Следвайте ни

В Пловдив като в Япония: Превозвач сложи стикери срещу бърборенето по GSM в рейса

viber icon

GSM-ът пречи на електрониката в рейса, а шумните разговори на пътниците разсейват шофьора и създават предпоставки за повече произшествия, твърди собственикът на "Хеброс бус" Веселин Дошков.

Стикери със забрана на  мобилните телефони се появиха в автобусите по линия №7 и изправиха на нокти някои от по-младите пътници. Знаците със зачертан  GSM, подобни на тези в банките, са сложени на стъклата до предните седалки, където обикновено има места за инвалиди. Пътниците се чудят на стикера, а шофьорите обясняват, че забраната е въведена, защото безкрайното бърборене по телефона им пречи на работата. Един от водачите уточни, че стикерите са препоръчителни и няма проблем някой пътник да размени няколко думи с близък или приятел, ако му позвънят, докато се вози в рейса. Не е нормално обаче да се говори по мобилния телефон от първата до последната спирка, при това често на висок глас.  

"Говоренето по телефона в автобуса  не е забранено, но е неприемливо и невъзпитано", коментира за "Марица"  инж. Веселин Дошков,  управител на фирма "Хеброс бус", която обслужва линия №7. Инж. Дошков допълни, че стикерите са сложени по настояване на самите шофьори и неслучайно в близост до кабината. 

Новите автобуси за извънградски линии идват със заводски  стикери за забрана на разговори по GSM, което означава, че и производителите отчитат рисковете от употребата на мобилни телефони в обществения транспорт.  Мярката се прилага, за да няма смущения в електрониката, свързана с двигателя. Инж. Дошков допълни, че в Япония например преди качването в обществен транспорт изключват мобилните си телефони, за да не звънят и да не смущават спокойствието на останалите пътници. Освен това шумните разговори разсейват шофьорите и създават предпоставки за произшествия. 

В Наредбата за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Пловдив няма забрана за разговори по GSM, коментира инж. Пламен Вълков, директор на ОП "Организация и контрол на транспорта". Той обаче напомни, че със същата Наредба се забранява нарушаването на спокойствието на пътниците.  Към тази категория би могло да се отнесе продължителното и шумно говорене по GSM. 

Според Наредбата забраната за говорене по телефона важи за шофьорите. Но не са редки случаите, когато точно те я нарушават.  

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Боби

18.01.2020 | 11:03

Оправете си първо градския транспорт и тогава имайте предпоставки за нещо... Нищо не ви е наред от таблата до работниците ви...

Отговори
7 6

Кики

18.01.2020 | 09:41

Когато сложат нормални кондуктори, шофьори и разписание, тогава да имат претенции. Мърлява работа. Този инженер да си види първо персонала!

Отговори
7 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?