Следвайте ни

Трафикът като семейно начинание: Кръстеви държали парите за превозвачите

Бившият директор на „Организация и контрол на транспорта” /ОКТ/ Борислав Кръстев доскоро е бил шеф на съпругата си Недялка Кръстева. Двамата съпрузи въртели заедно делата в бюджетното предприятие, но отскоро са разделени, поне в работното си време. Недялка продължава да издирва ценни кадри за ОП-то като специалист в отдел "Човешки ресурси". Борислав обаче вече е на друга служба. Той е освободен от директорския стол в общинското предприятие и е отдал всичките си сили за реализирането на Водния цикъл на Пловдив, за който Общината има одобрени 96 млн. по програма "Околна среда". Кръстев е дялан камък. Преди време той управляваше Транспортния проект за 44 млн., по който се изградиха велоалеите в Пловдив и центърът за управление на трафика. С парите от Европа трябваше да сработят още електронното таксуване в рейсовете и информационната система по спирките, но тези компоненти все още се опъват на специалистите в ОП-то.

 За безкондукторното таксуване и електронните табели по спирките са платени 20 млн. лева. 

Кметът Тотев обаче явно е много доволен от експертизата и работата на Борислав Кръстев и го ползва за ключовите градски проекти.  

Според местната власт няма никакъв проблем, че съпрузите са работили в едно общинско предприятие. Преди да заеме мястото в "Човешки ресурси", обаче Недялка Кръстева е била експерт по контрол на информацията. Длъжността се състои в ежемесечни проверки на справките, които подават превозвачите в градския транспорт за изпълнените курсове, а също така и на броя на продадените карти и билети и спазването на реда в автобусите. На тази база Недялка е изготвяла доклад до директора със становище за размера на компенсациите и субсидиите, които трябва да се превеждат на фирмите. Борислав пък, като шеф на предприятието, е подписвал документите за изплащането на парите на фирмите. Така съпрузите на практика са контролирали парите за превозвачите. От Община Пловдив настояват, че няма конфликт на интереси. 

Самият Борислав

 Кръстев обясни, че е заварил съпругата си в предприятието.

Нежната му половинка е била назначена още през 2014 г. По това време Кръстев е бил ръководител на Транспортния проект. За "успешната" реализация на начинанието, финансирано с европейски средства, през 2016 година със заповед на кмета Борислав Кръстев бе изпратен на директорския стол в общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта", при съпругата му. Пак със заповед на Иван Тотев в средата на февруари тази година Кръстев е назначен за ръководител на проекта за Воден цикъл. 

 

 

Валентина Йеремиева

Репортер /журналист/ екип "общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?