Следвайте ни

ВИДЕО Представиха два варианта на нов мост между Сточна гара и бул. "Македония"

viber icon

От НКЖИ са готови да изградят конструкцията в границите на гаровия ареал, Общината ще търси пари за подходите  

 

Идейният проект на новия Бетонен мост представят зам.-кметът по строителство Пламен Райчев и главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов. Разработката е подготвена от Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ), след като кметът Здравко Димитров постави ултиматум пред държавната компания, че няма да получи съгласието на Общината за изграждането на подлеза под Централна гара, докато не бъде представена визията на новия Бетонен мост.

Съоръжението между бул. „Христо Ботев” и „Македония” е предвидено за събаряне  според договора, сключен между НКЖИ и фирма „Трейс Груп Холд”, но между НКЖИ и Община Пловдив е постигнато споразумение, че това ще стане, след като бъде завършен подлезът под жп ареала. Според експерти на Националната компания височината на моста не отговаря на европейските стандарти за скоростни влакове, а новият трябва да бъде минимум с три метра по-висок, за да не се свалят пантографите на влаковете.

Националната компания не се ангажира с финансирането на новото съоръжение, но внесе идейния проект. Със средства поне на този етап не разполага и Община Пловдив.

Два варианта са възможни при строителството - или от бетон, или от метал, каквато практика все по-често се въвежда в света.  Изливането на бетона излиза по-скъпо и е по-трудоемко, затова според специалистите  се предпочитат здрави метални конструкции, при които не се изискват допълнителни площи при  заходите от двете страни на съоръжението, а ширината му на двулентов път се запазва. Специалистите считат, че новият мост трябва да има развръзки, включително към Централна гара и кръговото кръстовище на Сточна гара, за което отдавна се говори.

Темата с Бетонния мост отново предизвика много коментари сред пловдивчани. Бившият общински съветник Атанас  Папаризов твърди, че не се налага задължителното му премахване. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

петков

петков

27.07.2021 | 16:13

На картинка всичко изглежда добре.Ще си остане само картинка защото няма пари и никой не знае от къде ще се намерят.За пореден път прах в очите на пловдивчани.Целта е да се усвоят едни европейски пари с пробива под гарата, с който почти нищо за подобряване на транспорта на града не се решава.Както винаги градската управа от всички възможни решения избира най неудачното.Въпроса ми е защо не се изостави идеята за пробив под гарата и не се построи надлез продължение на бул. Руски над бул. Хр. Ботев над коловозите и да слиза над автогара Родопи? Ако се налага може да се премести оста на бул. Хр. Ботев към гарата.Много по евтино и се решават много въпроси на транспорта в града.Ако има желение и упоритост макар и късно може да се вземат парите по ОП Транспорт.Има си съответни процедури.Решава се транспортен въпрос за 50-100 години напред.Заслужава си да се опита.

Отговори
1 0
Paparazzo Mac KARONI: Отлична идея, ПЕТКОВ!

Paparazzo Mac KARONI: Отлична идея, ПЕТКОВ!

27.07.2021 | 18:51

Коефициентът на интелигентност IQ на железничарските "проектан..." пърдом, ПРОЕКТАДЖИИ не е особено височък, щом на прост форум читател Петков решава елегантно транспортната каша с три разсъждения. ПОДЛЕЗИ В ПЛОВДИВ КОПАЕ САМО БУДАЛАТА, хитрягите премостваме! ПРОБИВ ДЪЛБОКО В ЧОРБАТА като за трафик ПОД Гарата е поредният железничарски идиотизъм. Всеки дъждец наводнява даже пешеходния към коловозите. Бетонният доказва с многогодишната си вярна служба, че практичната връзка север-юг се прави ГОРЕ, ВИСОКО С ПРЕМОСТВАНЕ, ажурно стоманено над Гарата. Хем по-лесно, хем по-евтино, хем по-бързо, хем не се опустошава с изкопи, подпорни стени, рампи, стълбища и пикалници цяла централна градска зона пред-и отвъд Гарата.

Отговори
2 0
Еврика

Еврика

27.07.2021 | 11:32

Проекта от макета с три нива е най удачен, ала няма инфо за пътя на основните потоци. Огромни потоци се вливат в невралгична точка и проблема се обсъжза от времената с жп прелез, забрана за личния транспорт за моста сутрин и обход през Коматевския възел. В този смисъл 3D презентация на идеята от макета ще е полза за информирано мнение.

Отговори
4 0
ГЕПАДЖИИ

ГЕПАДЖИИ

27.07.2021 | 10:52

ТИЯ КАКВИ КРАДЦИ СА

Отговори
1 3
намръщенЪ

намръщенЪ

27.07.2021 | 10:37

Намесвам се, въпреки че не разбирам от техника. Затова само питам - ако няма да е с бетон, то от какъв метал ще е, след като лете t тук са около 40 НА СЯНКА(а мостът няма да е под чадърче), зиме пък са често отрицателни, КЛИМАТЪТ(е, от тово чаткам много повече) е УМЕРЕН с някои черти на субтропичност, наричат го още "преходноконтинентален". НКЖИ си гледа интереса и не ни еб..а за слива. Ами тогава ТЯ ДА ПОЕМЕ РАЗНОСКИТЕ НА 100% след като поставя условия за пантографи и скорости. МИНАВА ПРЕЗ НАШ ТЕРЕН, ЩЕ ТАНЦУВА ПО ГРАДСКАТА СВИРКА, иначе да търси друг маршрут

Отговори
2 2
Paparazzo Mac KARONI

Paparazzo Mac KARONI

27.07.2021 | 18:39

Напълно прав е "намръщеният" Колега, че фирмата / дружеството / компанията НКЖИ С-ие съдружие няма нужда да се стеснява да ПЛАТИ ВСИЧКО, щом пресича Града. Ако не- да върви в царевиците, да заобиколи. И да ПРОФУЧАВАТ със 111 км/ч през жив град е ...абсурд. А машинистът да свали пантографа за да се шмугне под мостО с 30 км/ч е лесно колкото ...ляв мигач (няма нужда да се лъжем, че ще се качва отгоре да "демонтира")

Отговори
1 0
Paparazzo Mac KARONI: Отлична идея, ПЕТКОВ!

Paparazzo Mac KARONI: Отлична идея, ПЕТКОВ!

27.07.2021 | 18:59

Поправям се: железничарят НАДХИТРЯВА Града защото спазарява да изкопае САМО ДУПКА в границите на имота си под Гарата. Оттам нанататък Градът да се оправя с развръзките, с работата и с ПАРИТЕ. Такава е далаверата с известните "ТРИКС" ли им беше заглавието... Докато премостването няма как да стане без почтени ортаци!

Отговори
1 0
Paparazzo Mac KARONI: Отлична идея, ПЕТКОВ!

Paparazzo Mac KARONI: Отлична идея, ПЕТКОВ!

27.07.2021 | 20:07

КОЯТО ДУПКА В ГРАНИЦИТЕ НА ИМОТА СИ ТАРИКАТЪТ ЖЕЛЕЗНИЧАРИН МОЖЕ ДА Я ИЗКОПАЕ НЕЗАВИСИМО И САМОСТОЯТЕЛНО ВЪВ СВОЙ СИ ГРАФИК И ДА РАПОРТУВА НА СМАЯНОТО ЧОВЕЧЕСТВО, ЧЕ "ЗАДАЧАТА Е ИЗПЪЛНЕНА = СЕГА БУТАМ БЕТОННИЯ" - А пък Градът оттам нанататък да се оправя (доколкото може, с тия заплатаджии начело...)

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?