Следвайте ни

Тролеите нямат бъдеще, махат жиците по бул. „Н. Вапцаров"

viber icon

Тролейбусната мрежа на бул. "Никола Вапцаров" ще бъде свалена, защото предстоят строително-монтажни работи по проект на ВиК ЕООД, които вече се извършват на бул. "Христо Ботев" и "Копривщица".   

През последните години са премахнати проводниците на бул. "Христо Ботев", "Цар Борис III Обединител", на кръстовището на Чифте баня с бул. "Шести септември", частично на бул. "Санкт Петербург" и "Васил Априлов", където преди време стана зловещ инцидент с жена, загинала от паднали жици. 

 Ангажиментът за поддръжката и демонтажа на мрежата е изцяло на бившата общинска фирма "Градски транспорт", каза зам.-кметът Тодор Чонов.

Община Пловдив притежава само около 2% от приватизираното дружество, което се управлява от синдик, напомни Чонов. Демонтираната мрежа се съхранява в "Градски транспорт" и се предлага за продажба, както и другите активи, за да може дружеството, обявено в несъстоятелност, да се разплати със задълженията. Тодор Чонов счита, че цялата контактна мрежа трябва да се премахне. Първо, с цел  безопасност, второ - тролейбусният транспорт няма бъдеще.  Общината твърдо няма да създава фирма за тролейбусни превоз, тъй като няма финансов ресурс. Тролеите вече се сменят с електробуси и тяхната доставка трябва да бъде заложена в следващите договори с превозвачите, обясни за "Марица" зам.-кметът по повод на питането на общинския съветник от БСП доц. Ангел Иванов защо градската управа не предприема действия за възстановяване на тролейбусния транспорт.

 

Стягат обществена поръчка за таксуването в рейсовете 

Тестването на автобусите за надграждане на електронната система в градския транспорт приключи и администрацията започва подготовка на условията за обществена поръчка. Както вече е известно,  браншът беше поканен да демонстрира пред специалисти как прилагат електронното таксуване на пътниците. Видяхме образци на три фирми и сега вече знаем какви изисквания трябва да поставим, за да подобрим обслужването в градския транспорт, каза Тодор Чонов. 

Операторите предлагат начини за таксуване с мобилни приложения и дебитни карти, които ще заменят хартиените билетчета.  С тази цел в рейсовете трябва да се инсталират нови валидатори, които да отчитат, че пътникът е платил за превоз. Датчици ще отчитат колко хора са се качили в автобусите, в резултат на което в Общината ще имат реална преценка кои от линиите имат нужда от допълнителни рейсове и в кое време на деня.  Хартиенита билети си остават и ще ги продават шофьорите на автобусите в краен случай, ако пътникът не може да се таксува по друг начин.   

Електронните абонаментни карти се запазват. Ще се мисли по какъв начин може да се издават преференциалните карти, на които има снимка на пътника, допълни зам.-кметът. Надграждането на електронната система се подготвя, защото въведеното през 2016 г. оборудване не предлага качествена услуга въпреки усилията на администрацията.  

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Fakiu!

Fakiu!

14.06.2021 | 10:06

По семпло и не компетентно управление Пловдив не помни!По крадливо ,брутално и нагло да това беше през мандатите на ИТ.Съсипаха тролеите умишлено за да могат тяхните фирми да работят без конкуренция!То че тролеите са най -екологични и евтини ,след като от тях няма далавера ще ги махаме!За тях екологията и мръсния въздух ,който дишаме няма значение!Това ,че в тези тролеи са инвестирани стотици милиони от нашите пари,също!За тези хора е важно докато са във власта да съсипят всичко в този град!Та като няма с какво да се похвалят а вече минаха две години ,почват да махат тролеите и да баламосват хората с някскви рлектробуси,които и след 100г. в този град няма да има!

Отговори
6 2
Хора бдете!

Хора бдете!

14.06.2021 | 09:39

Този бивш полицай, голям транспортен експерт стана! Плюят си в устите с Мамения! Тролеите няма ли бъдеше! Всички големи градове го развиват тези "корифеи" го унищожават! Всичко това да прикрият далаверите за проваления транспортен проект, не работещата елект. система и отнраднатите над 20мил.лв!

Отговори
6 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?