Следвайте ни

Удължават срока на картите за ученици и студенти в Пловдив

Плащаме данък сгради и МПС с 5-процента отстъпка до 30 юни

viber icon

Учениците и студентите, закупили преференциални карти за март и април,  ще могат да  пътуват с тях в градския транспорт в Пловдив, докато не бъде отменено извънредното положение в страната. Предложението на кмета Здравко Димитров е внесено в Общинския съвет и ще се разглежда на предстоящата сесия идния четвъртък. Както "Марица" вече писа, заседанието ще се проведе на открито, на  трибуните на Гребния канал, за да  се намали до минимум опасността от заразяване с коронавирус.

След въвеждането на извънредното положение от 13 март и преминаването  на дистанционно обучение учениците и студентите няма как да използват картите, мотивира се кметът.  Удължаването на срока ще важи за следващ период, равен на времето на действието на извънредното положение, подчертава Димитров . Засега е ясно, че режимът   ще продължи до 13 май.  Заради драстичното намаляване на пътниците градските рейсове се движат през деня по-рядко и  почти празни.

Отстъпката от 5 процента за данък сгради и МПС важи до 30 юни, а не както беше досега - до 30 април, предлага още градоначалникът.  Фирмите и граждани,  които ползват общински терени за преместваеми обекти и сервиране на открито, няма да заплащат такса, както  наскоро оповестиха от Община Пловдив.  Те обаче трябва да подадат искане за освобождаване от такса, а също така  декларация, че са преустановили дейността до службата,  издала разрешително. 

Данъчните  облекчения  се правят  във връзка с приетия от парламента Закон за извънредното положение. Общинският съвет обаче  трябва да промени наредбите, за да може мерките да са валидни.  Техните правомощия са определени със  Закона за местното самоуправление и местната администрация, който дава право на общинските власти да приемат свои срокове и тарифи  за местните такси и  част от данъците, тъй като приходите от тях постъпват в местен бюджет. 


 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Коментари (1)

Николина Георгиева

03.04.2020 | 19:04

Искам да попитам за тези ученици,които са си закупили карти до края на юни? За тях как ще им се през падне карантиният период?

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?