Следвайте ни

Улица в Стария град става еднопосочна заради къщата на "Рефан"

viber icon

Вдигането на законната, но спорна къща на ул. „Стоян Чалъков” в Стария град ще създава проблеми на шофьорите. Превръщането на улицата от двупосочна в еднопосочна скоро ще стане факт. „По генералния план за движение е предвидено „Стоян Чалъков” да стане еднопосочна”, потвърди кметът на „Централен” Георги Стаменов.

Строежът на къщата започна в края на миналата година и при разрешени 3 етажа тя се извисява вече на 4. Отделно изяде целия тротоар пред фасадата си. Такъв бил контурът на имота. По нея вече не могат да се разминат два автомобила, а преминаването на камиони е невъзможно. 

„Досега техниката за големите концерти и прояви на Античния театър се качваше с тежки камиони по тази улица. Такава машин​а вече няма как да мине ​- трябва да качват техниката от долната част на Античния театър”, припомня галеристът на „Възраждане” Сим Алексиев. Другият начин за влизане е да се мине отгоре по „Княз Церетелев”. 

Възрожденският стил на 4-етажната сграда също бяга някъде по тъча. На третия кат на къщата има две големи тераси - нещо, което не се връзва с родното възраждане. 

Новата й ограда е още по-смайваща ​- от бетон е излят остър ръб като нос на кораб. „Всичко е съгласувано с НИНКН в София. В район „Централен” нямаме проектодокументация за тази къща”, обясни кметът  Стаменов.

Имотът е собственост на ​шефа на „Рефан” Ангел Попов и Живка Китипова-Попова. През миналата година те са учредили право на строеж на 4-етажен хотел с разгърната застроена площ от 567 кв. метра. Преди това теренът също е бил частна собственост. През 2003 г. обаче е съставен акт за общинска собственост​ и той е атакуван от частни лица, които впоследствие са вписани като собственици. Именно те продават терена на боса на „Рефан". 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?