Следвайте ни

ВИДЕО Автобусните превозвачи в Пловдив: Спираме рейсовете утре, ако не ни платят

Да обсъдим в сметките дали няма разминаване, настоява кметът Здравко Димитров

viber icon

Градският транспорт в Пловдив спира утре, ако на срещата в Общината не постигнем разбирателство за покриване на загубите. Това заяви вчера за „Марица”  управителят на фирма „Хеброс бус” инж. Веселин Дошков.

Веселин Дошков

Същото решение са взели и останалите превозвачи - Петко Ангелов на „Автобусни превози - Пловдив”, инж. Димитър Чолаков на „Автотранс 2000” и Татяна Златанова на „КЗТ Златанови”. Транспортните фирми обслужват 29-те линии в Пловдив по договори с Общината.

 

Петков Ангелов

Срещата между превозвачите и представителите на администрацията е насрочена в последния ден, преди да изтече срокът, който бяха определили от фирмите за ефективни протести. На нея ще присъства и  кметът Здравко Димитров, който иска да се прецизират сметките за извършените курсове.

Преди две седмици превозвачите предупредиха с писмо, че настояват Общината да изплати парите, които им се полагат според договорите и европейския регламент, но не са дадени. Вместо договорените 1,90 лева за голям автобус от градския бюджет получаваме 1,40-1,50 лева, посочи инж. Дошков. Той напомни, че регламентът на Европейския съюз, който е в сила и за България, изисква на превозвачите да се заплащат на сто процента извършените разходи на всеки километър пробег плюс печалба в разумни граници.

„Заради неизпълнението на договора загубите на нашата фирма за 2019-2020 г. са над 3,2 млн. лв., а за август - близо 260 000 лв. Тези загуби покриваме за наша сметка, но повече не можем да издържаме. Ако не се договорим, спираме”, заяви шефът на „Хеброс бус”.  „Ще спрем автобусите! Дадохме достатъчно време на Общината да вземат решение”, потвърди и Петко Ангелов.

„Искаме да обсъдим сметките, защото документите, предоставени от фирмите, се разминават с тези, които се оформят в общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта”, коментира ултиматума на превозвачите кметът Здравко Димитров.

„Ясно е, че COVID кризата се отрази негативно върху превозите, бяха въведени празнични разписания, в автобусите пътуват по-малко хора, а цените на билетите и картите не са вдигани от години. Във Варна, Бургас и София те са по-високи в сравнение с Пловдив. На нека да обсъдим в детайли разчетите и тогава да решаваме", призова кметът.

Той увери, че на този етап не се говори за увеличение на цените на градския транспорт.

 

Такситата се отказват от блокада,

но остават в стачна готовност

 

снимка Наташа Манева

 

Такситата няма да блокират булевардите в Пловдив в знак на протест, за да не създават още по-големи неудобства на гражданите. Те обаче запазват стачната готовност с мотив, че Общината не желае да води диалог с представителите на бранша и да предприема мерки, посочени в официално внесеното писмо до администрацията.

Това става ясно от позицията на Националната асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи в Пловдив.

„Ще  оставим автобусните превозвачи и Общината да се спазарят на спокойствие.  Нашият бранш продължава да настоява за оставка на директора на ОП „Организация и контрол на транспорта “ инж. Пламен Вълков заради провал на безопасността на движението и организацията на трафика. Искаме  закриване на сивия сектор,  за да няма съмнения за корупционни практики“, обясни  за "Марица" съпредседателят на асоциацията Володя Домашенко.

Таксиметровите водачи поставят условие  за намаляване на данъка, който преди няколко години беше приет от Общинския съвет в размер на 750 лева. По-голямата част от тази сума - 450 лв., се покрива от държавата като мярка в условията на  пандемия. Останалите 300 лева  се плащат от превозвачите.  Ако държавата  спре да поема за своя сметка разликата, догодина пак ще дължим същия данък както и годината преди пандемията, уточни Домашенко. 

Искането е годишният данък да бъде намален до 300 лева, както е в другите градове

От Националната асоциация считат, че проверките в бранша, които възнамерява да започне местната община за  "лицензии и техническо състояние",  са чист вид репресия срещу таксиметровите водачи. Това е реакция на нашия  протест и поставените наскоро искания, защото основните нарушения са документални и в Общината много добре знаят това, считат превозвачите. 

„Фирмите от таксиметровия сектор, получили разрешение от Общината да упражняват дейността си  в Пловдив, трябва да се проверяват и след това за промени", подчерта Володя Домашенко.

