Следвайте ни

Топим си комшиите за нарушаване на карантината

viber icon

Над 200 000 гурбетчии са се завърнали в България от началото на март, подгонени от страха и мерките срещу коронавируса. Само в неделя пък у нас са пристигнали 23 хиляди сънародници, 8000 със самолет, а останалите - със сухопътен транспорт.

Напливът от прииждащи от чужбина нашенци изправи на нокти и здравните власти, и близките на гурбетчиите, тъй като много от тях идват от рискови дестинации и не се знае дали не носят коронавирус. Страхът от зараза се увеличава и от факта, че мнозина не спазват предписаната им 14-дневна карантина и така поставят в опасност не само роднините си, но и цели населени места.

 

Местни жители подават сигнали за свои съселяни, които са се върнали от чужбина, както и за такива, които не спазват карантината. Това споделят кметове на селата от няколко общини край Пловдив. Те продължават да полагат усилия за спазването на тази мярка, както и да разчитат на сътрудничеството на хората от населените места.

Поставените под домашна карантина в Подбалкана от Калофер до Клисура вчера бяха 189 човека. От тях 147 са в община Карлово, а 42 - в община Сопот. Те са хора, които са се завърнали от чужбина - Англия, Франция, Австрия, Италия, САЩ, Гърция.

Най-дисциплинирани са карантинираните в Каравелово.

Най-трудно пък се ограничават да стоят у дома ромите,

сочи кратко репортерско проучване. "Още с въвеждането на първите мерки ромските махали в Розино, Христо Даново, Баня и всички останали бяха облепени с големи по формат обяви", заяви секретарят на община Карлово Стефан Стефанов.

Общината и полицията работят съвместно. Хората, които се завръщат от чужбина, подписват декларация на границата, че ще спазват карантина, регистрират ги в РЗИ -Пловдив, а кметството съвместно с полицията следи за спазване на изолацията, увери кметът на Баня Стамен Гешев. Има обаче затруднения с ромите, които се прибират от вън, призна той. Не може да се контролира и с колко лица контактува един човек под карантина при положение, че

в къщата с две-три стаи живеят пет-шест или осем човека.

Ежедневно обаче предупреждаваме, обясни Гешев. Двадесет човека са под домашна карантина в Баня.

В Каравелово, едно от големите села в Подбалкана, вчера карантинираните бяха 18 човека. "Веднага след пристигането им в селото от чужбина се свързвам с тях. Жителите на селото разбраха още в първите дни опасността от коронавируса и сами подават сигнали в кметството за свои съседи, които са се върнали от чужбина. Лично аз се чувам поне един път дневно с тях", разказа кметицата Славка Червенкова.

В непрекъсната връзка с новодошлите е и общопрактикуващият лекар в Каравелово д-р Василев. Въпреки че не са болни, той изисква от тях

да си мерят температурата, да записват резултата и два-три пъти през деня да му съобщават данните.

В общините Хисаря и Калояново общият брой на хората, които пазят стаята у дома, е 60. Двама от курортния град вече са излезли от карантината.

Мъж от хисарското село Мало Крушево си позволил преди броени дни да пренебрегне заповедите и въпреки че е бил поставен под карантина, защото се върна от чужбина, излизал навън, научи „Марица“. Той бил предупреден да стои 14 дни в дома си, извършват му се постоянни проверки. Със случая се занимава Районна прокуратура - Пловдив.

В община Брезово хората, поставени под карантина, са едва 17. Няма хора, които да нарушават заповедта. Общината е разделена условно на три зони, с трима отговорници - кметът Христо Енков и двамата му заместници. "Помагаме на полицията за контрола и за възрастните хора, на които се доставят храни и лекарства", каза Енков.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?