуникациите и трафика с инж. Димитър Попов четете във вестник "Марица".

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Наблюдател

21.02.2020 | 07:31

Броят на колите се увеличава , а уж българите са бедни ?!

Отговори
4 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?