Следвайте ни

ВАС решава за строежа на кръгово до караулката

Успоредно върви проектирането на транспортен надлез над кръстовището

Строителството на кръгово кръстовище до караулката на Асеновградско шосе ще започне, след като Върховният административен съд се произнесе по последната жалба на собствениците на отчуждени имот. Финалното дело е насрочено за 24 септември, съобщи областният управител Здравко Димитров. Веднага след като ВАС се произнесе, ще стартираме изграждането на този важен обект, увери губернаторът. 

За изпълнител на кръговото е избрана фирма "ИСА 2000", на която беше възложена държавната поръчка на стойност 25 млн. лева  за разширението на пътя Пловдив - Асеновград. Търг за кръговото кръстовище е проведен от Агенция "Пътна инфраструктура" още в края на миналата година и се очакваше, че спечелилата фирма ще започне работата през март. Стартът на строителството се отложи, защото собствениците на четири имота, които попадат в новата регулация на кръстовището, са обжалвали оценките в съда.

Трите от делата са приключени и обезщетенията са изплатени на собствениците от АПИ. Само една оценка се оспорва във ВАС, казаха от областната администрация.

Успоредно върви проектирането на транспортен надлез над кръстовището. За пътното съоръжение на две нива са настояли представителите на сдружение "Бизнесът за Пловдив". Предприемачите са категорични, че индустриалната зона покрай околовръстното шосе и пътя Пловдив - Асеновград се разраства и трафикът ще става все по-натоварен, който дори и кръговото кръстовище няма да е в състояние да поеме. В момента до караулката почти през целия ден се получават задръствания, а в пиковите часове на това място настъпва същински ад. 

Специалистите твърдят, че няма пречка, след като се построи кръгово кръстовище, да започне изграждането на надлеза. Областният управител Здравко Димитров се ангажира с подкрепа на проекта пред премиера Бойко Борисов.


 

Валентина Йеремиева

Репортер /журналист/ екип "общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?