Таксиметровите водачи категорично не приемат твърдението на собственика на фирми от автобусния транспорт Петко Ангелов, че са „откраднали техния протест“.

Никой никога не си е позволявал да обвинява таксиметровите шофьори в "присвояване на протест"

Напротив, има достатъчно примери, когато представители на различни политически и икономически интереси са опитвали да се възползват от нашите протести“, заяви Володя Домашенко.

Автобусните превозвачи от Пловдив обявиха, че на 10 септември ще спрат превозите на територията на града поради икономически искания.

„Нашите искания не са икономически и докато закрилата на сивия сектор в таксиметровия превоз и съмненията за корупционни практики от страна на общината касаят само нашия бранш, то безопасността и организацията на движението са важни не само за шофьорите и пътниците на г-н Петко Ангелов, но и  за всички пловдивчани и гости на града ни. Това беше причината да обединим двата протест", допълниха от ръководството на асоциацията.

 

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

Дивна

Дивна

09.09.2021 | 12:36

Тези частници само извиват ръцете на общината! А на маминия кога ще се потърси сметка за 20 милиона???

Отговори
3 0
ИТ+ЗД=любов!

ИТ+ЗД=любов!

09.09.2021 | 12:31

Цирка започна! Всичко е като тирски сериал! Сълзи, изневери, заплахи и накрая плеснали с ръце и заради този пусти Обществен интерес се прегърнали и хоп още 10/десет/милиона в джоба на КОК и на ТЯХ! Ама това, че и возят с Щъркели! Това че намалиха линиите и разсписанията, че автобусите да под всякаква критика, парички ще потекат от нашите данъци! Разбира се след два месеца сценария ще се повтори и потрети! За това се питам ЗАЩО УНИЩОЖИХТЕ ТРОЛЕИТЕ бе и станахте зависими от ТЕЗИ хора? Чекаме отговор?

Отговори
5 0
хаха

хаха

09.09.2021 | 11:17

Имат наглостта да искат вдигане на картите?! В София цената била друга ... е да ама в София има автобуси на 7-8 минути и не са тесни консерви като тукашните щъркели! Имат и метро. Така че ако сравняваме, то в София за цената получаваш повече, а и цената за годишна карта е доста по-малко от цената на карта тук, която излиза колкото издръжката на една кола и разбираемо никой не си ги купува. Освен това за ученическите карти ... ами ще се окаже, че няма да има нужда да си купуват карти, защото ще учат онлайн ...

Отговори
8 0
билети продавам

билети продавам

09.09.2021 | 10:56

НА ВНИМАНИЕТО НА УПРАВИТЕЛИТЕ НА ТРАНСПОРТНИТЕ ФИРМИ ОБСЛУЖВАЩИ ГРАДСКИТЕ ЛИНИИ В ПЛОВДИВ! НА ВНИМАНИЕТО НА КМЕТА! НА ВНИМАНИЕТО НА ПРОКУРАТУРАТА! НА ВНИМАНИЕТО НА МВР! Възстановена е престъпната практика, пътници да връщат билети на шофьори и кондуктори! Най-вече се забелязва връщането на билет на шофьор на автобус, който няма кондуктор!

Отговори
7 1
Гражданин

Гражданин

09.09.2021 | 10:35

ЗИКО, НЕ ИМ ДАВАЙ ПАРИ!

Отговори
9 0
...

...

09.09.2021 | 10:24

Влошиха си услугата и вече и лев не струва! Вратите с надпис "не работи", вътре нагли кондукторки, кофи, парцали, вместо нископодови са със стълби, седалки с размери като за дете, пушещи шофьори и неработещи климатици

Отговори
18 1
Митко

Митко

09.09.2021 | 10:02

С тези частници, градският транспорт няма никакъв шанс да влезе в 21-ви век. Нека да се прекрати това! Нека да има и електронно таксуване, аман от тия маргинали, които наемат за кондуктори. Приоритет номер 1 на Пловдив е да преосмисли градския си транспорт. Уви, Зико няма топките и капацитета за да го направи

Отговори
13 0
Местен

Местен

09.09.2021 | 09:55

Нека да спре. Белким най-накрая стане ясно на всички, че това абсурдното положение с частен градски транспорт не може да продължава повече.

Отговори
14 0
Батко

Батко

09.09.2021 | 09:37

Втора ръка малки и тесни бусчета, неработещи климатици, абе я го закривайте тоя частен адски транспорт.

Отговори
20 0
Мехмед

Мехмед

09.09.2021 | 08:47

Те толкова години го намаляваха градският транспорт че вече няма значение.

Отговори
16 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?