71

Такситата в Пловдив: Малко - според клиентите, а според бранша - твърде много

„Нямаме свободни коли. Обадете се по-късно“ – на диспечерите в таксиметровите фирми им се налага да повтарят това по няколко пъти на ден. В Пловдив пътници возят около 1715 жълти коли. Според клиентите – не са достатъчни, а според бранша са прекалено много.

„Ние сме против предложението на кмета Костадин Димитров квотата за таксиметрови коли на територията на община Пловдив да се увеличи от 2000 на 2200“, посочват в отворено писмо от Националната асоциация на защита на превозвачите и таксиметровите водачи /НАЗПТВ/.  Причината е, че към днешна дата не са обособени дори половината от предвидените в устройствения план стоянки за таксита. Наличните места не са достатъчни и за тези 1715 автомобила, които работят в момента, камо ли за повече, категоричен е съпредседателят на организацията Володя Домашенко.  Той разказва, че на шофьорите всекидневно им се съставят фишове за неправилно паркиране, а те всъщност изчакват клиенти. Вероятно общината иска да станем повече, за да има тя по-големи приходи, отбелязва той.

В предложението си квотата да стане 2200 жълти коли кметът Костадин Димитров се аргументира с това, че Пловдив се разраства, а има и много туристи.

Предстои на сесия Общинският съвет да гласува административния акт, в който е заложено и вдигане на тарифите за превоз на пътници. В наредбата са заковани новите минимални и максимални цени. В тези граници пловдивските таксиметрови компании трябва да се вместят. Очаква се поскъпването на тарифите да е с 10%.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?