49
Следвайте ни

Тръгна процедурата по създаване на общинско дружество “Екобус“

Стъпките по неговото учредяване бяха представени пред общински съветници на среща в Община Пловдив

viber icon

Община Пловдив е готова с интегриран проект, който включва създаване на общинско дружество за екологичен градски транспорт, модернизиране на електронната системата за таксуване на пътниците и надграждането на системата за управление и  контрол на трафика. Това стана ясно по време на среща на кмета Здравко Димитров с общински съветници, в която участваха също председателят на Общинския съвет Александър Държиков, зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов и зам.-кметът по екология Анести Тимчев.

„Проектът е заложен в новия План за интегрирано градско развитие и е тясно свързан с една от най-важните политики на управлението - подобряване на качеството на атмосферния въздух и смекчаване на последиците от климатичните промени“, заяви при откриване на срещата Здравко Димитров. 

Зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов припомни, че проектът за създаването на новото транспортно дружество беше представен онлайн пред Общинския съвет, медиите и пловдивчани в края на октомври. Той представи и следващите стъпки по създаването на „Екобус Пловдив“ ЕООД. 

„В момента сме в процес на създаване на ново общинско търговско дружество, което ще получи лиценз да извършва услуга по обществен превоз на пътници и което ще управлява и стопанисва новата инфраструктура и активи. Предвидено е също закупуването на нови електрически автобуси, изграждането на ново автобусно депо и на прилежащата инфраструктура“, обясни Тодор Чонов. Той обясни и следващите стъпки по учредяване на новото дружество. В Общинския съвет е внесено предложение за решение за извършване на оценка на имот в район „Тракия“, който да стане част от капитала на публичното предприятие, което е в процес на учредяване. Като втора стъпка е провеждането на конкурс за избор на управител, който да подготви процедурата за получаване на лиценз за оператор за извършване на обществен превоз на пътници на територията на Република България. Учредяването и регистрирането на „Екобус Пловдив“ ЕООД в Търговския регистър към Агенция по вписванията изисква да бъде избран управител след проведен конкурс.

„Новото дружество ще може да кандидатства с проекти за европейско финансиране, което ще ни позволи да разполагаме със собствени автобуси – 20 на брой, които да оперират по две линии, обслужващи пътникопоток предимно от ученици. Общият пробег на двете нови линии е изчислен индикативно на 1,17 млн. км годишно“, обясни зам.-кметът Тодор Чонов. Той  допълни, че няма да се засягат действащите договори за обществена услуга с останалите частни оператори.

По думите му освен достъп до европейско финансиране и възможност за прилагане на мерки за декарбонизация на обществения транспорт, допълнителните предимства от създаване на общински транспортен оператор включват: повишаване на конкуренцията между операторите; осигуряване на надеждност и устойчивост на услугата; възможност за съпоставимост на качеството на услугата, сравнение на разходите между операторите и осигуряване на прозрачност.

Инвестиционните разходи, свързани с дейността на новосъздадения общински оператор, възлизат на 21,6 млн. лв. без ДДС и включват разходи за закупуване на 20 бр. електрически автобуса (12-метрови), зарядни станции и изграждане на депо. Предвижда се разходите да се финансират със средства от Европейските фондове (ПРР и ОПОС) и други източници.

На по-късен етап, с цел формиране на капитала на „ЕКОБУС ПЛОВДИВ“ ЕООД и осигуряване развитието на предмета на дейност, е необходимо да бъде извършена апортна вноска, представляваща поземлен имот - частна общинска собственост. В тази връзка е и сегашното предложение за извършване на оценка. По този начин ще се отговори на изискването за финансова стабилност и благонадеждност на дружеството.

„Това са едни предварителни стъпки, свързани пряко с възникването на публичното предприятие „ЕКОБУС ПЛОВДИВ“ ЕООД, с което община Пловдив ще отговори на много от предизвикателствата, с които се характеризира нашето съвремие. Създаването на две нови линии ще подобри придвижването на гражданите по два от най - натоварените маршрути на града, използвани и от голям брой учащи се. Въвеждането в експлоатация на превозни средства с нулеви вредни емисии е принос към подобряване на жизнената среда и ще има пряко въздействие върху общественото здраве“, заключи Тодор Чонов.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Реалист

Реалист

01.12.2021 | 22:29

Хора разберете п по-евтин транспорт о тролейбусния няма разберете го вижте коловете има опции да се вземат това що-годе де останало мрежа контактна използват използвайте я има мрежа която не е използвано въобще изградена въобще тролейбус не е минавал говорете с Батаклиев Батаклиев е готов да отстъпи тролейбусния транспорт на общината вземете го кандидатствайте и за тролейбуси хората дават пари за тролейбуси за реновиране на контактна мрежа вземете я докато не е откраднал някой още защото тази мрежа се краде и то умишлено се реже с унищожава и ще дойде време някой невидим човек да го отнесе а виновникът Тотев ще си пляска с ръце ще си прибере парички и от контактната мрежа благодарение на районните кметове електробуса 850 хиляди лв го пишете а тролейбуса е по-евтин вместо 20 автобуса вие може да купите поне 30 тролейбуса мислете малко реално на нещата

