Следвайте ни

ВАС с важна промяна за платеното паркиране в Пловдив

viber icon

Платеното паркиране, въведено от Община Пловдив преди няколко години на общинските паркинги пред жилищни блокове, е незаконно. Това става ясно от решението на Върховния административен съд по делото, заведено от бившия кмет на Пловдив, а сега депутат, Славчо Атанасов. 

Групата на  съветниците от ВМРО и НФСБ беше се обявила против наредбата за престой и паркиране, приета от Общинския съвет на 28 септември 2017 г.  Наредбата  дава право на хората, които живият в непосредствена близост до новоизградени общински паркинги да плащат по 20 лева месечна такса за престой, ако отговарят на определените  критерии.  

Становището на патриотите и на Славчо Атанасов е, че Наредбата е незаконосъобразна, тъй като в Закона за местните данъци и такси не фигурира  такъв вид такса, и паркоместа могат да се отдават само по Закона за общинска собственост , който предвижда провеждане на конкурс или търг.  Пловдивският съд не уважи аргументите на Атанасов, но  ВАС отмени решението на местните магистрати  и с това потвърди становището на патриотите. 

"Всеки, който е бил лишен от правото да ползва места на общинските паркинги, защото  на тях са поставени скоби, може да претендира за пропуснати ползи, като заведе иск срещу общината.  Наредбата е незаконосъобразна и поради друга причина - че скоби се поставят не само на новоизградените паркинги,, но и на стари, след козметичен ремонт", коментира адвокатът по делото Атанас Петров. Той  със задоволство  отбеляза добрата  добрата работа на върховните магистрати, които само за няколко дни са произнесли окончателното решение.  

От Община Пловдив  заявиха, че ще се запознаят с решението на ВАС , ще го обсъдят и ще вземат отношение. 

Кметът на район "Централен" Георги Стаменов, който беше на същия пост преди три години и е участвал, както и останалите районни кметове, в подготовката на критериите,  обясни, че те бяха подбрани след широко обсъждане и с цел  за равностойно и справедливо предоставяне на паркоместа.

 

Стаменов напомни, че при кандидатстване повече точки се дават на собствениците на жилищата, чиито коли са регистрирани в Пловдив и съответно в общината се плаща данък МПС.  Цената е еднаква за всички - 20 лева.  При един търг  може да спечели този, който има повече финансови възможности, а в същото време  да е наемател, дошъл в Пловдив преди месец - два, а автомобилът му да е регистриран в друго населено място обясни районният кмет. 

На въпрос дали няма да последва лавина от съдебни искове от хора, които са били лишени да спират  колите си пред дома, Георги Стаменов отговори, че  общината не е задължена по закон да осигурява за всеки гражданин място за паркиране. Но законът задължава инвеститорите да осигуряват за всяко жилище и офис място за паркиране.

"Решението  на ВАС ще бъде разгледано, администрацията на Община Пловдив  ще се прецени  как трябва да се промени наредбата и, ако се налага, ще се вземе решение в Общинския съвет за корекции", допълни Георги Стаменов.  Той отбеляза, че средствата от платеното паркиране, както преди и от гаражите, се влагат в решаването на проблемите с паркирането. 

В район "Централен", където най-напред бяха премахнати грозните гаражи, срещу заплащане са отдадени около 600 места.  Само през тази година са реновирани и изградени около 400 места  в жилищни комплекси.    Много рядко, когато има повече от един кандидат се налага да се хвърля жребий - обикновено за едно място има един кандидат.  От всички направени досега паркинги пред блокове в "Централен"  по наредбата срещу 20 лева на месец са предоставени 65 - 70 процента  от местата. Останалите се ползват свободно, каза Георги Стаменов. 

На снимката: 
Нов паркинг
Георги Стаменов

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

мечо пух

мечо пух

21.11.2020 | 22:27

Поредната мизерия за пловдивчани от Славчо. То и с това ще си го запомним.

Отговори
0 2
Пловдивчанин

Пловдивчанин

21.11.2020 | 13:15

Крадеца Славчо Атанасов , вика ""дръжте крадеца""

Отговори
1 2
Потърпевш

Потърпевш

21.11.2020 | 03:19

Завеждам дело ако не ми възстановят сумата

Отговори
4 1
Потърпевш

Потърпевш

21.11.2020 | 03:08

Беше ми сложена скобата на 100 метра пред блока ми поради простата причина че нямаше места си изместих колата нямаше маркировка нямаше и знак обадих се на посоченият тел дойде автомобил с две момчета взеха си 32 лв и си тръгнаха обадих се за да попитам къде е касовият бон има какво основание ми бе сложена скобата дойдоха дадоха ми бона и започна едно нагло поведение кой ти е дал книжка и тен подобни както и дасе отидох до управлението описах случаят и чакам дами върнат парите смоли не завеждам дело

Отговори
2 3
До законодателя

До законодателя

21.11.2020 | 00:44

Трябва да се реши и да започне търсенето на отговорност и санкциониране на подписалите документи за разрешения за строеж и за промяна на предназначение, когато не са осигурени паркоместа.

Отговори
7 1
Търсещ къде да паркира

Търсещ къде да паркира

21.11.2020 | 00:25

Да, Законът задължава инвеститорите да осигуряват паркомясто за всяко жилище или офис, но тези, които им издават разрешенията за строеж в повечето случаи май не виждат, че не е така. Защо ли?

Отговори
4 0
Георги Стаменов -престъпник

Георги Стаменов -престъпник

21.11.2020 | 00:18

Е най-накрая се разбра, че Георги Стаменов е корумпиран престъпник! Има дела срещу него и в съда и в прокуратурата! Той е н основата и на презастрояването на гр.Пловдив! Съд и затвор за този! Браво на ВАС!

Отговори
6 1
Търсещ къде да паркира

Търсещ къде да паркира

21.11.2020 | 00:27

Браво на адвокат Атанас Петров!

Отговори
5 2
Strong

Strong

20.11.2020 | 23:43

Споко,ще направят промяна на наредбите и пак ще има платено паркиране.Аз съм ЗА платеното паркиране.На всеки апартамент по 1 място.Който има повече от 1 кола да му мисли.Да не говорим,че паркингите са пълни със служебни и фирмени коли на които мястото не им е там

Отговори
10 2
И все пак маминия ще влезе в затвора

И все пак маминия ще влезе в затвора

20.11.2020 | 23:30

Сега се виидя защо тотю още не е в затвора.В Пловдив има чадър и от съд и от прокураратура.Но в София са други нещата.

Отговори
9 0
Можело даима и справедливост

Можело даима и справедливост

20.11.2020 | 23:24

Браво.Заради тази наредба се изпокарахме в блока.Даже и бой имаше.

Отговори
7 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?