Следвайте ни

Тенденция: Повече КПП-та – по-малко катастрофи

От 13 март до 2 април нито един водач не е загинал по пътищата в Пловдив и региона

viber icon

Полицейските КПП-та на входно-изходните артерии на големите градове и ограничаването на масовите извънградски пътувания свършиха за половин месец най-важната работа на КАТ. Пътната полиция от години се мъчи да свали броя на катастрофите и да отраничи пътния травматизъм, но заради безумното шофиране на родните джигити усилията й не се увенчават със забележим успех. Карантината заради коронавируса обаче се справи с този проблем като с вълшебна пръчка и от раз подобри катаджийската статистика.  

От ОДМВР Пловдив отчитат тенденция към намаляване на пътния травматизъм  в града и областта по време на въведената карантина. Причина за това са намаленият трафик в следствие на засиления полицейски контрол и по-добрата дисциплина на участниците в движението.  Намалели са и пътните произшествия с травматизъм, както в Пловдив, така и на територията на областта. За посочения период са намалели катастрофите както по главните пътища  I и II- клас,така и по третокласната пътна мрежа.    През периода от 13 март до 2 април са настъпили 23 ПТП с 29 ранени и нито един загинал водач. За сравнение през същия период  на 2019 г. са регистрирани 46 ПТП с 63 и 5 загинали.   

Не се забелязва промяна във вида на възникване на ПТП. Най- честите причина за това остават нарушенията на водачите – несъобразена скорост, отнемане на предимство , неспазване на дистанция и неправилно движение на заден ход. 

По време на въведените противоепидемични мерки,  довели до намаляване на броя на водачи на МПС по пътищата, по вида на катастрофите с травматизъм, тенденцията се запазва:  сблъсък между МПС, преобръщане извън пътя, неспазване на дистанция и сблъсък в крайпътен обект са основни причини за пътни инциденти.

Спрямо  цитирания период  на 2019 г. намалението е наполовина. През 2020 г. се отчита близо 50% намаление на катастрофите и нито един загинал , следствие на катастрофа, което е с 5 човека по-малко в сравнение с година по- рано.

Въпреки тенденцията за намаляване на пътния травматизъм, пловдивската полиция продължава  с активните мерки за осъществяване на контрол на пътното движение. Продължават и проверките на водачи на МПС за употреба на алкохол и наркотични вещества, контрола на скоростта както и мероприятията за охрана на обществения ред и сигурността.

Костадин Аршинков

Костадин Аршинков

Зам. главен редактор

Костадин Аршинков е завършил Руска и Българска филология. Бил е репортер в „Пловдивски новини“, завеждащ екип „Кореспонденти“ в „Стандарт“ и зам. гл. редактор в „Новият глас“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?