Следвайте ни

"Спалнята" на Пловдив стана най-добрият квартал за живеене

От 1 034 305 лв. през 2017 г. средствата за облагородяване и ремонти в ЖР "Тракия" се свиха до нищожните 111 711 лв. в изборната 2019-а

viber icon

През 2012 г., когато „Тракия”, заклеймена като район спалня, спечели наградата „Най-добрият квартал за живеене”, имаше доста иронични коментари. Колкото на някой и да не му се вярва, тракийците наистина говорят за района със самочувствие.

„При нас има всичко - паркове, детски площадки, фитнес на открито, хубави заведения, всякакви търговски вериги, удобен градски транспорт. И най-важното - въздух. Спокойно мога да паркирам колата пред блока, защото няма чудовищно презастрояване, както в останалите райони и такъв ад с места за паркиране. Нима в "Кючук Париж" или "Кършияка", където нови сгради никнат под прозорците на блокове, е по-добре", възкликва „тракийката” Ана Варадинова.  Живее със семейството си в  „Тракия” от десетина години. Двамата със съпруга <210> дълго избирали къде да си купят апартамент и накрая се спрели на „спалнята”. „Може би районът да е бил някога спалня, сега е хубав квартал”, не приема възражения Ана.

 „Тракия”, застроявана ударно през 70-те години,

днес е на четвърто място по брой на населението, ако се гледа официалната статистика към началото на април 2019 г. /Преброяването по адресна регистрация се прави на всеки три месеца/.  Първенец беше „Южен” със своите 83 031 жители, следван от „Централен” - 82 460 и „Източен” - 61 748. В „Тракия” по постоянен и настоящ адрес се водят 60 667 души, изпреварвайки „Северен” и „Западен”. Сега ще чакаме нови данни.

Както и останалите райони, администрацията на „Тракия” разполага с ограничени средства от общинския бюджет за ремонти и благоустрояване. За четирите години от мандата това са общо 2,4 млн. лева. През 2016 г. парите бяха 462 669 лева, през 2017 г. - 801 416 лева, през 2018 г. стигнаха апогея - 1 034 305 лева, за да се свият драстично до 111 711 лева през тази година. Очевидно градската хазна е на червено.

Кметът на „Тракия” Костадин Димитров обаче уточнява, че Община Пловдив също  инвестира в района. Тази година например

изгражда уникална детска площадка на Лаута за 450 000 лева.

Със "свои" средства за двата последни мандата в "Тракия" са благоустроени 7 микрорайона от общо 13-те. Толкова са възможностите на районната администрация, при това - при икономично харчене на пари. Ако обаче мажоритарно избираните малки кметове и занапред имат такъв скромен финансов ресурс, за останалите шест тракийски микрорайона ще бъдат нужни още осем години. 

Строителният бум на частния бизнес не подмина и „Тракия”. За тридесетте години от демокрацията между старите панелки са пораснали цели жилищни комплекси  - от големите мастодонти като „Оазис” „Гербера” и „Олимпия” до по-семпли жилищни кооперации. Още един мега комплекс „Томов плаза” се вдига на мястото на приватизираната и съборена Мебелна къща.

След разпродажбата на всяко свободно парче земя най-после в Община Пловдив поспряха със сделките в „Тракия”.  Наложиха мораториум, след като бяха спазарени стотици декари. Незастроени общински терени вече почти няма, защото тук на тезгяха са вадени имоти на едро - от 18 до 30 и повече декара.

А трябва да се строят училища, защото нито в едно няма условия за преминаване на едносменен режим, забавачки, а защо не и своя концертна зала?

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

бл. 23

бл. 23

12.07.2019 | 07:17

Благодарим за Лаута, Коце! Благодарим за прекрасноя парк, който направи. Преди не смеехме да влезнем в него.

Отговори
1 0
От тракия

От тракия

11.07.2019 | 13:41

Нека да има мръсен въздух...също така има широки улици, огромно пространство между блоковете и навсякъде като цяло...няма смисъл да изброявам всичките предимства... Радвайте се на живота извън тракия на тясничко като в миши дупчици, пък нека в тракия ни е зле. :*

Отговори
3 0
ХА,ХА,ХА

ХА,ХА,ХА

11.07.2019 | 11:56

ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ! ТРАКИЯ - СПАЛНЯТА, НАЙ-ХУБАВИЯ КВАРТАЛ НА ПЛОВДИВ, В КОЙТО СИ ИМА ВСИЧКО: УЛИЦИ, МАГАЗИНИ, ТРАНСПОРТ, ЗАВЕДЕНИЯ, ГРАДИНИ, ВЪЗДУХ?!? А НЯКОЙ ПОКАЗА ЛИ НА ТРАКИЙЦИ КАКЪВ ВЪЗДУХ ДИШАТ? НАЙ - МРЪСНИЯ В БЪЛГАРИЯ И ТО ПО ВСИЧКИ ПОКАЗАТЕЛИ. ДА ИМ Е ЧЕСТИТО!

Отговори
2 7
Изнервен

Изнервен

11.07.2019 | 11:16

Превърнахте спирането и паркирането в кошмар за пловдивчани! Идат избори, ей, а това не се забравя и не се прощава!

Отговори
1 4
ЛЪЖАТА СИ Е ЛЪЖА!!!!!!!!!!!!!

ЛЪЖАТА СИ Е ЛЪЖА!!!!!!!!!!!!!

11.07.2019 | 11:11

SOOOOOS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! С ДОКАЗАНИЯ НАЙ МРЪСЕН ВЪЗДУХ В БЪЛГАРИЯ И НЕ САМО!!!!!!!!!!!!!!!! ТЕ САМО СЕЛЯНИ ЖИВЕЯТ ТАМ ТАКА ЧЕ ТЕ СА ИЗДРЪЖЛИВИ................................ЧЕСТИТО НА КВАРТАЛА И ЖИТЕЛИТЕ МУ?!

Отговори
5 14
Бумеранг

Бумеранг

11.07.2019 | 08:57

Да бе....свободно паркиране! На мой приятел за 20 минутен престой, за да се подстриже, отнесе счупено огледало и две нарязани гуми....Айде няма нужда!!!! А жителите на Тракия.....повечето са Боже опази, както вече и в Кичука....и там не жалят!!!! Градът се превърна в гето ала Бруклин...

Отговори
20 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?