Следвайте ни

Топим си комшиите за нарушаване на карантината

viber icon

Над 200 000 гурбетчии са се завърнали в България от началото на март, подгонени от страха и мерките срещу коронавируса. Само в неделя пък у нас са пристигнали 23 хиляди сънародници, 8000 със самолет, а останалите - със сухопътен транспорт.

Напливът от прииждащи от чужбина нашенци изправи на нокти и здравните власти, и близките на гурбетчиите, тъй като много от тях идват от рискови дестинации и не се знае дали не носят коронавирус. Страхът от зараза се увеличава и от факта, че мнозина не спазват предписаната им 14-дневна карантина и така поставят в опасност не само роднините си, но и цели населени места.

 

Местни жители подават сигнали за свои съселяни, които са се върнали от чужбина, както и за такива, които не спазват карантината. Това споделят кметове на селата от няколко общини край Пловдив. Те продължават да полагат усилия за спазването на тази мярка, както и да разчитат на сътрудничеството на хората от населените места.

Поставените под домашна карантина в Подбалкана от Калофер до Клисура вчера бяха 189 човека. От тях 147 са в община Карлово, а 42 - в община Сопот. Те са хора, които са се завърнали от чужбина - Англия, Франция, Австрия, Италия, САЩ, Гърция.

Най-дисциплинирани са карантинираните в Каравелово.

Най-трудно пък се ограничават да стоят у дома ромите,

сочи кратко репортерско проучване. "Още с въвеждането на първите мерки ромските махали в Розино, Христо Даново, Баня и всички останали бяха облепени с големи по формат обяви", заяви секретарят на община Карлово Стефан Стефанов.

Общината и полицията работят съвместно. Хората, които се завръщат от чужбина, подписват декларация на границата, че ще спазват карантина, регистрират ги в РЗИ -Пловдив, а кметството съвместно с полицията следи за спазване на изолацията, увери кметът на Баня Стамен Гешев. Има обаче затруднения с ромите, които се прибират от вън, призна той. Не може да се контролира и с колко лица контактува един човек под карантина при положение, че

в къщата с две-три стаи живеят пет-шест или осем човека.

Ежедневно обаче предупреждаваме, обясни Гешев. Двадесет човека са под домашна карантина в Баня.

В Каравелово, едно от големите села в Подбалкана, вчера карантинираните бяха 18 човека. "Веднага след пристигането им в селото от чужбина се свързвам с тях. Жителите на селото разбраха още в първите дни опасността от коронавируса и сами подават сигнали в кметството за свои съседи, които са се върнали от чужбина. Лично аз се чувам поне един път дневно с тях", разказа кметицата Славка Червенкова.

В непрекъсната връзка с новодошлите е и общопрактикуващият лекар в Каравелово д-р Василев. Въпреки че не са болни, той изисква от тях

да си мерят температурата, да записват резултата и два-три пъти през деня да му съобщават данните.

В общините Хисаря и Калояново общият брой на хората, които пазят стаята у дома, е 60. Двама от курортния град вече са излезли от карантината.

Мъж от хисарското село Мало Крушево си позволил преди броени дни да пренебрегне заповедите и въпреки че е бил поставен под карантина, защото се върна от чужбина, излизал навън, научи „Марица“. Той бил предупреден да стои 14 дни в дома си, извършват му се постоянни проверки. Със случая се занимава Районна прокуратура - Пловдив.

В община Брезово хората, поставени под карантина, са едва 17. Няма хора, които да нарушават заповедта. Общината е разделена условно на три зони, с трима отговорници - кметът Христо Енков и двамата му заместници. "Помагаме на полицията за контрола и за възрастните хора, на които се доставят храни и лекарства", каза Енков.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?