49

Свиват безплатната Синя зона за електромобили в Пловдив

Фирмите, които отдават коли на ток под наем, печелят на гърба на Общината. Променя се и режимът за безплатен престой на автомобилите със стикер за инвалиди 

 

Нова наредба ще промени допустимото безплатно паркиране на електромобили в Синя зона в Пловдив. Причината е, че фирми за отдаване на електромобили под наем трупат търговска печалба на гърба на Община Пловдив. Досега всички коли на ток в Пловдив спираха неограничено в Синя зона и не заплащаха такса.

В мотивите на новата наредба е записано, че с навлизането на пазара на оператори, предлагащи наемането на електрически автомобили, им се дава възможност да осъществяват търговската си дейност и да реализират печалба „на гърба“ на Община Пловдив.

Същите престояват неограничено във времето на места, обозначени за платено паркиране, и по този начин възпрепятстват ползването на местата в зоната, а същевременно съответният търговец кумулира печалба от използването им. Поради това вече електромобилите ще могат да спират до 3 часа безплатно, а след това ще бъдат таксувани. За да се установи времето за престои, служители на ОП „Паркиране и репатриране” ще издават специални талони, които ще попълват час и място на паркирането на колата.

Оказва се обаче, че няма система, която да следи електрическите коли. На практика една кола може да стои 3 часа на едно място, да се премести на съседната и отново да получи талон. Така ограничаването електрическите автомобили на практика е дългото ползване на едно паркомясто.

По същия начин стоят и новите правила за автомобилите, които имат инвалидни стикери. Те ще могат да паркират безплатно на обозначените зони за инвалиди до 3 часа със съответния талон от служителите на общинското предприятие. Те пак могат да преместят колата и да получат нов талон.

Същата наредба урежда и въвеждането на 9 нови улици в обхвата на Синя зона. Тук изниква въпросът и какво ще се случи, когато Община Пловдив замени всички контрольори-кондуктори с паркомати. Градските власти пуснаха нова обществена поръчка за 20 нови паркомата. В същото време се съкращават служители, които да следят за спирането на съответните улици.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?