Отговори
0 0
КПКОНПИ дава Oбщина Варна на прокуратурата за корупция

КПКОНПИ дава Oбщина Варна на прокуратурата за корупция

01.12.2021 | 20:53

КПКОНПИ дава Oбщина Варна на прокуратурата заради установена корупция, предава БНР. В материалите от проверката на обществена поръчка за закупуване на електрически автобуси са открити данни за извършено корупционно престъпление от лица, заемащи висши публични длъжности. Част от придобитата информация е в хода на осъществено взаимодействие на КПКОНПИ с ГДБОП – МВР, съобщават от комисията. Комисията работи по сигнал за процедурата по избор на изпълнител за обществена поръчка на стойност 85 000 000 лв. Поръчката е от 2021 г., а средствата за нея са отпуснати по Оперативна програма „Околна среда“ като безвъзмездна финансова помощ за закупуване на 60 броя електрически автобуси и 60 бр. зарядни устройства за тях. На 18 ноември 2021 г. служители на Дирекция „Противодействие на корупцията“ извършиха действия на място в Община Варна – изискване на документи и снемане на обяснения от длъжностни лица в сградата на общината. В хода на проверката бяха снети обяснения от всички членове на комисията по избор на изпълнител за закупуването на електрическите автомобили, от кмета на общината Иван Портних, както и от двама от заместниците му. Снети са обяснения и от управителите на фирми, които в хода на процедурата са били отстранени от участие, от изпълнителния директор на общинското дружество „Градски транспорт“ ЕАД и от служители в същото дружество. Антикорупционната комисия влезе и в сградата на Община Стара Загора - разследват поръчки за над 85 милиона лева Антикорупционната комисия влезе и в сградата на Община Стара Загора - разследват поръчки за над 85 милиона лева Служители на КПКОНПИ извършват проверка в Община Стара Загора, а поводът е постъпил сигнал за нарушения при две обществени поръчки на о... Прочети повече Установени са неправомерни действия от лице, заемащо висша публична длъжност, при определяне на състава на екипа за управление на проекта. Установено е също, че е оказвано въздействие на член на комисията по избор на изпълнител в полза на конкретна фирма. В резултат на това, кандидатите не са били обективно оценявани и е допуснат само един от тях. Припомняме, че през август тази година на заседание Общинският съвет във Варна даде съгласието си общината да кандидатства за 70 млн. лв. за покупката на нови електрически автобуси и тролейбуси. Решението бе взето с пълно единодушие, след като всички 37 съветници в залата гласуваха "За". Припомняме ви, че средствата за нови автобуси в морската ни столица ще се осигурят по оперативна програма “Околна среда 2014-2020”. Предвижда се с тях да бъдат купени около 77 автобуса и 10 тpoлeйбyca. Проектът включва още покупка, доставка и монтаж на съоръжения и оборудване, необходими за поддръжката и обслужването на екологичните превозни средства. За нормалната експлоатация на електробусите предстои изграждане на зарядни станции на възлови места в града Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/crime/kpkonpi-dava-obshtina-varna-na-prokuraturata-za-korupcija-news_1678671.html © Actualno.com

Отговори
0 0
КОМПИР

КОМПИР

01.12.2021 | 21:22

Ми да се готвят Пловдивски екоавтобусни престъпници, които убиха умишленно тролеите на Пловдив!

Отговори
2 0
Инджинер Тотев

Инджинер Тотев

01.12.2021 | 19:42

Пак пускаме на инджинеринг пробива на Водната палата! От кръговото откраднахме 2мил.лв а от пробива сега ще откраднем 20мил.лв!Ама Мамения крадец никой не може да го стигне! Този крадеше и с ГъЗь! Но вожда дето всички ги оножда му взе полувината от Хотела от Каменица и сега се радва на депутатското място! Но чичо РашКооф не спи и скоро ще им събере версиите! Айде бай, бай и умната че иде Видов ден!

Отговори
1 0
Да бе да!

Да бе да!

01.12.2021 | 19:28

Да тръгнахте и вие към ЦСЗ крадци безподобни!Да питам вие ли ще продавате билети и карти или сегашните крадци?Рушветите от кой ще ги получавате от Петко ли от Чолаков ли или от измамника Дошков!В апартамента на кой чиновник ли ще ги носите на Держиков ли или на Г.Колев!Пак ни взимате за канарчета и ни правите на балами!Айде събирайте ди крадливите Калинки и директно при бай Ставри!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?