Следвайте ни

Трябва ли общините "Родопи" и "Марица" да минат към Пловдив

viber icon

Има ли смисъл от съществуването на двете изкуствено създадени преди 30 г. общини край Пловдив - "Родопи" и "Марица"? Трябва ли те да се присъединят към областния град, са все въпроси, които често си задават както жителите на селата, така и пловдивчани.  

И двете хипотези имат своите привърженици. Те посочват различни аргументи, свързани с развитието на малките населени места.

Безспорно Пловдив е в тясна риза и спешно се нуждае от увеличаване на територията си, за да продължи да се развива. А двете съседни общини все по-трудно успяват да задоволят потребностите на жителите от добра инфраструктура, транспорт и други елементарни удобства за нормален живот.

Почти не минава месец, в който Общинският съвет на Пловдив да не гласува отпускането на средства за ремонт на пътища, слагане на осветление. Така се оказва, че все повече отговорности за жителите в селата на "Родопи" и "Марица"  на практика се плащат с парите на пловдивчани. А близките до града села заприличват на новата "спалня" на Пловдив. Жителите от тях работят в големия град, водят децата си на училище в него, посещават болници и здравни центрове тук. Нещо повече, дори административните центрове на малките общини се намират в супер центъра на Пловдив и за ваденето на документи или разрешаването на даден проблем трябва да пътуват до Пловдив, за да се срещнат с администрацията.     

Така голяма част от привържениците на присъединяването на двете малки общини към Пловдив питат: След като една община не може да задоволи базовите потребности на своите жители, какъв е смисълът от нейното съществуване? 

Евентуалното преминаване на общините "Марица" и "Родопи" към Пловдив може да стане само след референдум, с решение на общинските съвети и със съгласието на обществеността. Опит в тази посока имаше и той бе за отделянето на Ягодово от община "Родопи" и присъединяването му към Пловдив, който завърши с фиаско през 2012 г. 

От 2800 души с право на глас до урните отидоха само 705 човека. От тях 612 гласуваха „за” присъединяването на селото към Пловдив. 68 - "против", а 27 бюлетини се оказаха невалидни. 

Селото можеше да стане част от Пловдив, ако бяха гласували 1364 души, колкото са излезли до урните на последните избори. От тях трябваше 683 да пуснат глас „за”. Референдумът се оказа невалиден, тъй като не бяха достигнати нужните 50% плюс 1.

През 2009 г. пък с 20 гласа „за" и двама „въздържали" се общинските съветници от община "Марица" приеха декларация срещу закриването <210> и преминаването на селищата от нея към Пловдив, когато отново се заговори, че двете общини са изкуствено създадени, че нямат капацитета да осигурят добър живот на жителите си.

От години различни управленци, на които това статукво беше угодно, използваха опасенията на хората и всяваха страх при евентуалното преминаване на двете малки общини към Пловдив. Най-често ги плашеха с огромно увеличаване на данъците,  пренебрежително отношение на големия град към малкото село. 

Най-често използваният мотив против присъединяването бе, че жителите на бившите села ще плащат по-високи данъци в градската хазна, но нищо няма да разберат от това, тъй като парите им ще отиват за ремонт на улици в централните части, а покрайнините ще чакат. Дежурният пример за това бяха кварталите "Прослав" и "Коматево". 

И не на последно място се спекулираше с мотивите за кандидатстването на малките общини за еврофинансиране за изграждането на канализации или други придобивки, с които малките населени места да бъдат облагородени. Времето обаче показа, че условията за кандидатстване бяха променени и много от селата останаха без възможност за това заради недостатъчния брой жители. Дори се заговори за окрупняване на общини, за да може те да получат право за кандидатстване при възникването на възможности за ново еврофинансиране. 

Дилемата за самостоятелното бъдеще на двете общини или присъединяването им към Пловдив ще е едно от най-сериозните предизвикателства пред тримата нови кметове, които поемат властта след месните избори в края на месеца. 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?