71

Влаковете София - Пловдив с два по-малко

БДЖ намалява броя на директните влакове по една от най-натоварените жп линии в страната - от София до Пловдив.

От сегашните 12 на ден по направлението от столицата до втория град на страната догодина те ще станат 10. В обратната посока Пловдив - София, от сегашните 13 влака на ден те стават 11.

Това се предвижда в публикувания проект за нов график за движение на влаковете, който ще влезе в сила от началото на 2023 г., пише "24 часа".

Сега започва неговото обществено обсъждане и железниците ще приемат до 10 октомври предложения от общини и частни лица за промени в предвиденото за догодина разписание.

В новото разписание все пак има и някои

допълнителни влакове.

Създава се например нов директен пътнически влак от Пловдив през Димитровград, Симеоновград и Нова Загора за Бургас.

От гара Бургас пък е планирано да пътува нов директен влак през Нова Загора и Симеоновград до Свиленград.

Промяната в маршрута от София до Кулата е в добавянето на още един международен директен влак от столицата до граничния район и те вече стават 3 на ден.

За по-добра връзка между северната и южната част на страната е предвидено удължаване на маршрута на сегашния влак между Русе и Стара Загора.

По тази линия в момента се движат 8 пътнически влака всеки ден и един от тях вече ще се движи и след Стара Загора и ще стига до Пловдив.

Българските железници предвиждат за летния сезон на 2023 г. нощни влакове от столицата към Бургас през подбалканския път поради засиления интерес към този маршрут, пише в прессъобщение на превозвача.

Нощни влакове се предвиждат и между Горна Оряховица и Бургас, като директните вагони за него ще пристигат от София, Плевен и Русе. Този маршрут е предвиден да свързва и пътниците от Видин и Враца с морето.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Реалист

Реалист

07.09.2022 | 00:26

Интересно кои влакове ще спят софия пловдив или пловдив софия кои ще бъдат тези два влака дано да не спрат янтрата че това е много удобен влак

Отговори
1 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?