Световен пробив! Инженер подкарва кола с магнитно поле

Пловдивчанинът Кирил Бараков използва метода на Тесла, видял го по време на кома след катастрофа

Дойде време да бъде осъществено едно от най-гениалните открития на великия учен Никола Тесла отпреди век, смята пловдивският инженер Кирил Бараков. Той е строителен и електроинженер, изобретател с дипломи от МЕИ и военен университет.  Дългогодишен енергетик в Строителни войски.    

Ще осъществим революционен скок, който ще позволи получаването на енергия навсякъде без използването на гориво, механична енергия или ядрен синтез. И е чудесно, ако това стане с българско участие, казва Кирил Бараков. Според него разработката ще гарантира безплатна енергия в неограничено количество в дългосрочен план. Ще е нужно само специално устройство, което да се захранва безконтактно от основен генератор.  

Гениалният Тесла е автор на доста открития, изпреварили времето си. Най-значимото е използване на свободната космическа енергия. Представлява първият електромобил в света, осъществил пробег около 100 км, без да ползва акумулатор и без двигател с вътрешно горене. 

Около 1940 г. е осъществен само един успешен тест на устройството, на който присъствал прочутият американски банкер Джон Пиърпонт Морган-младши, спонсорирал Тесла.

След демонстрацията обаче Тесла унищожава документите, за да не попаднат в недобросъвестни ръце и тайната за тази машина отнася в гроба. Оттогава много учени търсят начин да повторят експеримента, но никой не е успял. 

Ясен е само принципът, използван от Тесла. Той се опира на законите на традиционната физика на Майкъл Фарадей, ала прави нещо ново: добива електроенергия, без да се нуждае от механична сила. Използвал е не движението на ротора, а движението на силовото магнитно поле, което не изисква механична енергия. Успял е да получи такова поле, но никой не знае точно как.

Може би аз знам, защото от няколко години се опитвам да направя подобно устройство. Обнадежден съм от някои резултати, но за пълен успех е нужна прецизна лаборатория и общите усилия на научен екип съмишленици. Учените, които потърсих за съвет и съдействие, сметнаха заниманията ми за лудост, обяснява с болка инж. Бараков.

Защо е настъпил моментът революционното откритие на Тесла най-сетне да се осъществи и внедри? Прави го възможно развитието на технологиите, както и още по-важен мотив - изчерпването на ресурсите от традиционния дългогодишен енергиен източник - петрола, чиито световни запаси ще стигнат за още 40-50 години. Атомните централи са решение, но презастрояването с АЕЦ - в света действат 450 ядрени реактора с обща мощност 393 721 MW в 192 централи, повишават риска от радиоактивния боклук. Явно е време за нов енергиен източник - Тесла го е открил преди повече от век, остава да бъде внедрен.

Контролът над енергията дава власт да я използваш за всякакви цели. Затова за такъв научен пробив са важни колкото финансите, толкова и екипът от сериозни учени физици. Изключително важен е контролът върху използването и достъпът до тази енергия, така и стабилната правна защита, обяснява инж. Бараков.  

Той може да патентова това, което знае за принципа на Тесла, ала устройството може да бъде използвано във вреда на хората.

Наясно съм, че въвеждането на подобно изобретение е заплаха за интересите на нефтопроизводителите, но не се страхувам, бих направил всичко, за да получат хората евтина енергия. Ще се намерят хора, които да го осъществят и ще го въведат масово в употреба в следващите 50-60 години, когато съществуващите традиционни източници на енергия постепенно ще изживяват времето си, казва пловдивският изобретател.  

Инж. Бараков е запален по научни открития от ученически години в известния пловдивски електротехникум  ТЕТ „Ленин”, днес Професионална гимназия по електротехника и електроника.

Има две впечатляващи изобретения. Първото - дистанционно управление на  електроженови апарати, позволявало на заварчик от 8-ия етаж да командва апарата на 1-ия, като подбира подходящ ток за електродъгова заварка на различни детайли. С помощта на голям колектив Бараков създал устройство, малко по-голямо от цигарена кутия, базирано на радиоуправление с две честоти. С тази малка джаджа в джоба заварчикът безпроблемно контролирал електрожен, намиращ се в сградата през няколко етажа. Изобретението, което отнело цяла година упорит труд, е патентовано и внедрено.

Гордост за инж. Бараков е създаденото от него електронно отчитане на резултатите на подземно стрелбище за упражнения със стрелкови оръжия. Така се избягват злополуките от случайни изстрели. 

Бараков открил решение за рисковете заедно с екип от млади войници инженери, сред които и компютърен спец с германска диплома. Създали електронна система, позволяваща на стрелеца да следи на малко екранче пред себе си резултатите от попаденията си на мишената, разположена на 100-130 метра. За 1981 г. било впечатляващо постижение!

Проектът бил осъществен с личната подкрепа на тогавашния военен министър ген. Добри Джуров. След успешни тестове в поделението на Строителни войски на Асеновградско шосе в Пловдив изобретението било приложено в целия Варшавски договор.

Не съм забогатявал от изобретенията, признава Бараков. Наградата му за острия ум били премиите - по 600 лева на месец, много пари за онова време, повече от заплатата му. Най-важно за инженера обаче е удовлетворението от елегантното техническо решение на наглед нерешим проблем.      

Инж. Бараков се насочва към откритията на Тесла след „среща” с големия учен по време на 18-дневна кома след преживяна катастрофа през 2012 г. Преживяването било разтърсващо и незабравимо. Изобретателят видял като на кино експеримента с използването на свободна космическа енергия.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?