Следвайте ни

Тодор Чонов: Ще предложим на пловдивчани скутери и велосипеди под наем

viber icon

Тодор Чонов е заместник-кмет на Пловдив с ресор "Транспорт". Той говори пред "Марица" по най-важните теми на града.

 

- Г-н Чонов, има ли смисъл от тестването на новите устройства и софтуер?

- Целта за надграждането и модернизирането на електронната система е да я направим лесна за употреба за гражданите и гостите на Пловдив. За нас беше важно да видим как работят съвременните устройства, тъй като имахме проблеми с въвеждането на предишната система и сред гражданите остана неудовлетворение. Затова не искаме да повтаряме минали грешки.

Проучването съвпада с въвеждането на електронната система в столицата, ние наблюдаваме как там върви този процес и се надяваме да вземем най-доброто от всички предложения, за да го адаптираме в нашия градски транспорт. Изяснихме какво е необходимо ​за подобряване на стария проект. 

-  Колко средства са необходими за новата система?

- Целта ни е да се съобразяваме с възможностите на бюджета, като при надграждането да се използва всичко от старата система. Въз основа на анализите  от тестовете, на хардуерните и софтуерните устройства, с които разполагаме, ще бъдат заложени и съответните критерии и изисквания за обществената поръчка, която ще проведем.

Преди това ще направим и необходимото пазарно проучване, за да остойностим поръчката. Разбира се, че поради скромния ни бюджет не можем да се разгърнем  така, че да  направим пълно оборудване на градския транспорт с всички подсистеми и ще поставим изисквания според възможностите ни. В новия програмен период на ЕС ще търсим средства  за донадграждане на системата.

- Заложените в бюджета 600 000 лева ще стигнат ли за първия етап?

- В рамките на тези пари ще се опитаме да намерим фирмата, която да изпълни минимума от необходимите неща. С голямо нетърпение очакваме европейските програми, като навсякъде има заложени средства за модернизиране и надграждане на публичния транспорт. Надявам се по някоя от тях да кандидатстваме за следващия етап. 

- Как ще пътуваме, освен с досегашните карти?

- Целта ни е пътниците да могат да платят с мобилно приложение, дебитна и кредитна карта, с нашите транспортни карти и в краен случай ​- при шофьора срещу касова бележка. Искаме тази система да се синхронизира с други наши системи, включително с паркирането, с алтернативните начини за придвижване, например скутери и велосипеди.

Надявам се, че скоро ще можем да предложим на гражданите зони за наем на велосипеди и скутери, а в недалечно бъдеще да имаме мобилно приложение за градска мобилност и възможност да избираме как да се придвижим от точка А до точка Б, включително асоциирани с множеството културни забележителности на града. Това е нашият екшън план. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

dii

dii

17.06.2021 | 08:54

Браво, хубава идея. Сигурен съм че ще е много печаливша. Е няма да е толкова печаливша колкото лодките дракони ама колкото толкова. Някой ще спечели, я Чонов, я Тютюков. Обичат ги тия работи.

Отговори
6 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?