71

Тръгна първият електробус в Пловдив: Зареждаме GSM, докато пътуваме

Дори и Перник изпревари с електробуси града под тепетата

 

Устройство за зареждане на мобилни телефони е монтирано в електробус, който днес преди обяд направи обиколка из Пловдив.

Екстрата е една от последните, които чешката компания SOR демонстрира на изложението на панаира при представянето на два електробуса.

На въпрос дали в градския транспорт в Чехия се разрешава пътниците да говорят по GSM, представителят на фирмата Емил Климак с учудване отговори : “А защо трябва да се забранява?”

В много от автобусите в Пловдив има знак, че разговорите по GSM са табу.

Електробусът, който безшумно и плавно мина по улиците, има и друга екстра - изцяло е оборудван за електронно таксуване. “Само трябва да се монтират автомати и валидатори. Не се налага тепърва да се дупчи превозното средство, за да се прекарват кабели”, обясни Димитър Чолаков. Двамата с неговия брат тестваха чешкия електробус. “Много леко върви и е екологично чист”, коментира Иван Чолаков, който беше подкарал колата.

Емил Климак разказа, че са доставили електробуси за Русе и са спечелили обществена поръчка за Сливен. Предстои да сключат договор за електробуси за Перник. Сподели недоумението си, че в Пловдив няма нито едно екологично превозно средство.

Пазарната цена на един електробус е 500 000 евро. Това е два пъти по- скъпо от голям автобус и четири в сравнение със “щъркелите”.

”Но за сметка на това разходите за ток са четири пъти по- малко в сравнение с дизел. На 100 км пробег се харчат 14- 16 лева за зареждане, докато автобус при същия пробег разходва 80 - 100 лева”, даде пример  Емил Климак.

Електробусите са придружени и със зарядна станция. По думите на представителя на чешката фирма зареждането продължава 5 часа. Това осигурява 300- 400 км дневно с междинно зареждане за половин час.

Снимки: Наташа Манева

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Реалист

Реалист

26.09.2022 | 07:52

Не знам чолаков защо сравнява тези автобуси са щъркелите просто няма база за сравнение той може да е по-скъп но е много по-хубав автобус щъркелите защото беше споменал в статията интервю ли какво е че този автобус струва колкото четири щъркела той какво мислиш да пълни автопарка с щъркели мисля че тези автобуси трябва вече да бъдат в моргата и да бъдат бракувани особено неговите това са едни боклуци никакви автобуси ли са трябва да помисли за електробуси ако не може да ги купува да се отказва от линиите или да си мълчи най-добре

Отговори
2 1
Реалист

Реалист

26.09.2022 | 07:01

Абе абе вие ще разберете че ти тролейбусния транспорт е най-удачно и най-евтин ама не знам кога ще се случи това разберете го пак казвам разберете тролеите са най-евтин транспорт и най-удачен е най-практичен не знам много хора защо бъркат старите тролейбуси с новите хибридни тролейбуси които са с батерия снабден и с пантографи разберете го това е най-удачното защото нито станции трябват нито нищо батерията се зарежда от мрежата докато пантографа е горе мисля че това е най-добре да се направи и може да стане да не са всичките линии поне половината линия тролейбус не може да се възстановят и ще бъде много добре и ще бъде печелившо и тези разходи които тоест средства се положили ще се избият двойно и тройно

Отговори
1 1
Aгент

Aгент

24.09.2022 | 17:53

А като умре батерията ко правим. Новата е колкото направената икономия

Отговори
3 3
Тайна Майна

Тайна Майна

24.09.2022 | 15:03

В електро бусите има заповед на кмета !Забранено е да се говори за тролеите и за това ,че той е разпоредил да се сваля и открадне мрежата в целия град!Забранено е също да се говори за съдебното производство и откраднатите от субсидиите над 100мил.лв и за това че Дошков,Чолаков и шефа на ОП ОКТ са под гаранция от 20хил.лв!Пише също ,че който говори за това ще го свалят от екобуса!

Отговори
11 4
ГАРВАНЪ

ГАРВАНЪ

24.09.2022 | 14:41

В сравнение с тролейбусите, които също са електротранспорт, електромобилите ще ни струват около 10 /десет/ пъти по-големи разходи. Защо затриха една работеща транспортна система, за да наложат друга, много по-скъпа и изискваща трудна поддръжка? Ама въпросът е към нашите продажници, за които народните пари са само за "усвояване". Прост пример е тъпанарското настояване за "градска железница", която е не само безполезна, но и вредна за града. Но изисква прахосването на 300 милиона лева.

Отговори
9 3
ПЛОВДИВЧАНИН

ПЛОВДИВЧАНИН

24.09.2022 | 13:22

Браво това е голям успех за градското ръководство на Пловдив който по този начин почти настига Бургас , където цялия градски транспорт е електрически от над три години, но Бургас е по малък по население гради след още някалко години ще го настигнем.

Отговори
15 5
Който

Който

24.09.2022 | 13:52

Вярно ли бе? Преди 20 дни се вози на 12А ама изобщо не ми приличаше на да е електрически

Отговори
4 3
Ай,стига си плюл бе,трол!

Ай,стига си плюл бе,трол!

24.09.2022 | 13:19

Хасково,Перник и мбого др.градове ги въведоха.Стига сте подценявали всичко добро за града ни,платени на хранилка писачи.

Отговори
9 5
Транспортер

Транспортер

24.09.2022 | 12:47

Aбе къде е директора на Екобус!Кскво прави защо не е на работа ?Нали за това взима заплата?Реккамата е хубава работа но ще се похвалите когато фокарате 301електто бус!Тези будове не могат да минат повече пт 200км с едно зареждане!После 8часа се зарежда!Ама и ъока струва пари и като прибавиш цената 800000за брой става много скъпо удоволствие!

Отговори
6 11

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?