2374
Следвайте ни

Тарикати-шофьори въртят спекула с билети в рейса

viber icon

Тарикати - шофьори в градския транспорт, молят пътници да им връщат билети, за да ги продадат още веднъж, а левчето да си приберат в джоба.

За номера разказа на екипа на „Марица” един от редовните пътници в обществения транспорт. Пловдивчанинът  има карта, но миналия петък е станал неволен свидетел на подобна случка в автобус по линия № 20.

„В рейса нямаше кондуктор и шофьорът сам продаваше билети. Не ги късаше надве, каквото правило е въведено в градския транспорт, а на пътниците казваше учтиво: „Ще ви бъда благодарен, ако ми върнете билетчето”, описа очевидецът. Той е записал регистрационния номер на автобуса, за да подаде сигнал. Допълва, че и друг път е виждал въпросният водач на рейса да отправя към пътниците същата молба. 

Линия № 20 се обслужва от фирма „Хеброс бус”.

„Нищо не ме учудва, защото зад гърба ни се прилагат и други номера за отклоняване на приходи от продажба на билетите. Някои шофьори и кондуктори нарочно са поставили кошнички до вратите на автобусите за използвани билети. После ги вадят и  продават повторно”, разказа  управителят на дружеството инж. Веселин Дошков.

Той увери, че ще направи забележка на шофьора, който вероятно ще отрича, но обясни, че няма как да действа с по-крути мерки, тъй като има недостиг на кадри. Всички фирми, които обслужват 29-те линии в Пловдив, търсят шофьори и кондуктори. По същата причина в много от автобусите няма кондуктори.

Парите от продажбата на билети и карти се събират от превозвачите и в случая те са ощетени от "номерата на китайката". Електронната система, която трябваше да бъде въведена в началото на 2016 г., но се провали, щеше да регулира този процес и Общината, а не фирмите да прибират приходите от превозните документи. Идеята  на градската управа е това да стане с надграждането на електронната система, което тепърва се подготвя.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

Шишко

Шишко

04.10.2021 | 22:13

ТОВА ЛИ ВИ Е ЗОРА ИЛИ ТОВА Е НАЙ ЛЕСНО СЕРВИРАНО ОТ КЛЕВЕТНИЦИ.ГЛЕДАЙТЕ ГОЛЕМИТЕ РИБИ

Отговори
2 0
Mitaka barca

Mitaka barca

04.10.2021 | 10:48

Хич шофьори да нямате мошеници такива

Отговори
13 1
Mitaka barca

Mitaka barca

04.10.2021 | 10:44

7 лв на час. Нормален работен месец 176ч прави около 1200лв за работа на смени, отговорност огромна и т. н. А осигуровките да не говорим - циганската от чистотата, която отговаря единствено за метлата е по-високо осигурена. Обичат хората на гладни старини. Още малко и ще си останат Дошков-вратовръзката и чолака и тулуп Петко с пурите, само че тогава друго ще пушат. Скоро ще забравят и за глоби и за всичко

Отговори
13 1
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

04.10.2021 | 10:41

ЗАЩО НЯМА ШОФЙОРИ--ПИТАЙТЕ БОЙКО-ТОЙ ЩЕ ВИ КАЖЕ--ВСЕ НА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ КНИЖКИТЕ ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО--НА МЕН МИ ВЗЕ ВСИЧКИ КАТЕГОРИИ ЗАЩОТО НЕМОГА ДА СИ ПЛАТЯ ГЛОБИТЕ ЧЕ СЪМ БИЛ БЕЗ КОЛАН И ГРАЖДАНСКА---ИМАХ ВСИЧКИ КАТЕГОРИИ--ГОТОВ СЪМ ДА ОТИДА ДА ВЪРТЯ ВОЛАНА И ЗА МАЛКО ПАРИ--НО КНИЖКАТА МИ Е В КАТ--НЯМАМ НИТО КАТАСТРОФА НИТО СЪМ ПРИЧИНИЛ ЩЕТИ ХВАНАТ СЪМ ЕДИН ПЪТ С 1.24 ПРОМИЛА--И ВЕЧЕ 5 ТА ГОДИНА СЪМ С ОТНЕТИ ТОЧКИ И КАТЕГОРИИ---НА КОНДУКТОРИТЕ ИМ ВДИГНЕТЕ ЗАПЛАТИТЕ И НЯМА ДА ВИ КРАДАТ--ИЗЧИСТЕТЕ СИ СЕКЛЕЦАРКИТЕ И КАЛИНКИТЕ ОТ ФИРМАТА И ЩЕ СЪБЕРЕТЕ ПОВЕЧКО ПАРИ ЗА КОНДУКТОРИТЕ

Отговори
10 7
Кочо

Кочо

04.10.2021 | 11:22

Абре ти дето са те хванали(подчертавам хванали защото не се знае колко пъти си се разминал без да те хванат) да караш "само" без колан и без гражданска и само с 1.24 промила зад волана би ли ми обяснил какво трябва да направиш, че да ти вземат книжката? Трябва да чакат да направиш катастрофа или недай боже да убиеш човек на пътя ли? Ей заради такива пишман тарикати, като тебе картинката по родните пътища е като на война

Отговори
13 2
Чочо

Чочо

04.10.2021 | 11:54

Много е прав Кочо, дано скоро да не видиш книжка, даже и за М категория.

