Следвайте ни

Такситата в Пловдив се готвят за скок

viber icon

Такситата в Пловдив вероятно скоро ще поскъпнат. Промяна в наредба №34, която вече мина обществено обсъждане, им дава право да надуят първоначалната такса между два или три пъти над минималната тарифа за конкретното населено място. Минималните цени на пловдивските жълти коли досега бяха 0.80 лева за км през деня и 0.90 лв. за км през нощта. Това означава, че първоначалната такса от 1 лев ще скочи на 1.60-2,40 лева в светлата част от денонощието и 1.80-2.70 лева по тъмно.

Може би превозът ще поскъпне с около левче, призна в национален ефир и министърът на транспорта Росен Желязков. „Дължим го на бранша след 7 години без промяна в законодателството”, аргументира се той. Ведомството му трябва да е готово с промените в наредбата тази седмица.

Ценообразуването на превоза на пътници става с въпросната наредба №34, която обаче само задава граници колко могат да струват услугите. Всяка община на местно ниво залага с решение на ОбС залага минимални и максимални цени на услугата. Досега за Пловдив нормативно определената най-ниска цена на километър бе 0.80 лева за дневен курс  и 0.90 за нощен курс.

Масово обаче жълтите коли караха със съвсем малка надценка на съответно 0.82 лв. и 0.92 лева на километър. Това е доста под максималната разрешена, която за колите на територията на града е 1.25 и 1.45 лева на километър през деня и нощта. Повечето фирми в града не взимат такса и за повикване. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?