Следвайте ни

Във Варна на градски транспорт общината плаща 8,6 млн. лв. и пак има загуби

viber icon

Започваме съдебни дела срещу Община Пловдив, която не изпълнява условията на договора. Така  собственикът на фирма "Хеброс бус" инж. Веселин Дошков реагира на новината за санкцията в размер на 145 000 лева, наложена от общината на   дружеството заради по-нисък клас на автобуси, с които се обслужват част от линиите.

Както писахме, искането на превозвачите за допълнителни субсидии поне засега няма да бъдат удовлетворени.

Инж. Дошков даде пример с Варна, където общината дава  за градския транспорт 8,6 млн. лева годишно от своя бюджет. Въпреки това фирмата е натрупала загуби от 5 млн. лева и на сесията на 15 септември Общинският съвет ще решава какво да прави с това задължение. За сравнение, превозвачите в Пловдив си поделят 6 млн. лева , които се превеждат от общинския бюджет.

 


Общината е длъжна да изпълнява европейския регламент 1370, според който на фирмите трябва да се покриват разходите на всеки изминат километър пробег, напомни инж. Дошков. Това означава 1,95 лева на километър на голям автобус и 1,78 лева на малък.  През летните месеци, да не говорим за извънредното положение, недофинанансирането е с 40 - 50 стотинки, а в по-слабите дни стига до 70 ст. , обясни шефът на "Хеброс бус".

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Няма прошка!

Няма прошка!

03.09.2020 | 20:27

Този житен бегач га ги ядаа кифтетета се смееше сега плаши гаргите! Заради него и другия инженерин дето неможе да си каже името от катуна лицето Тотев прекрати договорите на Гр. Тр. и унищожиха тролеите за да няма кой да им пречи! Сега и двамата реват като брактисали магарици! Но този път номера няма до мине! Времената са други, ще връщате и ще повръщате!

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?