Следвайте ни

Удължават срока на картите за ученици и студенти в Пловдив

Плащаме данък сгради и МПС с 5-процента отстъпка до 30 юни

viber icon

Учениците и студентите, закупили преференциални карти за март и април,  ще могат да  пътуват с тях в градския транспорт в Пловдив, докато не бъде отменено извънредното положение в страната. Предложението на кмета Здравко Димитров е внесено в Общинския съвет и ще се разглежда на предстоящата сесия идния четвъртък. Както "Марица" вече писа, заседанието ще се проведе на открито, на  трибуните на Гребния канал, за да  се намали до минимум опасността от заразяване с коронавирус.

След въвеждането на извънредното положение от 13 март и преминаването  на дистанционно обучение учениците и студентите няма как да използват картите, мотивира се кметът.  Удължаването на срока ще важи за следващ период, равен на времето на действието на извънредното положение, подчертава Димитров . Засега е ясно, че режимът   ще продължи до 13 май.  Заради драстичното намаляване на пътниците градските рейсове се движат през деня по-рядко и  почти празни.

Отстъпката от 5 процента за данък сгради и МПС важи до 30 юни, а не както беше досега - до 30 април, предлага още градоначалникът.  Фирмите и граждани,  които ползват общински терени за преместваеми обекти и сервиране на открито, няма да заплащат такса, както  наскоро оповестиха от Община Пловдив.  Те обаче трябва да подадат искане за освобождаване от такса, а също така  декларация, че са преустановили дейността до службата,  издала разрешително. 

Данъчните  облекчения  се правят  във връзка с приетия от парламента Закон за извънредното положение. Общинският съвет обаче  трябва да промени наредбите, за да може мерките да са валидни.  Техните правомощия са определени със  Закона за местното самоуправление и местната администрация, който дава право на общинските власти да приемат свои срокове и тарифи  за местните такси и  част от данъците, тъй като приходите от тях постъпват в местен бюджет. 


 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Николина Георгиева

Николина Георгиева

03.04.2020 | 19:04

Искам да попитам за тези ученици,които са си закупили карти до края на юни? За тях как ще им се през падне карантиният период?

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли какво представляват бездимните технологии за нагряване на тютюн?