Следвайте ни

Строим градските магистрали на Пловдив с 80 млн. лева

viber icon

Общината с шанс да получи нов заем при изгодни условия, за да продължи да строи в ситуация на криза

Пловдив не може да реализира важните си проекти, без да тегли нов общински заем, сочат разчетите на финансовите експерти. Кредитният рейтинг на Общината все още е добър. Със собствени приходи обаче тя не може да продължи да строи, ако данъците и местните такси не скочат значително. Управата обаче смята, че това ще е голямо бреме за гражданите в кризата.   

Ако плановете на администрацията се реализират, през 2023 г. Община Пловдив  ще има 114 590 700 лева  кредити, става ясно от тригодишната бюджетна прогноза, внесена от кмета Здравко Димитров за обсъждане в Общинския съвет.  Планът е подготвен според изискванията на Министерството на финансите, което задължава всички общини да представят намеренията си за приходите и разходите на собствени средства в рамките на следващите три години.

Градската управа още в началото на мандата декларира идеята да тегли банков заем до 120 млн. лева. След шумен дебат Общинският съвет със свое решение упълномощи кмета да води преговори за инвестиционен кредит. Планираната мащабна програма е насочена предимно в развитието на пътната мрежа и изграждането на вътрешния транспортен ринг, който да изведе трафика от центъра на града и да осигури бързи връзки между отделните райони. Сред обектите, които екипът на Здравко Димитров иска да построи, са подлез „Модър - Царевец”, за чието изграждане  вече е подписан договор с изпълнител и се изработва технически проект, нов мост над „Марица” между бул. „България” и „Копривщица”, продължението на бул. „Северен” от Брезовско шосе до Карловския надлез, новата пътна връзка между бул. „Александър Стамболийски” и „Цар Симеон” в „Тракия”, разширение на Голямоконарско шосе. В програмата влиза и реконструкцията на басейн "Младост". 

За част от тези обекти Община Пловдив  вече е подала инвестиционно искане до Фонда на фондовете, който отпуска нисколихвени кредити за градско развитие. Едновременно с това се търсят и други финансови източници, в случай че искането не бъде удовлетворено от Фонда.

Според бюджетната прогноза Общината ще започне 2021 г. с дългове в размер на близо 35 млн. лева, предимно по банковия заем, който беше взет от ЕБВР в миналия мандат за ремонтите на Коматевско шосе, "Руски" и "Шести септември" и строителството на първия  участък на  бул. „Северен”.  До края на 2023 г. се планира кредитите да нараснат до 115 млн. лева, или с 80 милиона.   

Успоредно с прогнозата за общинския дълг е подготвена и предварителната рамка на  местните приходи  в бюджета на Общината  през следващата година. Според проекта Общината ще разполага със  164 159 300 лева, което е само с един милион лева повече от очакваните постъпления за 2020 г., които обаче няма да се реализират заради кризата с коронавируса. Това са средствата, които по закон се внасят в  градската хазна от местните данъци, такси, наеми, разпореждане на общинско имущество, глоби и санкции, административни услуги.  През 2022 г. в бюджета  се очакват 168 млн. лева собствени  приходи, а през 2023-а - 177 милиона.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

John Stamphos

John Stamphos

22.09.2020 | 08:30

Нито един кмет няма морално право да тегли такива огромни заеми, които ще трябва да се плащат от следващите управи! Това трябва да се забрани и със закон! Иначе, ще стане това, което се случи с американския град Денвър - милиарди дългове, огромни данъци и напускане на гражданите, за да не плащат тези данъци.

Отговори
9 3
Миииии

Миииии

22.09.2020 | 09:19

Какъв е смисъла от реализацията на половината от тия проекти. Примерно - Бул. Северен до Карловския надлез. До решаване на какъв транспортен проблем ще доведе. Или мост над марица на посоченото място. И с тия 80 млн ще стигнат до никъде, ако се започнат обектите. Добре, е че никой не вярва на кметското тъпирче и не се връзва на безумните му обещания.

Отговори
8 1
Малий

Малий

22.09.2020 | 09:21

Детройт, бе Джончо. Детройт.

Отговори
7 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?