Следвайте ни

Стачка в градския транспорт на Пловдив, спират рейсовете за 2 часа

viber icon

Междуградските автобуси спират в сряда,  а в Пловдив  два часа също няма да има транспорт. Решението е взето на национално ниво от Федерацията на превозвачите.  Протестът е срещу разрешения превоз на пътниците, наричан „споделено пътуване”, обясни инж. Веселин Дошков, управител на фирма „Хеброс бус”.  

 Рейсовете в Пловдив ще бъдат преустановени от 9 до 11 часа, а маршрутите извън населените места изобщо няма да се обслужват.

За  протеста е уведомено Националното сдружение на общините. В Община Пловдив също се внася официално изложение от превозвачите.

Две са причините за стачката. Едната е, че   парламентът гласува ветото на президента, наложено върху  Закона за автобусните превози, който  дава на бусове да возят пътници, без да са спечелили конкурс за  междуградските линии .  Според превозвачите, играли на търг за обществени поръчки, това е нелоялна конкуренция, неравнопоставеност и укриване на доходи и данъци, което би трябвало да се счита за криминално деяние. 

От ГЕРБ са гласували против ветото на президента, но гласовете не стигнаха, за да се отхвърли,  защото от  Патриотите, БСП и Воля го подкрепиха.

Втората причина, поради която  за два часа ще спре градският транспорт в Пловдив, е хроничното недофинансиране  от страна на общината, обясни инж. Дошков.  За тази година в бюджета са предвидени около 6 млн. лева за всички транспортни фирми, които обслужват 29 линии, които  са крайно недостатъчни  за извършване на услугата.

„Общината не покрива разходите, както изрично е посочено в договорите. Само за нашата фирма  от 2018 г. досега  непокритите разходи по договорите  са близо 6 млн. лева. Ние не сме длъжни да финансираме превоз на пътниците  за своя сметка”, каза шефът на „Хеброс бус”.

Зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов, който изпълнява длъжността кмет на Пловдив, заяви, че всички разходи, представени от транспортните фирми, са платени. Той потвърди, че споделените пътувания са проблем, но той е на национално ниво и решаването му не зависи от Община Пловдив.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Южен полъх

Южен полъх

23.11.2020 | 20:27

Абе защо още този вечен "превозвач," вечната Амбър на общественния транспорт на Пловдив още не е в затвора! Дължи пари на всички работници и на полувината банки във България! Да стачкува в затвора при бай Сраври!

Отговори
4 0
Нали

Нали

23.11.2020 | 18:45

Онова карловско плашило Славчо Атанасов, гласувал ли е срещу ветото на прецедента Радев или позицията му и този път принципно съвпада с тази на БСП и ДПС?

Отговори
4 4
Чоната

Чоната

23.11.2020 | 17:36

Прокуратирата да провери всички фирми, които стачкуват и ако срещу тях има предварителни производства за не плащане на данъци и за фалшифи документи за вземане на субсидиите и компенсациите, да ги арестуват незабавно, за всяване на паника и препятсване на живота и застрашаване на здравето на хората!

Отговори
11 0
Пловдивчанин

Пловдивчанин

23.11.2020 | 17:51

Предлагам в сряда когато срачкуват транспортните фирми ,да стачкуваме и ние и да не се качваме в тяхните автобуси!Да разберат ,че ние им плащаме за тяхната услуга и да не си мислят ,че могат да се подиграват с нас!

Отговори
13 0
Десен

Десен

23.11.2020 | 17:06

Абе тия са все на загуба, пък на конкурса за линии ще се изпотрепят, кой какво парче от баницата да захапе. Да не говорим, че дизела е 1.50,а птеди годинки бе 2.30-2.40.Тогава им илизаше сметката, а сега не. АЙДЕ БЕ. И НЕ СИ КАРАТ КУРСОВЕТЕ А СИ ВЗИМАТ ПАРИЧКИТЕ. ВРЕМЕ Е ОБЩИНАТА ДА СИ ВЗЕМЕ ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ, ЗА ДА НЕ "СТРАДАТ ПРЕВОЗВАЧИТЕ.

Отговори
18 2
Домоуправителя от ДАНС!

Домоуправителя от ДАНС!

23.11.2020 | 16:41

Ало, Дошков ли си, Кокошков ли си, забравили че и ти си в сивия сектор, като си осигуряваш работниците на минимални заплати и им даваш полувината пари на тефтер от черната каса! За да си оправиш счетоводната касата осчетоводяваш фалшиви фактури за гориво, гуми и части и делитеДДС то! Или дригите са в сивия пък ти си в перния сектор! Срамота е да лъжете и заблуждавате хората и да говорите приказки за наивниците!

Отговори
15 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?