Отговори
6 1
ДО-КОЧО-ОТГОВОР

ДО-КОЧО-ОТГОВОР

04.10.2021 | 14:06

КНИЖКА ДА ТИ ВЗЕМАТ ЗА ОПРЕДЕЛЕН ПЕРИОД СЪМ СЪГЛАСЕН ПЛЮС ГЛОБИ АРЕСТ ЗА АЛКОХОЛА ВКЛЮЧИТЕЛНО И ОСЪЖДАНЕ--ДО ТУК СПРАВЕДЛИВО--НО ЗАЩО ТРЯБВА ДА МИ ВЗИМАТ ВСИЧКИ КАТЕГОРИИ??-КАТО КАТЕГОРИИ СЕ ВЗИМАТ ЗА УМЕНИЕ--А АЗ НЯМАМ НАРУШЕНИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С МОИТЕ УМЕНИЯ КАТО ШОФЙОР??-МОИТЕ НАРУШЕНИЯ СА АДМИНИСТРАТИВНИ--ТРЯБВА ДА ТИ ВЗЕМАТ СНИЖКАТА ЗА ГОДИНА ДВЕ ТРИ--А НЕ И КНИЖКАТА И ВСИЧКИ КАТЕГОРИИ--АЗ НЕ СЪМ ПРАВИЛ КАТАСТРОФИ ВСЕКИ МЕСЕЦ ИЛИ ПРИЧИНЯВАЛ ТАКИВА--ПЛЮС ТОВА НЕ СЪМ ОСТАНАЛ БЕЗ КРАКА И РЪЦЕ--И ПОСЛЕДНО--ВСЕКИ Е ПОТЕНЦИАЛНО ОПАСЕН НА ПЪТЯ--НА ВСЕКИ МОЖЕ ДА МУ ПРИЛОШЕЕ ИЛИ ПОЛУЧИ УДАР--ТАКА ЧЕ ПИЯНИТЕ ПРАВЯТ НАЙ-МАЛКО КАТАСТРОФИ--ТОВА НЕЗНАЧИ ЧЕ СЪМ ДА ПИЕШ И КАРАШ НО СЪМ СЕ ИЗЛЪГАЛ ВЕДНЪЖ--НО СУМ СИ КАРАЛ НОРМАЛН МАКАР И С АЛКОХОЛ ТАКА ЧЕ ИМА РАЗЛИКА НЕ СЪМ БИЛ ОТ ТЕЗИ ПИЯНИ КОИТО ПРЕСКАЧАТ ПО ТРОТОАРИТЕ ИЛИ КАРАТ С НАД 100---ТОВА КОЕТО БОЙКО НАПРАВИ С МЕН Е ИЗВРАЩЕНИЕ-А НЕ НАКАЗАНИЕ--КАТЕГОРИИ СЕ ДАВАТ ЧЕ ВОДАЧА ИМА УМЕНИЯ И БИ СЛЕДВАЛО ДА СЕ ОТНЕМАТ АКО ОСТАНЕ ИНВАЛИД ИЛИ ПРОСТО Е СТАНАЛ НАКАДАРЕН ШОФЙОР--А КНИЖКА СЕ ВЗИМА ЗА АЛКОХОЛ НО ТРЯБВА ДА СЕ ВРЪЩА В РАЗУМНИ СРОКОВЕ---ХОРАТА ТРЕПЯТ НА ПЪТЯ И СЛЕД 4 ГОДИНИ ПАК ИМАТ КНИЖКА--А АЗ ВЕЧЕ НЯМАМ НИТО КНИЖКА НИТО КАТЕГОРИИ---ЗАТОВА НЯМА ДА ИМА ШОФЙОРИ--ЗАЩОТО ПОСТРАДАЛИТЕ КАТО МЕН СА ХИЛЯДИ

Отговори
4 2
Ивайло

Ивайло

05.10.2021 | 05:24

Никой не трябва да притежава шофьорска книжка , преди да се научи как се пише думата "ШОФЙОР"

Отговори
4 1
пътник

пътник

04.10.2021 | 10:32

Основното оправдание на шофьори и кондуктори е, че не са взимали заплати "Х" месеци назад. Чорбаджиите им бавят парите за труда с различни оправдания и доводи. Синдикати в България НЯМА! Отделно за порядките в различните частни фирми обслужващи градски транспорт се чуват различни коментари в автобусите. Винаги някой напуска и се мести в другата фирма. ХИГИЕНА ОТДАВНА НЯМА! Особено в автобуси без кондуктор! МАСОВО НЕ СЕ СПАЗВАТ МЕРКИ СРЕЩУ КОВИД - 19 В ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ!

Отговори
10 1
Райчо Райчев

Райчо Райчев

04.10.2021 | 22:01

За съжаление държавните служители, прокуратурата и полицията си затварят очите.Колко пъти стачкуваха шофьорите и кондукторите за не изплатени заплати на транспортните мафиоти Батаклиев и В.Лозанов.За голямо съжаление доста работници си отидоха от този свят без да получат и една стотинка от мафиотите.Ние бившите работници чакаме възмездие и си чакаме заработените с честен труд заработените заплати.Явно от умрял писмо и от мафията пари . Защо съд прокуратура си затварят очите.Работника веднага бива наказан но мафията не може.Защо се мери с различни аршини.

Отговори
5 0
Янчева

Янчева

04.10.2021 | 09:41

Лично аз съм виждала, как кондукторка вади билет от споменатите кошчета и го подава на пътник.

Отговори
5 6
Вида

Вида

04.10.2021 | 08:52

Кметът купи за милиони фалшивата система за билети, може и за повече, но за 1 билет се пише по вестниците, да замазват очите. Говорят само за кокошкарите, а истинските крадци на свобода. Сега да я надградят системата, да си до откраднат парички. Срама нямат! Защо нямат шофьори? Защото работят като роби за жълти стотинки.

Отговори
31 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?