Следвайте ни

Вижте как се променят маршрутите на градските автобуси в Пловдив

viber icon

Промени в някои маршрути на автобусите от градския транспорт трябва да бъдат одобрени на днешната сесия на Общинския съвет. Други предложения обаче вече бяха отхвърлени.

Домоуправителите  на жилищните кооперации на ул. „Любен Каравелов” 21 поискаха  автобус № 116 да минава покрай тях, като завива от бул. „Христо Ботев” покрай Стоматологичен факултет и оттам да продължава към  Четвъртък пазара.  Молбата е внесена в общината, но няма да бъде удовлетворена.

От общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта” обясниха, че КАТ не разрешава да се вкарват автобуси на ул. „Любен  Каравелов”, тъй като е тясна, трафикът в квартала и без това е натоварен, има паркирани коли и автобусите трудно ще се разминават, особено в павирания участък между Стоматологичен факултет и бул. „Васил Априлов”. Възражение е подадено и от превозвача, който обслужва линия № 116. Пътниците също едва ли ще бъдат доволни от такава промяна, защото с отклоняването от редовния маршрут няма как да ползват превоз от и до Централна гара.

В Общинския съвет днес ще се разглеждат частични промени  на линиите  № 6, 15, 22, 24, 27, 66 и 222. Автобусите № 6, 15, 24 и 222 ще спират на новото обръщало в „Прослав” на ул. „Елена” вместо на ул. „Елин Пелин”. Това ще стане, след като съветниците гласуват удължаването на маршрутите и когато решението влезе в сила. Промяната е предложена по искане на жителите на квартала, които се жалват срещу шум и замърсяване  на въздуха около спирката на рейсовете на сегашното обръщало.  Около новото обръщало, което тепърва ще се изгради, няма жилищни сгради. Успоредно с това ще се разкрият две допълнителни спирки.

Автобусите по линия № 22 се увеличават, за да не се чака до Пречиствателната станция за Пловдив по един час.  Първият  рейс №27 от кв. „Коматево” ще тръгва по-рано - в 5,30  вместо в 5,41 часа, пак по настояване на пътници.  Автобусите по линия № 27 продължават да подминават индустриалната зона до  ПИМК и „Родина” заради разбития път, след като  преди две години превозвачите категорично отказаха да си трошат колите в дупките.  Улицата и до днес не е ремонтирана.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?